Medvehagymás spárga krémleves   2 hozzászólás


Ez a mennyei leves közel 5 perc alatt készült el, és valamivel több idő kellett az elfogyasztásához:-))) Mindenkinek ajánlom:-)

Hozzávalók:
5 szál spárga megpucolva
1/4 avokádó
5 nagy levél medvehagyma
1 dl zabtejszín, vagy 2 evőkanál zabpehely
1 tk hidegen sajtolt lenmagolaj
1 nagy csipet Himalája só
5 levél friss tárkony (kertből hoztam)
1 l desztillált, vagy tisztított víz
A hozzávalókat krémesre turmixoljuk. Tettem bele pár szem áztatott diót, és egy kis darab frissen sütött medvehagymás tönkölylángossal ettem:-)

Receptet mindjárt felrakom:-)

Spárga:

Mintegy nyolc-tíz fajtája ismeretes, amelyek nemesített változatai az elődöknek. A növény erős gyökérzete lassan fejlődik ki, de később nem igényel nagy gondozást. Jól el-van a kert egyik sarkában. Gumós gyökérzetéből, minden tavasszal újra fakadnak a hajtások és húsos levelei. Étkezésre főleg fiatal hajtásait használjuk. A spárga az egyik leghasznosabb növényünk, melyet ajánlatos inkább nyersen fogyasztani, mert túlságosan értékes ahhoz, hogy főzéssel károsítsuk gyógyító erejét. A nyers lé vesetisztító, kimossa a vesékből a homokot, vagy a kisebb köveket, azokat az anyagokat, amelyek a főtt spenót és a főtt spárga valamint a húsok fogyasztása következtében lerakodó húgysavkő okoz.

Tápértéke:
Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niancint, fólik savat, és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilikon, molibdén. Fogyasztása hatással van számos belső elválasztású mirigyre, így az agyalapi mirigyre, a mellékvesékre a pajzs- és a tobozmirigyre. Jótékony hatással van továbbá a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre és a bőrre.

Gyógyhatása:
Lúgos tartalma miatt fogyasztása ajánlatos mindenki számára, mert helyreálltja a vér sav-lúg egyensúlyát. Ezt a tulajdonságát az asparagine nevű lúgnak köszönheti, amiből nagymennyiséget tartalmaz. Megfőzve azonban sokat veszít értékéből

Vesetisztító:
Amint említettem, az elsődleges, és legjelentősebb gyógyhatást a vesékre fejt ki. Mivel igen erős hatású, elég belőle egyszerre csupán fél dl-t fogyasztani, főleg más zöldségféle keretében. Nemcsak a veseműködésre hat, de vízhajtónak is használják. A vizeletet megszínesíti, és az erőteljes esszenciájú olajtartalma különös szagot kölcsönöz neki. Enyhe hashajtónak is használják.

Reumatikus fájdalmak, köszvény:
Csökkentheti, de folyamatos használata meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat, valamint a köszvényt. Mint tudjuk, a túlzott húsfogyasztás következtében a húsban levő húgykősav kicsapódik és lerakódik a szervezet csuklóiban az izomzatban, és állandóan vagy időszakosan ingerli környezetét. De különösen idősebb korban nem is szükséges sok húst fogyasztani, hogy megjelenjenek ezek a fájdalmak. Az amúgy is nehezen emészthető állati fehérje próbára teszi a fiatal szervezetet is, az idősek pedig végképp ki vannak téve ennek a veszélynek. A nehezen emészthető fehérjéből a húgykősav így nem távolodik a szervezetből, hanem lerakodik az izmokban, valamint a prosztata környékére. Többek között ezért van az, hogy egy bizonyos kor után, amikor meggyengül az emésztés, jelentkezik a legtöbb férfinél a prosztata probléma, ami egyelőre nem rák, csak nagyobbodás, ahol jelen van a folyamatos inger. A fájdalomérzet vagy az inger lehet szakaszos is. Ez függ az előzőekben elfogyasztott tápláléktól és attól, milyen gyakran fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, mert többé-kevésbé minden zöldségféle enyhítheti és elősegíti a szervezet tisztítási folyamatát, a fájdalom csökkentését, de a kő kioldására a legalkalmasabb a nyers spárga-lé.

Vesegyulladás:
Ha a vesében hosszú időn át folyamatos a húgysavkő lerakódás, krónikus vesegyulladás léphet föl. Ezt számos tünet előzi meg, amelyek természetesen mellőzve lettek, mert tovább folytatódott a mértéktelen táplálkozás, amit az elhízás kísér. A tünetek lehetnek reumatikos fájdalmak, és vesefájdalom, amikor még kisebb e lerakódás. Ha nem figyelünk oda, a lerakódás folytatódik, eldugulhatnak a vese finom csatornái és gyulladásba jön a vese. A kísérő tünet pedig a test különböző részeiben, így a végtagokban felhalmozódó folyadék, amit a vese nem tud kibocsátani a szervezetből. A folyadék megrekedés enyhébb formája nagyon is szembetűnő lehet mindannyiunk számára. Naponta pillantunk a tükörbe. Ha a szemünk alatt huzamosabb ideje puffadó táskák vannak, az a veseműködés csökkenésének a jele. Ha erre odafigyelünk, és azonnal intézkedünk, megelőzhetjük a súlyosabb következményeket. A vesegyulladás biztos jele amikor vért találnak a vizeletben. Természetesen ilyen esetekben a leghatásosabb gyógyszer a nyers spárga-lé, vagyis a vesében levő húgysavkő kioldása. Ne feledjük azonban, hogy a spárga-lé erős szer, naponta háromszor fél dl-nél többet nem fogyaszthatunk, azt is keverve más lével. S magától értetődik, hogy ilyen esetekben jobban kell táplálkozásunkra és a folyadék-fogyasztásra is ügyelnünk. Naponta legalább két liter folyadékot kell fogyasztanunk.

Pattanásos bőr:
A pattanásos bőr legtöbbször a tizenévesekhez kötődik. Ez a kor, amikor amúgy is megbomlik a szervezet rendje. Ha ehhez társul a túlzott szemét étel és a kóla fogyasztása, táplálék, amely sok cukrot, sok zsírt, és finomlisztet tartalmaz, a vér savassá válik, ami nemcsak a bőr minőségére és állapotára hat, de az egész szervezetre. A spárga-lé rendkívül gazdag fémben, ami a vér lúgosítását szolgálja. A vértisztítás következtében a bőr is megtisztul.

Egyéb bőr-probléma:
Szinte minden bőrproblémát így az ekcémát is a vér elsavasodása okozza. Ez eredhet lelki gondokból is, de lehet a gyér táplálkozás következménye is, amikor a vér nem jut elegendő, az élethez szükséges, anyagokhoz. A stressz, következménye pedig a túlzott kávé-fogyasztás, ami szintén a vér savasodását idézi elő. A bőrünk a legnagyobb szervünk, amely a káros anyagok kirekesztésére szolgál. Nemcsak kirekeszt, de rajta keresztül be is hatolhatnak káros anyagok. Gondoljunk csak arra, mi mindent kenünk fel és fújunk rá. A különféle serkentőktől, a gátlókig. Mindez próbára teszi bőrünket, mérgezi testünket. Betegség esetén jobban ügyeljünk bőrünkre is, arra, hogy ha megszüntetjük a bevitelt, néhánynap alatt megtisztulhat szervezetünk a mérgektől, természetesen némi segítséggel. Azok az anyagok, amelyek a savas végtermékű élelemmel jutnak be a szervezetbe, szintén méregnek számítanak. A túlzottan savas vér a bőrön különféle rendellenességet idéz elő. A vér semlegesítésével többek között spárga-lével gyógyíthatjuk ezeket a rendellenességeket.

Elkészítési mód:
A legértékesebbek a friss zöld hajtások. A megmosott növényt centrifugázzuk ki. Négy-öt hajtásból kapunk egy fél csészével. Említettem már hogy mivel igen erős hatású alaposan fel kell hígítani. Asparagine savat tartalmaz, és más esszenciális savakat amelyek szintén szerves savak. Használata a szervezetre hatékony és alapos. De nem szabad megijedni az okozattól, ami csak bizonyíték, hogy a vese jó úton halad a gyógyulás felé. Mivel rendkívül magas a lúghatása, az ásványok és nyomelemek tartalma következtében, ajánlatos más zöldségféle lével keverni. Igyekezzünk azonban, olyan zöldségfélét választani, amelyek hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek mint a spárga. Az bizonyos, hogy a kellemes édeskés sárgarépa-lé jobban ízlene nyelvünk bolyhainak, de hatásosabb, ha uborkával, paradicsom-lével, zellerrel, vagy egyéb, kevés cukrot tartalmazó zöldség-lével keverjük. Használjuk csak bátran, ezt az egyik legértékesebb zöldségfélénket, mert ezzel tudjuk semlegesíteni azt a sok savas végterméket, ami az üdítő, a kávé, az édesség, a fehérje és a keményítő fogyasztása következtében jut a vérünkbe.
Forrás: http://vitaminbank.hu/egyeb.php

Advertisements

2 responses to “Medvehagymás spárga krémleves

Subscribe to comments with RSS.

  1. Már megint okosabb lettem egy kicsit.Nem is tudtam, hogy a spárga ilyen jó dolog, az az igazság, hogy még soha nem is ettem ilyesmit. Azt meg pláne nem tudom, hogy hol terem, vagy hol lehet kapni. Nálad terem ilyen? É hogy néz ki? Bocs, hogy ilyen buta vagyok.

  2. Szia Marika!
    Itt találsz a spárga termesztésétől egy cikket. Én ma vettem Nagykátán a piacon. Annyira megörültem neki, mert nagyon finom, lágy íze van. Imádom. Most lesz úgy 1-2 hónapig, aztán lejár a szezonja. Használd ki, nagyon megéri:-)
    http://www.ottomos.hu/pages/varos_al.aspx?id=1526588

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: