Paradicsomos káposzta   7 comments


Most már folyamatosan érik a paradicsomom, és hát imádom ;) A káposztáról, nem is beszélve ;)

Hozzávalók személyenként:
1 marék reszelt káposzta
1 tk olívaolaj
1 paradicsom
3 friss levél, vagy 1 kiskanál porított stevia azaz jázminpakóca
3 levél bazsalikom
1 teáskanál friss citromlé
1 csipet tiszta só

A káposztát lereszeljük, vagy átengedjük a robotgépen ;)

Kimegyünk a kertbe, és hozunk paradicsomot, jázminpakócát

… és bazsalikomot.

Beledobjuk őket a turmixba, hozzáadjuk a sót, stevia-port, olajat, és egy pici forrásvizet, és összeturmixoljuk.

Tányérkákba tesszük a káposztát, és öntünk rá jó sok, édes paradicsomlevet. A tetejét finom lucernacsírával, és koktél paradicsommal díszítettem. Áztatott dió volt mellé a fehérje ;)

A stevia, magyarul jázminpakóca szervezetünkre gyakorolt hatásai:

A Stevia fogyasztásása szervezetünkre jótékony hatást gyakorol, serkenti a máj, a lép és a hasnyálmirigy működését, stabilizálja szevezetünk vércukor-szintjét, rendszeresen fogyasztva pedig sokkal frissebbnek érezzük magunkat és ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot. További jótékony hatásaik között emlegetik a jobb emésztést, a nyugodtabb alvást, a fekélyek és horzsolások gyorsabb gyógyulását, sőt a vérnyomás-ingadozások enyhülését is. Figyelemre méltó a Stevia növény gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő tulajdonsága, amely alkalmassá teszi különböző bőrproblémák, kelések, acne, kivörösödések, lábgomba kezelésére is.

A Steviát cukorbetegek is biztonságosan fogyaszthatják, mivel nem emeli meg a vércukorszintet, valamint fogyókúrázók számára is kiváló segítség lehet a felesleges kilók leadásához, mivel az intenzív édes ízért felelős steviol glycoside-ok különösebb lebontás nélkül emésztődnek, így kalória-értékük elenyésző!

Cukorbetegség, diabétesz:
Évszázadok óta ismert, hogy a Stevia jótékonyan befolyásolja a hasnyálmirigy működését, ezért a cukorbetegek előszeretettel használják, mint édesítöszert. Tudományos kutatások azt is kimutatták, hogy a Stevia rendszeresen fogyasztva képes a vércukorszintet szabályozni, ez természetesen nem jelenti azt, hogy helyettesítheti a hagyományos kezeléseket, de amellett alkalmazva sokat segít a cukorbetegség kontrollálásában.

Emésztés:
A Stevia javítja az emésztést és a bélműködést, megnyugtatja a túlterhelt gyomrot így segíthet kisebb rosszúllétek elmulasztásában. Erős gombaölő hatása miatt kiválóan alkalmazható Candida kezelésére is.
A legjobb hatást tea vagy valamilyen egyéb folyadék formában fogyasztva érhetjük el!

Magas vérnyomás:
Kutatások kimutatták azt is, hogy a Stevia csökkenti a magas vérnyomást, miközben a normális vérnyomást változatlanúl hagyja, tehát egészséges embereknél nem okoz vérnyomáscsökkenést.

Fogyás, testsúlycsökkenés:
Amellet, hogy növény levelei és a belőle készült kivonatok gyakorlatilag nem tartalmaznak kalóriát, képesek csökkenteni az édességek és a zsíros ételek utáni vágyat is! Kutatások kimutatták, hogy az éhségérzetet is jelentősen csökkenti és az édesszájúak is korlátlanul fogyaszthatják anélkül, hogy fölös kilók lerakódásától kellene tartaniuk. Tapasztaltatok szerint ha fél órával étkezés elött fogyasztjuk, sokkal hamarabb fogunk jóllakottságot érezni.

Fog- és ínyápolás:
Kedvező ásványianyag-tartalma és antibakteriális hatása miatt kiválóan alkalmas a fogszuvasodás, fogínybetegségek megelőzésére, gyógyítására. Ezen tulajdonságai miatt számos országban fogkrémet és szájvizet is készítenek a felhasználásával.

Bőrápolás, sebek/bőrbetegségek kezelése:
Mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazva alkalmas különböző bőrbetegségek(acne, dermatitis, eczema, seborrhoea, stb.) gyógyítására. Megvéd a bőr korai öregedése ellen, azt fiatalossá és rugalmassá varázsolja! Kisebb sebek, horzsolások kezelésére néhány csepp Stevia oldatot csepegtethetünk a sérült bőrfelületre, így a fájdalom gyorsan megszűnik és a seb is sokkal hamarabb fog meggyógyulni!
Forrás: http://stevia.friweb.hu/elonyei.html

About these ads

7 responses to “Paradicsomos káposzta

Subscribe to comments with RSS.

  1. Szia Ildikó! Magról ültetted a steviát vagy palántaként árulják?

    Körtvélyessy Andrea
    • Szia Andi!
      A piacon vettem cserépben. Nem mondanám, hogy palántaként, mert már szép bokros és erős volt. Szerencsére nálam is jól érzi magát, remélem a teleltetést is túléli ♥

  2. Kedves Ildikó!
    Kaptam két padlizsán tövet, és már terem, két-két kis körte nagyságú valami van rajta. Valami oknál fogva én soha nem ettem ilyesmit, mert azt gondoltam, hogy nem szeretem, de talán most meg tudnék barátkozni vele. Csakhogy fogalmam sincs, hogy mit kell és lehet vele csinálni. Azt mondják, hogy ki lehet rántani, meg kenő-krémet lehet csinálni belőle. Mivel azt sem tudom, hogy milyen ízűnek kell lennie, tehát nem tudom mit kell vele csinálni ahhoz, hogy a továbbiakban is kedvem legyen hozzá. És meg kell főzni, vagy sütni, vagy nyersen, és összedolgozni valamivel?
    Ne haragudj, hogy ilyen szamársággal zaklatlak, de talán megértesz…………………..
    Millió puszi
    Marika

    zemplényiné marika
    • Nekem is növekszik már a padlizsán a kertemben, ígérem, csinálok pástétomot. Csodálkozom, hogy nem találtam itt az oldalon, pedig mintha mát csináltam volna…. Addig röviden: Megsütöd a padlizsánt vagy héjában a sütőben, vagy szeletenként egy vas platnin a gázon. AZ utóbbi büdösebb, de sokkal finomabb lesz ;) A héját lehúzod, ha kihűlt, és reszelsz bele jó sok vöröshagymát, sózod, és pici olívaolajjal jól elkevered. Isteni pástétom lesz pirítósra ;)

  3. Drága Ildikóm! Köszönöm, hogy van türelmed a sok butaságomhoz. Akkor ez olyasmi lesz, mint az avokádó?, csak nem nyersen. Az avokádót is nagyon nehezen de aztán megszerettem, most akkor a padlizsánon a sor. Az ember mindig tanul, még öregségére is. És érdemes. Majd megírom, hogyan sikerült.
    Puszi
    Marika

    zemplényiné marika
    • Nem olyan lesz, mint az avokádó, azt fokhagymásan szoktuk, tudod ;)
      Ezt lila, vagy vöröshagymával csináld. Egészen krémes, egyedi íze lesz. Fogod szeretni. Tehetsz bele nyers paradicsomot is, ha van botmixered, amivel összedolgozd. Különben egy villával is szét tudod nyomkodni :)

  4. Köszönöm, akkor a hét végén is meg van a program…………… meg a kaja is………..
    marika

    zemplényiné marika

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Követés

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

Csatlakozz a 3,776 követőhöz

%d honlapszerkesztő ezt szereti: