Karalábépörkölt lapcsánkával   Leave a comment


A húsevőket el kell keserítsem, ez nem az, aminek látszik:-)))) Sőt, Kryon szavaival élve: itt semmi sem az, aminek látszik:-))
Bár fogyókúrásnak sem mondanám, valószínűleg a hideg miatt kívántam meg a kedvenc sült ételemet, a lapcsánkát…

Hozzávalók a lapcsánkához:
2 szem krumpli
1/2 csésze tönkölybúza (vagy 1 csésze tönkölyliszt)
2 cikk fokhagyma
Himalája só, ízlés szerint
(mandula)olaj a sütéshez
A krumplit és a fokhagymát megpucoljuk, a búzát lisztté őröljük, majd a robotgépben a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Ha ropogósan szeretitek, ne daráljátok meg túlságosan, hagyjátok durvára. Ezek a kiálló részek istenien megsülnek. Aztán lehet letornázni:-))))
Karalábépörkölt:
1 karalábé
1 retek
1/2 répa
3 szál újhagyma
1 evőkanál lenmagolaj
1/2 tv paprika
1 evőkanál majoranna
1 kávéskanál pirospaprika
csipet curry
1/2 csokor petrezselyemzöld

A hozzávalókat összevágjuk, illetve a répát reszeltem, és jól összedolgozzuk az olajjal és a fűszerekkel.
Díszíthetjük áztatott dióval, mandulával.
Jó étvágyat!!!

A karalábé gyógynövény

karalabe2

Karalábé gyógynövény
Posted on17 március 2010. Tags: gyógyító zöldség
A karalábé kétségtelenül közép- európai zöldség. Felhasználási lehetősége nem annyira bőséges, mint maga a zöldség minősége. A karalábé akkor legértékesebb, ha friss és kisebb mint az öklünk. Ha ezt a nagyságot meghaladja, már nem élvezhető, mert fás. Ha a saját kertünkből használjuk, néha ezt a nagyságot sem várjuk meg, hiszen ez az első zöldségféle termés a kertünkből a tavaszi saláta után. Míg zsenge, főleg levesnek használjuk, később azonban csak az izéért tesszük a levesbe. Fogyaszthatjuk nyersen, mint a sárgarépát, vagy kicentrifugázott levét. A karalábé értéke a zsengeségében van. Minél fiatalabb a növény, annál nagyobb a vitamin és az ásványtartalma.
Tartalmaz:
A karalábé mindazt tartalmazza, ami egy kora-tavaszi zöldségre jellemző. Legtöbb benne a kálium, de jó az elosztás aránya a kalciummal és a magnéziummal, hogy egymás felszívódását segítsék. Tartalmaz még számos ásványt, valamit jelentős mennyiségű A és B vitamint.
Gyógyhatása:
Gyógyhatását ugyan a vitamin és ásvány anyagoknak köszönhetjük, de értékük növeléséhez hozzájárulnak a benne levő enzimek is, amelyek elősegítik az emésztést.
Vértisztító:
A benne levő nagymennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tavaszi nagytakarításból alaposan kivegye a karalábé a részét. A tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza, lúgosabbá teszi. Ezzel válik lehetővé, hogy kissé felszabadul a máj is a teher alól és ellenállóbbá válik az egész test a tavaszi betegségekkel szemben.
Antibiotikum hatása:
A karalábéval sikeresen harcolhatunk mindazon betegségek ellen, melyek leküzdéséhez antibiotikumok szükségesek. Ezek a gyulladásos betegségek, melyekkel szemben a leghatásosabbak a természetes gyógyszerek. Karalábé többek között a benne levő ásványoknak és az A vitaminnak köszönheti ezt a tulajdonságát.
Kinyitja a légutakat:
A karalábéval hatunk a légzőszervekre. Mint tudjuk, az A vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra, valamint az allergikus megbetegedésekre. A benne levő kálium a vért tisztítja meg, azzal is segítve azok zavartalan működését.
Nehezen gyógyuló sebek gyógyítására:
(Ide sorolhatjuk a cukorbajból eredő nyitott sebet, a lábak visszereiből eredő szivárgó sebet vagy egyéb gennyesedő és gyógyulni nem akaró sebeket is.) Két fontos ásvány találkozásának, és az abból eredő hatalmas gyógyító erőnek lehetünk tanúi, amikor a kálium és a kén elemek adagolását kezdjük meg a gyógyíthatatlannak tűnő sebek gyógyítására. Természetesen, a többi ásványra és vitaminra is szükség van, ami található a karalábé lében. A kálium és a kén enzimje valamint a C és az A vitamin találkozása olyan erős antibiotikum hatást vált ki a szervezetben, amely sikeresen és folyamatosan hajtja ki a fertőző baktériumokat. Természetesen ilyen helyzetben külsőleg és belsőleg is használni kell a karalábét. Hogy minél hatékonyabb gyógyító hatást érjünk el, naponta fogyasszuk el a lét, esetleg adhatunk hozzá egy negyed pohár sárgarépa-lét, külsőleg azonban a seb lemosáshoz tisztán használjuk a karalábé lét, esetleg péppakolást is tehetünk a sebre.
Forrás: http://isteninovenyek.hu/2010/03/karalabe-gyogynoveny/

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!

Hozzászólás