Paradicsomos káposzta barnarizzsel   1 comment


Tegnapról maradt egy kis káposzta, és volt még egy magyar paradicsomom így becsempésztem egy kis nyári ízt ebbe a gyönyörű hóesésbe:-) Azért majd az lesz az igazi, ami kint a szabadban, a kertünkben nő:-)

Hozzávalók személyenként:
1 marék gyalult káposzta
1 paradicsom
5 cm póréhagyma
1 cikk fokhagyma

köménymag
száraz bazsalikomvirág (kertből)
csipet oregánó
1 kávéskanál hársméz
pici zeller zöldje
pici víz
csipet pirospaprika
1 ek. főtt barnarizs
A köménymag, a só, rizs és a káposzta kivételével összeturmixoljuk a hozzávalókat. Vizet annyit adagoljunk hozzá, hogy sűrű szószt kapjunk. Ezt a szószt ráöntjük és összekeverjük a káposztával! Csodálatos ízharmóniát fogunk kapni! Ehetjük főtt barna rizzsel, de bármilyen más gabonával, aszalt krékerrel, vagy pirított kenyérrel is. A lényeg, hogy jól essen:-)))

A káposzta metil-cisztein-szulfoxidot, glükozinolátokat (glükobrasszicint) tartalmaz. A- és C-vitaminban gazdag, de viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz még káliumot, jódot, kalciumot, vasat és nátriumot is.

Mire jó?

Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, segít helyreállítani a bélflórát. A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet.

Gyulladásos fogínyre jótékony hatással bír.

A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre használják, valamint a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére ajánlották.

Nem bizonyított, de feltételezhetően antioxidáns tartalma miatt lassítja a karcinogén (rákkeltő) anyagok felszívódását a szervezetben.
forrás: http://www.hazipatika.com/topics/gyogynovenytar/herbs/Fejes_kaposzta?id=50

Reklámok

One response to “Paradicsomos káposzta barnarizzsel

Subscribe to comments with RSS.

  1. Ahogy megjön a jó idő, megyek is hogy Nálad izeleljem meg ezeket a finomságokat, mert amikor én megcsinálom nem vagyok biztos benne, hogy ilyennek kell lennie? Tudod kicsit bizonytalan vagyok minden szokatlannal szemben.
    De kiváncsi is vagyok, így hát mindent megpróbálgatok.
    Millió puszi iMarika

    zemplényiné marika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: