Medvehagymás egytál sült tofuval   5 hozzászólás


Amíg lesz medvehagyma, addig övé a főszerep:-) Íme egy tál sali, ami olyan laktató, hogy csak a felét tudtam megenni:-)

Zöldségek:
1 sárgarépa
1 csicsóka
1 csokor medvehagyma
3 szem piros retek
1/2 karalábé
1 csokor petrezselyem
1 tv paprika
1 paradicsom
1 ek lenmagolaj (hidegen sajtoltat használjunk mindig)
1 kk majoranna
1 csipet oregánó
1 csipet bazsalikom
A répát és a csicsókát gyufaszálra szeleteltem, a paradicsomot, paprikát, retket karikáztam, a zöldeket aprítottam, karalábét pici kockára vágtam, majd jól összekevertem az olajjal és a fűszerekkel.
Sütöttem hozzá erős paprikás tofut, és bár odakészítettem a lenmagkenyeret, nem ettem meg, mert így is nagyon laktató volt:-)
Jó étvágyat!

Medvehagyma
Allium ursinum L.
“Jó étvágyfokozó”
Népies neve:
sásihagyma
A növény leírása:

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik. Erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot. A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú.

A medvehagymáról többet is megtudhat a Medvehagyma, a tavaszbúcsúztató méregtelenítő című cikkünkből.
Hogyan gyűjtsük?
Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés veszélyeztetni kezdte állományát, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban is igyekeznek védeni, – a védett területeken gyűjtését nem engedélyezik -, de még nem védett.
A medvehagymából kiváló pesto és saláta is készíthető.
A bioélelmiszerek kedvelt fűszernövénye.
A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. A medvehagyma levelét gyógynövény boltokban is árusítják.
Mi van benne?
A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.
Mire jó?
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza.
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció.
Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése
Hogyan használjuk?
Lé: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.
Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!
Forrás: http://medvehagyma.com/2010/05/a-medvehagyma-allium-ursinum-hazipatika-com/

5 responses to “Medvehagymás egytál sült tofuval

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hát én megenném a másik felét, de még azt sem tudom, hogy milyen az a medvehagyma. Látod milyen buta vagyok? Puszi Marika

  2. Elnézést Marika, elfelejtettem a tájékoztatót feltenni a medvehagymáról. Ezt most pótoltam, képet is töltöttem fel hozzá.
    Remélem, hasznos lesz az infó.
    Millió puszi:
    Ildikó

  3. Édes Ildikóm! Mondtam én, hogy Te egy tündér vagy! Mostmár tudom, milyen az a medvehagyma. Csak velem az a probléma, hogy mire mindenről információt szerzek, már rég nem aktuális. De azért ha lassan is, de ballagok utánad. Mondtam már, hogy a cukrot teljesen elhagytam? Meg a fözőolajat is. Ha nem terhellek, szivesen beszámolok tapasztalataimról. Puszi. Marika

  4. Marika!
    Ez még 1 hónapig biztos aktuális! Most Szabolcsnál is kapsz friss, bio medvehagymát! Nagyon finom, fokhagymás íze van.
    Puszi

  5. köszönöm és puszi Marika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: