Sajtos tönkölylángos   Leave a comment


Ebben  varázslatos hóesésben ma Jászberényben voltam, aztán Nagykátán. A piacon csak úgy tekereg a lángos illata, ami így csalogató, de már nem tudom megenni. Ezért, mikor hazaértem, gondoltam csinálok én is lángost, olyat, ami nekem is ízlik:) Nagyon éhes voltam, így a liszt megőrlésétől számítva 35 perc alatt készült el ez a remekmű:)

Igaz, nem teljesen nyers, de ebben a zimankóban, ha jól esik, had jöjjön:) A krékerem épp kifogyott, az még kb 15 óra, mire lesz újabb adag:)

A lángos:

1 marék tönkölybúza

1 marék szezámmag

2 ek. mogyoróolaj

2 csipet Himalája só

1/2 teáskanál szódabikarbóna

Annyi víz, hogy formázható tésztát kapjunk. Kb. 1/2 csésze. Olyannak kell kinéznie a tésztának, mint a lángos tésztának, a kezedben fogod kerekre alakítani.

Megőröljük a búzát, és összekeverjük a száraz hozzávalókkal. Utána szétmorzsoljuk benne a mogyoróolajat, végül jöhet a víz. Kilisztezett tepsire tesszük, és 180 fokon épp elkészül, mire végzünk a zöldségkrémmel. Közben néha megforgatjuk.

Zöldségkrém:

3 sárgarépa

1 paszternák

1/2 tk. hársméz

1 ek. citrom leve

csipet só

A zöldségeket először az aprítóban finomra daráltam, utána mentek a turmixba. Ide jöttek a többi hozzávalók is, amit most saját készítésű szójatejjel hígítottam csak annyira, hogy krémes állagú legyen. De  természetesen vízzel is tökéletes lesz. Én hajtok a sok sok fitoösztrogénre és a bio szójában bizony nagyon sok van belőle:) Ajánlom klímaxolós társaimnak:)

Mogyoróolajat pedig azért használok a sütéshez, mert ilyen hidegen sajtolt állapotban is megtartja az összes kedvező hatását, egész 180fokig.

Sajt: darált karfiol, amit szintén a zöldségaprítóban készítettem el pár másodperc alatt.

Eddigre már megsült a lángosunk, ami a szódabikarbónától gyönyörű hólyagos is lett:) Reszeltem rá 1 cikk fokhagymát (anélkül nem lángos a lángos) rákentem a krémet, és megszórtam a karfiolsajttal.

Nagyon laktató, max 1 tenyérnyit lehet megenni belőle:)

Posted 2010. december 2. by eletkert in Receptek

Tagged with , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: