Madárfészek   Leave a comment


A mai kajcsi megint egy részt főtt, egy részt nyers. A fészek gallyacskái nyers csicsókából vannak, a közepe pedig isteni gombapecsenye:-) Jó étvágyat mindenkinek!

Gombapecsenye:
1 csésze főtt shíitake gomba
4 fej nyers csiperke gomba
1 fej vöröshagyma
1 tk kakukkfű
1 kk flekken fűszer
1 kk pirospaprika
1 ek pálmazsír
2 kanál zabpehely
1 kk szezámsó
A hagymát félholdra vágjuk, és dinszteljük a pálmazsíron a kakukkfűvel. Közben felkockázzuk a gombákat, és hozzájuk adjuk. Együtt pároljuk és fűszerezzük a flekkennel és a pirospaprikával. Felöntjük a shíitake főzőlevével és 20 perc alatt összefőzzük a 2 gombát. Mikor kész, hozzákeverjük a zabpelyhet, és kiolajozott sütőtálban 180 fokon megsütjük. Tálaláskor megszórjuk szezámsóval. (gomasio)

1 nagy fej csicsókát gyufaszálra szeletelünk (robotgép) és összekeverjük a ek szezámolajjal, 1 csipet curryvel és 1 csipet tárkonnyal.

A gombapecsenyéből óvatosan kiveszünk egy kockányit a sütőtálból és a tányér közepére helyezzük. Köré szórjuk a fűszerezett csicsókát, vágunk rá kaliforniai paprikát és petrezselymet. Végül az egész műalkotást megszórjuk -lehetőleg akkor darált- szezámsóval:-)
Ugye gyönyörű? Finom és egészséges is;)

Shiitake – Hosszantartó élet

A tradicionális orvoslás már néhány ezer évvel ezelőtt használta a gyógyhatású gombákat különféle betegségek gyógyítására. A legrégebbi feljegyzés, mely a tradicionális japán orvoslás tapasztalatairól szól, 199-re tehető, amikor Chuai császár őslakosoktól éppen Shiitake gombát kapott ajándékba. A gyógyhatású gombákról szerzett tapasztalatokat egy japán gombakutató – intézet vizsgálja, mely még 1936-ban alakult, alapítója dr. Kisaku Mori volt. Minden kutatást és sikert a gyógyításban egy könyv foglalja össze. (Mushrooms as Health Foods, 1974 Tokió).

A kutatók már több mint 50 éve koncentrálnak a gombák gyógyító mechanizmusaira, mely segítségével különböző betegségeket tudnak gyógyítani (fertőzések, rák, degeneratív betegségek) illetve a megelőzésben is fontos szerepet töltenek be. A tudósok kutatásai ellenére sajnos tény, hogy a rák illetve különféle vírusos megbetegedések gyógyítása még a harmadik évezred elején sincs megfelelő szinten, még akkor sem, ha az emberek egyre tovább élnek. A WHO adatai alapján Horvátország a daganatos megbetegedések okozta halál százalékában nagyon rossz 3-ik helyen áll a világon. A daganatos megbetegedések egyből a szívbetegségek után következnek gyakoriságban. A helyzeten lehet javítani, nem csak a kemoterápia illetve sugárkezelés segítségével, hanem különféle tumormegelőző anyagokkal, melyeket a gyógyhatású gombák is tartalmaznak.

A Shiitake gomba egyes komponenseinek megvan az a tulajdonsága, hogy sikeresen modulálják a sejtimmunitást, csökkentik a vérnyomást, illetve a vér zsírtartalmát, megállítják a tumor növekedését, illetve a patogén mikróbák aktivitását. A Lentinan, ami szintén megtalálható a Shiitake gomba alkotóelemeiben a biológiai reakciók moderátora. Erősíti az immunrendszert a rák elleni küzdelemben, javítja a makrofágok és a T-limfociták hatását, illetőleg pozitívan hat az interleukin –1 termelésére. A Shiitake segít a T-limfociták termelésében is, melyek közvetve hatnak az interleukin-2 termelésére. A budapesti egyetem tudósainak tapasztalata alapján Feltárták, hogy a LENTINAN úgy változtathatja meg a sejteket, hogy a rák ne tudjon továbbterjedni. A Shiitake gomba poliszaharidjai segítik a természetes „gyilkos” sejtek növekedését (NK sejtek), amik különösen vírustámadás esetén hatnak.

Ők mindenképpen a legjobb ellenszerei a testnek a rák illetve a vírusok ellen. Ázsiában a Shiitake gombát már régi idők óta mint a hosszú élet zálogát tartják számon, mely gyógyszer a szívünknek és segítség a rák megelőzősében illetve gyógyításában. Különféle vírusok által okozott megbetegedéseknél is kiváló: grippe, simplex és zoster herpes, poliomieltisa, magas koleszterinszint, magas vérnyomás. Japán tudósok a Shiitake gomba kivonatát – szulfonizált B-glükán, – nevezték meg az AIDS ellenszerének, mely sokkal jobb hatásfokban gyógyít mint a zidoverdin. Ezen kívül ez a rendkívül ízletes gomba növeli az állóképességet, és mint az immunrendszer felújítóját illetve karbantartója tartható számon.

Dr. Slobodan Raljevic

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: