Rizsgolyók nori köntösben   Leave a comment



A mai ebéd makrobiotikus és nyers ételek, vegyesen. Egy gyógykúrát tartok, ezért lesznek mostanában makrós kaják is a nyers mellé. De a nyers zöldségek nem maradhatnak el! Mindenkinek jó étvágyat kívánok:-)

Hozzávalók:
1 csésze főtt, kerek szemű barnarizs
1 pici tál morzsolt nori (bioboltokban)
1 szem umeboshi szilva (bioboltokban)
3 szem áztatott dió
3 szem áztatott mandula
4 csík hámozókéssel vágott cukkíni
A köret a tegnapról maradt nyers karfiol. Receptet lásd itt:
https://eletkert.wordpress.com/2011/01/31/gabonak-zoldsegburokban/

A rizsből kiveszünk olyan mennyiséget, hogy kis golyókat formázhassunk belőle a kezünkkel. Ezután lyukat fúrunk az ujjunkkal a közepébe, és beleteszünk egy pici darab ume szilvát. Az 1 db szilva elég mind az 5 golyó megtöltéséhez, annyira intenzív sós, fűszeres íze van! Nagyon finom, de mindenképp szokatlan a magyar ízvilághoz szokott embernek:-) Szép sima, kerekre formázzuk, és meghempergetjük a zöld nori pelyhekben. Szintén makrobiotikus, japán ízvilág, de biztos nem árt egy kis változatosság:-)
(Természetesen ume szilva híján meg lehet tölteni a rizsgolyócskákat bármi mással is, pl, dióval, mandulával, répával, ami épp van kéznél.)
A tányér 4 szélére tettem a cukkíniket, alulra jégsaláta került. A fő helyre természetesen a rizsgolyócskák kerültek. Középen kettévágtam egyet, hogy lássátok, milyen megtöltve. Végül köré helyzetem a tegnapról megmaradt karfiolokat. Azt hiszem, minden földi jó megtalálható a mai tányérkánkon is:-))
Amellett, hogy finom, ennyi jó tulajdonsága is van a norinak:
Porphyra Yezoensis – Nori. Már időszámítás szerinti hatodik században fogyasztották Kínában. Koreában és Japánban jelenleg is étkezési célokra használják.

Különlegessége a sejtfalának alacsony cellulóz tartalma, ami által könnyen emészthető. Az alga nagy koncentrátumban tartalmaz proteint, vitaminokat, ásványi anyagokat. Gazdag aszparaginsavban, glutaminsavban, glicinben, taurinban.

A Nori nagyobb mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mint a friss narancs. A-vitamin tartalma vetekszik a spenóttal, és jelentős a B-vitamin készlete is. Aminosav tartalma hasonló a zöldségekéhez. Olyan anyagok is kimutathatók benne, melyek segítik a máj működését, és karbantartják vér koleszterinszintjét.

Emellett számos ásványi anyag van benne, melyek a sejtfunkciókhoz nélkülözhetetlenek, például cink, mangán, réz, szelén.
forrás: http://www.vitalland.hu/ocean21/osszetevok

A japán és a kínai gyógyászatban ősidők óta alkalmazzák a bioüzletekben kapható Umeboshi szilvát, amely egy értéktelen gyümölcsből tejsavas erjesztéssel, tengeri sóval készült gyógytermék.

Az umeboshi szilva következő esetekben hasznos:

– gyomorsavtúltengés
– bélproblémák
– fáradtság
– gyomorrontás vagy valamilyen élelmiszer (pl. cukor) túlfogyasztása esetén
– étvágytalanság
– reggeli hányinger
– megfázás, nátha
– utazási betegségek (autózás, repülés, tengeribetegség).

Receptek:

Egy japán népi bölcsesség szerint utazás előtt erősítsünk a köldökünkbe egy Umeboshi szilvát. Sokan még ma is azt állítják, hogy ez segít. (Tudományos magyarázata, hogy a fent említett utazási betegségek a szervezet túlzott jin állapotával járnak, az umeboshi szilva pedig, mint jó minőségű jang, egyensúlyba hozza a szervezet kibillent állapotát.)

– Ételmérgezésnél: hányinger és láz esetén meg kell enni egy umeboshi szilvát vagy inni kell egy kis umeboshi italt: egy szilva húsát pürésítsük meg, tegyünk hozzá 1/2 teáskanál tamari szójaszószt, öntsünk hozzá ízlés szerint 1/2 vagy 1 csésze Lapacho-teát. Cseppenthetünk bele frissen reszelt gyömbérlevet, keverjük el, és igyuk meg. Gyerekeknek kevesebb tamari szójaszósszal készítsük, és ne tegyünk hozzá gyömbért.

– Étvágytalanság esetén: mindig jót tesz egy kis darabka umeboshi szilva, egy kevés puhára főtt barnarizzsel vagy anélkül.

– Székrekedés: reggelente egy darabka umeboshi szilva és egy csésze édesgyökér segít.

– Vérhas, tífusz, paratífusz, kolera: az umeboshi szilva levétől elpusztulnak a különféle bacilusok: a kolera 5 perc alatt, a tífusz 10 perc alatt, a paratífusz 20-30 perc alatt, a vérhas 1 óra alatt.

– Másnaposság: alkoholmérgezés okozta szédülés, hányinger, fejfájás, szédülés ellen is jótékony, ha megeszünk egy umeboshi szilvát.

Mercz Mária
forrás: http://nyar.ideal.hu/utazas/220-utipatika.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: