Tárkonyos csicsókakrémleves (nyers)   10 comments


A napokban sikerült megvennem a télire való 10kg csicsókát, azóta még nem tudtam betelni vele! Imádom:) Ma a hideg, ködös időre való tekintettel, jó meleg levesre vágytam. És íme:

Hozzávalók:
3 szem csicsóka
2 marék zabpehely
1 1/2 l forrásvíz (vagy bármilyen tiszta víz)
Csipet Himalája só (vagy bármilyen tiszta só)
2 csipet tárkony
2 pici babérlevél
1 cikk fokhagyma
1 ágacska petrezselyem

A vizet odatesszük forrni a fűszerekkel és a zabpehellyel. Közben a csicsókát kefével folyó víz alatt tisztára suvickoljuk:) Gyufaszál vékonyra vágatjuk a robotgéppel, és az egyik felét belerakjuk a turmixba. Felöntjük a forró alaplével és összeturmixoljuk, legvégül belereszeljük a fokhagymát. Tálaláskor friss csicsókát teszünk a krémlevesbe, és petrezselyemmel díszítjük. Ehettek hozzá diót is, hogy tartalmasabb legyen, de nekem így is mennyei volt.
És egy kis meglepetés:
Készülget az Életkert konyhája…

Csicsóka az egészség titkos tárháza

A csicsóka a téli időszak zöldségei, közé tartozik. Szezonja az őszi virágzásától a tavaszi csírázásáig tart. Viszont a burgonyától eltérően a csírái, és a hajtásai is fogyaszthatóak, színesebbé téve az amúgy még szegényes tavaszi zöldségválasztékot.

A növény amely táplál és gyógyít. Szinte nincsenek kártevői, elnyomja a gyomokat, gyakorlatilag nem kíván semmilyen gondozást, nem kel peszticideket (vegyszereket) alkalmazni a termesztéséhez, és mindezek mellet fantasztikus terméseredményeket produkál. Megállítja a talajeróziót, ezért lejtős területeken különösen célszerű vetni. Elmaradhatatlan része a biokertnek, és az egészséges étrendnek.

A csicsóka tárolása
A csicsóka vékony héja nem viseli el a burgonyához hasonló tárolási módot, és a pincében egy hónap alatt tönkremegy. Talán ez volt a fő oka annak, hogy elvesztette népszerűségét, és ugyan többször is megmentett népeket az éhezéstől, mégsem maradt meg a közismert zöldségek között. Manapság kezdi reneszánszát élni, talán a jobb tárolási lehetőségek visszahozzák a csicsókát a köztudatba.
A hűtőszekrényben is elég gyorsan megfonnyad. A vásárlásnál, mindig vegyük kézbe kemény, és feszes héjúnak kell lennie. A megfonnyadt csicsóka, mint minden más zöldség is sokat veszített értékes vitamin és tápanyagtartalmából. (gyakorlatilag felesleges ballasztanyag a szervezetnek).

A csicsóka tisztítása vagy nem tisztítása némileg megosztja a rajongóit is. Elvileg lehet egy gyökérkefével megtisztítva héjastól felhasználni. Ennek negatívumait a következőkben látom
• Ha nagyon göcsörtös nem tudjuk teljesen lemosni a földet róla.
• A földet soha nem tudjuk tökéletesen lemosni a gyökérzöldségekről ezért mindenképpen meg kell hámozni őket.
• A hőkezelés során a héja, mint egy vastag bőr elüt a belső rész állagától, és nagyon könnyen túlfőzhetjük a gumókat.
Ugyan vannak olyan vélemények a gasztronómiában, hogy intenzívebb héjastól a csicsóka íze, viszont a fentiek miatt, inkább meghámozva javaslom elkészíteni. Véleményem szerint inkább a fajta határozza meg mennyire intenzív a dió íze, és milyen állagú a csicsóka.

A csicsóka vitamintartalma
BÉTA KAROTIN, az A vitamin elővitaminja, mint antioxidáns a szabad gyökök, megkötésével méregtelenít, növeli az immunitást, kiküszöböli a rákkeltő anyagokat, védi a sejtek falát, és megakadályozza azok rosszindulatú rákos elfajulását (tüdő, hólyag, gyomor, végbélrák)
B VITAMINOK, anyagcserevédők, növelik az immunitást, májvédő, és méregtelenítő. Hőhatásra nem bomlanak fel, és elsősorban a B vitamin tartalmú élelmiszerek főzővize tartalmazza őket, ezért javasolt az ilyen főzővizek, leves vagy más formában történő felhasználása.
A C VITAMIN aszkorbinsav növeli a szervezet ellenálló képességét, segíti a fertőzések leküzdését, rákellenes hatását pedig elsősorban, mint sejtvédő, antioxidáns, a sejtek közti információátadás javításával, valamint a rákkeltő nitrózaminok megkötésével fejti ki.

A csicsóka gyógyhatása
A csicsóka fantasztikus betegségmegelőző tulajdonságokkal rendelkezik, növeli az állóképességet, igazi de ártalmatlan doppingszer.
Elhízás, és zsíranyagcsere zavaroknál. az étrend fontos részét képezi, nyersen, főzve és lé formájában.
Cukorbetegség megelőzésében, és gyógyító étrendjében. Javítja a máj anyagcsere funkcióját, és méregtelenítő hatását. Fogyasztása csökkenti az édesség iránti vágyat.
A köszvénynek mind a megelőzésében mind a kezelésében normalizálja a vér kóros húgysavszintjét, meggátolva ez által a húgysavkristályok izületi kiválását, lehetővé téve a köszvényes rohamok elkerülését.
A rosszindulatú daganatok megelőzésében és kezelésében a csicsóka gumó és sűrítmény inulinjának ásványi anyagainak, és nyomelemeinek immunstimuláló, valamint antioxidáns hatásával adhat komoly segítséget.
Az alkoholizmus ellen az iváskényszer leküzdésében, megbízható segítség.

Teljes információt nyújt a csicsókáról: Angeli István,Barta József, Molnár László A gyógyító csicsóka című könyve.

A csicsóka lé
Mivel a csicsókában sok a nem keményítő típusú szénhidrát, és az inulin, ezért ajánlott a cukorbetegek és a testsúlycsökkentők étrendjében szerepeltetni. Mivel önmagában az íze semleges más zöldség levekkel együtt fogyaszthatjuk.

Eredeti cikk: http://valodisafrany.blog.hu/2011/02/10/csicsoka_az_egeszseg_titkos_tarhaza#ixzz1e3MrmhUs

About these ads

10 responses to “Tárkonyos csicsókakrémleves (nyers)

Subscribe to comments with RSS.

  1. SZIA, ILDIKÓ
    ,REMEK A RECEPT, A CSICSÓKÁT AMUGY IS SZERETEM, HABÁR CSAK A NYERSEN SZELETELT VÁLTOZATÁT SZOKTAM RÁGCSÁLNI.

    NAGYON KLASSZ A KONYHÁD, KÜLÖNÖSEN A HAGYOMÁNYOS TÜZHELY.

    NO, AZTÁN JÓL VIGYÁZZ, NEHOGY HAMARABB ESSEK BE HOZZÁD, MINT AHOGY ELKÉPZELNÉD. TUDOD, NÁLAM SOSE LEHET TUDNI…
    PUSZI:GABI

  2. ÓÓÓÓ, Kedves Ildikó! Végre egy olyan dolog, amire igazán ráharapok. Ugyanis a kertemben van egy csomó csicsóka, tavaly nem tudtam felszedni, mert odavoltam!!! Na de most! És még hogyan lehet a csicsókát megenni, mert eddig én is csak nyersen lereszeltem és úgy eszegettem, de jó lenne tudni néhány más lehetőséget is, hogy ne legyen unalmas. Azt hallottam, hogy nem érdemes mindet felszedni, mert ahogyan írtad, nehezen tárolható, csak mindig annyit felszedni amennyit 1-2 napon belül elfogyaszt az ember.
    Tegnap voltam Szabolcsnál, mondta, hogy ha írok, akkor ő is üdvözöl.
    A KONYHÁD! Szóval én is várom, hogy személyesen megismerjem. És gratulálok hozzá.
    Egyébként hogyan tárolod a csicsokát télen?
    Milliószor puszillak
    Marika

    zemplényiné marika
  3. A CSICSÓKÁVAL EGY DOLOGRA KELL VIGYÁZNI: EGYSZER ELVETED, UTÁNA KIIRTHATATLAN…
    FŐVE ÉN NEM SZERETEM , NAGYON ERŐS IZE VAN UGY.

    ÜDV:GABI

  4. Köszönöm szépen a kimerítő választ, rá fogok keresni a jelzettekre.. Az a helyzet, hogy a múlt évben kb 10 szem maradt a földben, és az idén egy szobányi részt foglalt el a kiterjedése. Egyáltalán nem bánom, és tudnék adni másnak is aki kér.
    Szabolcs tudod amolyan férfi módra fogja fel, szerintem nem szeret irogatni, az üzleti levelezése is csak 1, vagy 2 szóból áll. Igen, nem.
    Hamar bejött a hideg, nem is akármilyen erővel. Gondolok Rád, van-e fűtési lehetőséged, mert ha kályha van is, de a tüzelő?????? Persze nekem is vannak gondjaim, de hamar elszáll, mint a rossz idő.
    Sok sok puszi
    Maírika

    zemplényiné marika
  5. Nagyon szeretem én is a csicsókát reszelve sárgarépával kis citrom méz,ol.olaj salátának,de nem szedem ki mert nem bírja ki a tárolást,inkább benne hagyom a foldben és ha kicsit megenged a tél szedek belóle frissen.Az a baj ha kicsinyek vannak azok megfonnyadnak,nagy még kevés van,az kibírna a tárolást is.Minden levesbe dobok ha kéznél van csak úgy egészben,megpucolva. Azok a régi sparheltok jók voltak,az emberek kidobálták,most ha lehetne mindenki visszahozna.Meleget ad és a hangulat is más mint a gáz sparhelt mellett.

  6. Irigykedem a szép sparheltedre:)))

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követés

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

Csatlakozz a 3,776 követőhöz

%d honlapszerkesztő ezt szereti: