Ume szószos saláta   Leave a comment



A mai ebéd picit különleges az öntete miatt, de aki járatos a makrobiotikában, annak ez mindennapi:-)

Zöldségek:
1 reszelt csicsóka
1 marék csíkokra vágott édes káposzta
1 marék felkarikázott póréhagyma
1 marék kockára vágott karalábé
1/2 TV paprika karikázva
1 marék petrezselyem
4 csík kaliforniai paprika, kizárólag díszítésnek
A piros kaliforniait ki is dobtam a fotózás után, mert olyan büdös gázszaga volt, hogy először azt hittem, a tűzhelyemből ömlik a gáz. Először gondoltam, sebaj, van olyan folyadékom, amivel mindent le tudok szedni a külföldről származó zöldségekről, gyümölcsükről, de meg sem kottyant neki. Ahogy felvágtam, még büdösebb lett. Ne vegyetek ilyet!!!
Szósz:
1 kk. umoboshi paszta
1 ek. olívaolaj
1 cikk reszelt fokhagyma
A hozzávalókat jól kikeverjük, és ráöntjük a zöldségekre. Megszórjuk áztatott dióval és mandulával, laktatóbbá teszik az ételünket a magas fehérje tartalmukkal:-)

Az umeboshi egy különleges, Japánból származó szilvafajta, amelyet megszárítottak, tengeri sóval pácoltak és 1-3 évig érleltek.
Felhasználása és gyógyhatásai:
Általában siszó-levéllel érlelik együtt, ez magyarázza jellegzetes piros színét. Az umeboshi ehető magában is, vagy gabonafélék és zöldségek ízének javítására használják. Az umeboshi-pépből fanyar, csípős ízű öntet vagy mártás és tea is készíthető. Az umeboshiban harmonikus egyensúlyban vannak a jin és a jang tényezők. Az umeboshi erősíti a beleket, és mindenfajta rákban szenvedők rendszeresen fogyaszthatják. Umeboshi szilva, a sült umeboshi szilva vagy a pirított sült egész umeboshi szilva semlegesíti a savas állapotot, csökkenti a belek rendellenességeit, azokat is, amelyeket mikroorganizmusok okoznak. 1/2-1 umebosi szilvához (a sült szilva erősebb hatású) öntsünk 1 csésze bancsateát. A porított szilvából 1 teáskanállal használjunk csésze forró vízhez. Ume-sho bancsa Szabályozza az emésztést, s ezáltal javítja a vér összetételét és vérkeringést. 1 csésze bancsateát öntsünk 1/2-1 umebosi szilva húsára és 1 teáskanál tamari szójaszószra. Keverjük fel és igyuk forrón. A homlok elülső részén jelentkező fejfájást is enyhíti. Ume-sho bancsa gyömbérrel Fokozza a vérkeringést. Ugyanaz, mint az előző recept, csak megadott keverékhez adjunk még hozzá 1/4 teáskanál rész gyömbér levét. Keverjük fel és igyuk meg. Ume-sho-kuzu ital Javítja az emésztést, élénkít, szabályozza a belek működését. Készítsük el a kuzu-italt és tegyük bele 1/2-1 umebosi szilva húsát. Adhatunk hozzá 1/8 teáskanálnyi friss reszelt gyömbér (Michio Kushi:Rákmegelőző és gyógyító diéta) UMEBOSI-ÖNTET 2 db umebosi szilva 1/2 teáskanál szezámolaj 1/2 csésze forrásvíz 1/4-1/2 teáskanál reszelt hagyma szuribacsiban törjük össze az umeboshit és a hagymát. Adjuk hozzá a kissé felhevített olajat és keverjük össze. Öntsük hozzá a vizet és addig keverjük, amíg egészen sima lesz. Salátákhoz kínáljuk. Megjegyzés: Rákbetegek olaj nélkül, kicsit több vízzel készíthetik el ezt az öntetet. Változat: Umeboshi szilva helyett umeboshi-krémet is használhatunk. Egy szilvának egy teáskanálnyi krém felel meg. Hagyma helyett metélőhagyma vagy mogyoróhagyma is használható, s a keverékbe mártogathatunk kekszfélét vagy sült burgonyát is.

Advertisements

Posted 2010. december 10. by eletkert in Receptek

Tagged with

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: