Lenmag kenyér   4 hozzászólás


Ez a gyönyörű kenyér nem csak finom, gyorsan elkészíthető, de még egészséges is a lenmagban lévő sok fitoösztrogénnek köszönhetően:-)

Hozzávalók:
1 1/2 csésze lenmagliszt
1/2 csésze tökmagliszt
1/2 csésze jól megpirított szezámmag
1 tk Himalája só
1 ek olaj
1 kk szódabikarbóna (elhagyható)
1 kk bazsalikom (de természetesen máshogy is fűszerezheted)
1 csipet őrölt kömény
kb 1 dl víz.
A száraz összetevőket jól elkeverjük és elmorzsoljuk benne az olajat. A vizet picit langyosítsuk meg. Annyi vizet adjunk hozzá, amennyit a lenmag felvesz. Lágy, formázható tésztánk lesz.Terítsük el egy tepsi alján 1-1,5 cm vastagon, majd választhatunk: Megsüthetjük sütőben 180 fokon kb 50 percig, vagy aszaljuk kb 9 órát. A lényeg, hogy kívül finom ropogós legyen, belül kellemesen puha, törhető. Nagyon finom, jól érezni benne a szezámmagot és a bazsalikomot.

4 responses to “Lenmag kenyér

Subscribe to comments with RSS.

  1. Na, várjunk csak! tehát van olyan, hogy lenmagliszt?, meg tökmagliszt? Már megint olyasmi ami nekem új és meg kell ismernem. Hát akkor a napokban fel kell keresnem Szabolc sot. Ugy látom rengeteg olyan dolog van ami még ismeretlen a számomra, és érdemes megismerni. Olyan vagyok, mint egy gyerek, mindenre rácsodálkozom. Puszi, Marika

  2. Szia Marika!
    Igen, képzeld el, annyira új, hogy tegnap Szabolcsnál még ára sem volt, úgy hoztam el tőle 1-1 kilót. Azért kaptam rajta én is, mert bár van malmom, ezek olyan zsíros magocskák, hogy rákenődnének a malomkőre, így az egyetlen járható út apránként, a kávédaráló lenne. De ezek a lisztek még abból mások, hogy akkor keletkeznek, mikor a magokból kipréselik az olajat, és utána őrlik lisztté. Szóval, most próbáltam ki először, és kiállta a próbát mind a 2 liszt! Csak ajánlani tudom, bár még nem tudom, mennyibe fog kerülni:-)

  3. Kedves Ildikó!

    Most sül a sütőben a Lenmag kenyér, amit még évekkel ezelőtt mentettem le az oldalról, de már nem is emlékeztem az eredetére. Aztán a szöveg alapján rákerestem, mert készítés közben sokat morfondíroztam magamban, hogy vajon ennél a receptnél az 1 csésze hány gr-ot jelent. Végül 140 gr/csészével dolgoztam, de nekem úgy tűnt, hogy akkor több olajat és vizet kívánt az egész massza. Nagyjából háromszoroztam a víz és az olaj mennyiségét. Hogy jól tettem-e, hamarosan kiderül. 🙂 Viszont gondoltam, hogy rá is kérdezek, mert közben megláttam a Medvehagyma sajt receptjét is, és látom, hogy abba is hasonló hozzávalók lesznek és szintén csészével mérve.

    • Szia Orsi 🙂
      Nem szoktam grammra mérni, a csésze a legtöbb, ami elvárható tőlem 😉 Természetesen figyeld a tésztádat, és ahogy megkívánja, úgy módosítsd. Sok mindentől függhetnek ezek az arányok 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: