Fokhagymás-tejszínes csicsóka paprikás shiitakéval   2 hozzászólás


Megint elkészült egy adag zabital, nevezetesen most a tejszín, amiből azonnal alkotnom kellett valami finomat:-))) Ez sikerült belőle:-)

Hozzávalók 2 személyre:
2 db csicsóka gyufaszálra aprítva
2 csipet só
2 nagyobb gerezd reszelt fokhagyma
1 marék zabrost (tejkészítésből maradt)
3 evőkanál zabtejszín
1/2 csokor apróra vágott petrezselyem
A hozzávalókat jól összekeverjük. Bármivel ehetjük, ami épp kéznél van! Tegnap shíitake teát csináltam, aminek csak a levét ittam meg, és maradt egy adag gombám. Ezt most elkészítettem paprikásan az alábbiak szerint.
Az aprított, főtt gombaszeletekhez hozzáadtam 1 evőkanál lenmagolajat, csipet sót, a kávéskanál pirospaprikát és 1/2 apróra vágott vöröshagymát. Jól összekevertem és pár órát állni hagytam, hogy összeérjenek az ízek.
A tejszínes csicsóka tetején tálaltam.
Mindenkinek egészséges jó étvágyat!
Még egy pár szó a zabról:
A Zabkorpa a legismertebb élelmirostban gazdag tápanyagaink egyike, mely alkalmas a rosthiányos táplálkozás kialakulásának megelőzésére. Sokoldalú élettani hatása segít az egészséges táplálkozás kialakításában, ezáltal egészségünk megőrzésében. Csökkenti a koleszterinszintet, védi a gyomor és a bél nyálkahártyáját, segít a bélrenyheség megszüntetésében. Gátolja a zsírok és a szénhidrátok felszívódását, így fogyókúrázáshoz is sikerrel alkalmazható. Jó hatású a cukorbetegek diétájában is.
A zab tele van olyan oldható ballasztanyagokkal, amelyek hatásait csak a 20. sz. végének kutatásai fedezték fel. Mit tudnak ezek a ballasztanyagok, amelyet tudományosan béta-glykánnak neveznek? Nos, ezek a jótékony, nyákszerű anyagok vékony védőhártyát képeznek az emésztőtraktus nyálkahártyáján. Csökkentik a koleszterinszintet, és ezzel a szívinfarktus rizikóját. A béta-glykánok ugyanis lassítják a koleszterin felvételét, és felelősek azért, hogy az a bélben kicsapódik
A zab fehérjéje 20 különböző aminosavból áll, ebből 8 esszenciális aminosav!
A zabnak még egy rendkívül előnyös tulajdonságát szeretném megemlíteni, mégpedig a zsírtartalmát, amely kb. 4-5% körül van. Mindenekelőtt minden olajnak van egy nagyon jótékony hatása, mert beolajozza a bőrt és fényessé teszi a hajat. A zab olajának mogyoróhoz hasonló, kellemes íze nagyon finom, de tud még mást is. A béta-glykánokhoz hasonlóan csökkenti a koleszterinszintet, ezenkívül tokoferol-tartalmánál fogva E-vitamin-aktivátor.
Shíitake gombáról:
Shiitake, a véraktivátor
A Távol-Keleten ,,véraktivátornak” tartják, és többféle panasz és betegség (pl. meghűlés, gyermekek kanyarója, tüdőgyulladás, gyomorfájás, fejfájás, általános gyengeség, vízkórság, fekete himlő) megszüntetésére és gyógyítására használták. Kínában azok között a „gyógynövények” között említik, amelyek többféle öregedés elleni anyagot tartalmaznak. Japánban hagyományosan gyomorfekély, köszvény, székrekedés, rövidlátás, allergiák, aranyér, gennyedések és szexuális zavarok kezelésére használták.
Gyógyhatásai
Számos állat- és humán kísérletet végeztek el annak érdekében, hogy megismerjék a gomba termőtestének, micéliumkultúrájának és izolált anyagainak (lentinán, KS-2, eritadenin, LEM = Lentinula edodes micélium) a legfontosabb hatásait. Ezek az alábbiakban foglalhatók össze: (1.) antivirális (pl. A-típusú influenza, mumpsz, herpesz, HIV, Epstein-Barr- és hepatitis B-vírusokkal szemben), (2.) baktérium- és gombaellenes, (3.) immunstimuláns (elsősorban a KS-2-nek nevezett poliszacharid és lentinán, mely anyagok mobilizálják a falósejteket és más védekező mechanizmusokat), (4.) tumorgátló (benzaldehid-, lentinan- és KS 2-tartalmának köszönhetően), (5.) májvédő és a máj gyulladásos folyamatait enyhítő (elsősorban a micéliumkivonat), (6.) vérnyomáscsökkentő, LDL-koleszterinszintet csökkentő és az érelmeszesedés folyamatát lassító (eritadeninnek köszönhetően), (7.) a cukorbetegség kialakulását lassító (a lentinán serkenti az inzulintermelést), valamint (8.) általános erősítő és élénkítő hatás (ez lehet a magyarázata a feltételezett potencianövelő hatásnak).
Az 1-8-ig számozott tudományos hivatkozások jegyzéke a http://www.vivanatura.hu weboldalon található, ahonnan letölthető a könyv teljes terjedelmében.

Legfőbb alkalmazási területei
A shiitake immunrendszerünk bástyája. A friss és a szárított gombát, a termőtestből és a micéliumkultúrából előállított standardizált kivonatokat, valamint a lentinánt és egyéb shiitake hatóanyagokat leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására, rákos megbetegedések (pl. gyomor-, máj-, végbél- és tüdőrák, valamint leukémia) megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére, illetve kezelésére és a krónikusan magas koleszterinszint csökkentésére használják. Idős embereknél fontos immunstabilizáló anyag (fiatalít), fiataloknak pedig a stressz és a fáradtság ellen nyújthat segítséget.
forrás: http://www.tgy-magazin.hu/2007.-december/shiitake-gomba-a-veraktivator-immunicio.html
Fokhagymáról néhány szó:
A fokhagyma hatóanyaga, az allicin
Az allicin, szerves kénvegyület, színtelen folyadék, kellemetlen szagú. Ismerten baktérium- és gombaellenes hatású.
A fokhagyma nemcsak megakadályozza a koleszterin és a zsír lerakódását a vérben, de a már lerakódott masszát képes feloldani, ezáltal csökkenteni a vér koleszterin-szintjét. Azért nem szabad azonban nagy mennyiségben fogyasztani, mert nemcsak a káros anyagot csökkenti a vérben, de egy olyat is, mely szívelégtelenséghez vezethet. Ha valakinél már nagy a baj, komoly érszűkületei vannak, ami már a szívét is veszélyezteti, illetve nagyon magas a koleszterinje, annak a fokhagyma két hónap alatt már érezhetően leviheti a vérzsír-szintjét.

Régebben a tífuszt és a kolerát is fokhagymával gyógyították. Ezen kívül létezik például egy élesztőgomba, amely a nyálkahártyákon telepszik meg és gyulladást okoz. Ez a gomba számos betegség okozója lehet. Az effajta gombás fertőzésre is a fokhagyma a legjobb gyógyír. Ajánlatos joghurttal bevenni egy kiskanállal naponta, különösen, ha előzőleg antibiotikumot szedtünk. A joghurt ugyanis segít visszaállítani a bélflórát.

De ott vannak még a meghűléses betegségek, melyek gyógyításában szintén hatékony lehet, ráadásul még a légutakat is tisztítja, vagy az emésztési problémák, melyek orvoslására kiváló módszer a fokhagyma fogyasztása.

2 responses to “Fokhagymás-tejszínes csicsóka paprikás shiitakéval

Subscribe to comments with RSS.

  1. végre valami olyasmit olvasok, ami kedvemre való. Még nem ismertem ezt a levelezési lehetőséget, de jó, hogy van.
    Ildikóm! nagyon tetszenek a receptjeid, egyszemélyes háztartásomban ki is próbálgatom, és beválik.
    millió puszi Farmosról marika

  2. Szia Marika!
    Kíváncsi vagyok a tapasztalatodra, véleményedre! Feltétlen írd meg, hogy jöttek be a nyers kaják!
    Puszi:
    Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: