Céklalé   Leave a comment



Sziasztok! A ma délelőtti levünk: cékla-spenót-petrezselyem-banánlé, desztillált vízzel turmixolva. Lehet, hogy nem mindennapi a hangzása, de kóstoljátok csak meg! Nagyon finom!!!!

Maga a komplett lé, főleg a délelőtti órákban fogyasztva, erősen lúgosítja a szervezetet! Különösen ajánlom azoknak, akik méregtelenítenek, vagy egyszerűen csak fogyni szeretnének!
A cékla, színe alapján, erősen yin típusú növény. Ezért a yang típusú betegségek (vastagbél, végbél, prosztata, petefészek, csont, hasnyálmirigy, agy belső régió) gyógyításánál nagy segítség lehet.
A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza. A népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották. A huszadik századi orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz.

Mivel kiderült, hogy a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében is. Alfréd Vogel svájci gyógynövényszakértő szerint a céklalé kiváló influenza és hűlés elleni szer, ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, valamint vakbél irritációja esetén. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után.

Az ajánlott dózis: naponta 1 liter frissen préselt vagy centrifugált lé, három hónapon keresztül, megszakítás nélkül. (Ebben az esetben a céklát nem szabad megfőzni!) Ehhez hozzátenném, hogy ezt meg ne próbáljátok elsőre, mert pár percen belül ugyanolyan állapotban fog kijönni alul, ahogy bement felül:-))) Lényeg a fokozatosság, és aki ilyenhez nem szokott hozzá, ne nyers céklalével kezdje, hanem 1-2 nyers céklafalatkával naponta. Ha ezek már nem okoznak gondot, el lehet kezdeni fokozatosan a céklalé ivását.
Természetgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy nem minden céklalé azonos minőségű. A lékúrára alkalmas cékla biológiai termesztésű, ahol a talajt nem kezelték nitráttartalmú műtrágyával, s leveleit folyamatosan éri napfény. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.

Az indiai ajurvédikus orvoslás szintén kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót- Ezenkívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai “bőrgyógyászatban” mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.
Idézetek: Mézvirág.hu

Advertisements

Posted 2010. december 8. by eletkert in Gyógyító italok

Tagged with , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: