Sárgarépafőzelék zöldséggombócokkal   2 hozzászólás


Ma elkészült megint egy adag nyers zabtejem, és abból ugye mindig marad vissza egy csomó fini rost. Innen jött a főzelék ötlete! Váljék egészségetekre!

Főzelékhez:
2 sárgaréparépa karikára vágva
1 csészényi tejből visszamaradt zabrost
1 csipet só
1 kk hársméz
1/2 csokor petrezselyem
1 csipet tárkony
A hozzávalókat jól összekeverjük. A méz nem is fontos, mert édes a zab és a répa is:-)
Zöldséggombóc:
1/2 csésze tökmag
1/2 csésze mogyoró
1 pici fej vöröshagyma
1 nagyobb cikk fokhagyma
1/2 cs. petrezselyem
1 répa
1 tenyérnyi édeskáposzta
2 ek. főtt tönköly és barnarizs vegyesen (elhagyható)
2 csipetnyi só
2 kk pirospaprika
1 csipet majoranna
Robotgéppel jól összedolgozzuk a hozzávalókat. A tenyerünkben gombócokat formázunk belőlük, és meghempergetjük darált, pirított mogyoróban.
A tetejét meghintettem tönkölycsírával, ami még nem teljesen kész, de már ehető:-)
A zabról:
A zab jótékony hatással van a vastagbélre, csökkenti a felfúvódást és a gyomorrontás tüneteit.
A kutatások azt mutatják, hogy a zabkorpa rendszeres fogyasztása nagyon hatásosan csökkenti a vér koleszterinszintjét és stabilan tartja a vércukorszintet és az inzulinszintet is.

A zabrost megnöveli a széklet mennyiségét, amely több szempontból is pozitív hatással van a vastagbélre, például csökkenti a szorulást. Amikor a bélrendszer hatékonyabban kezd működni, a salakanyagok kiürülnek a szervezetből és a testsúly csökkenni kezd.
Szervezetünknek megfelelő mennyiségű rostra van szüksége az emésztési folyamatokhoz és az ételekből származó salakanyagok kiürítéséhez.Sajnos a modern étrend nagy arányban tartalmaz feldolgozott és rostban szegény ételeket.

A rost hiánya rontja az emésztőrendszer hatékonyságát, amely így kevésbé lesz képes felszívni az ételekből származó tápanyagokat és eltávolítani a salakanyagokat. A kutatások azt mutatják, hogy a rost hiánya lehet a fő oka a
legtöbb emésztőrendszeri problémának.
A rostok általában gátolják a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így hozzájárulnak a testsúlycsökkentéshez.
Megkötik az anyagcsere során a belekben, a baktériumok által termelt káros anyagokat, a szervezetbe kerülő egyéb mérgező hatású vegyületeket, és ezeket a széklettel együtt távolítják el a szervezetből.
Segítik az emésztőrendszer egészségének megőrzését, amely cserébe javítja a bőr szerkezetét és tónusát, ragyogó hajat, erős körmöket és szebb alakot eredményez.
Támogatják a szív- és érrendszer egészségét, csökkentik a vér koleszterin szintjét és megelőzik a bélbetegségeket is.
Hasznos “barátságos” baktériumokat adnak az ételekhez a vastagbélben, amelyek cserébe számos esszenciális vitamint termelnek.
Az oldható rostok segítik a glükóz felszívódásának lassítását, így szabályozzák az inzulinszintet és megelőzik a vércukor hirtelen emelkedését vagy csökkenését.
Vízmegkötő képességük révén, nagyobb helyet foglalnak el, mint más élelmi anyagok, ezért hamarabb érzünk teltségérzetet, és nem esszük túl magunkat.
forrás: http://www.eptestben.hu/termek-lista/5

Reklámok

2 responses to “Sárgarépafőzelék zöldséggombócokkal

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hogy készíted a zabtejet,kérném a receptet.Ballagóné.

    Ballagó Zoltánné
  2. Kedves Marika néni!
    Itt van a nyers zabtej receptje!
    Nagyon egyszerű és nagyon finom!!

    https://eletkert.wordpress.com/2011/01/30/nyers-zabtej/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: