Cseresznyés kölesgombóc   17 hozzászólás


Kicsit hidegebbre fordult ma, így átugrom szomszédolni:) És hogy ne menjek üres kézzel…..

Hozzávalók:
1 csésze köles
1/2 kg cseresznye
1 tk Xilit
2 zacsi vanília (nem kaptam mást)
2 cm friss gyömbér reszelve
1/2 citrom reszelt héja
2 dkg kókuszzsír
1 csipet Himalája só
1 ek kukoricakeményítő
díszítésnek bármilyen zöld, most málnalevél került rá. Nem ajánlom megenni, nagyon szúrós:DDD
A kölest szárazon egy lábasban megpirítjuk, aztán felöntjük kb háromszoros vízzel. Csipet sóval, a Xilittel és vaníliával puhára főzzük. Félretesszük, hogy szívja fel magát. Amíg fő, kimagozzuk a cseresznyét és megszórjuk vaníliával.
Ha gyúrható állapotúra kihűlt a köles, beletesszük a többi hozzávalót ( kukoricakeményítő, citromhéj, gyömbér)és jól eldolgozzuk. Közben kóstoljuk, és ha nem elég édes, pótolhatjuk. Kézzel kiveszünk egy gombócnyi adagot, amit a tenyerünkben kerekre formázunk. A közepébe csinálunk egy lyukat, ide tesszük a kimagozott cseresznyét. Gombócokat formázunk belőlük, és meghempergetjük ebben a spéci “prézliben”
Spéci prézli:
1 ek napraforgómag
1 ek mogyoró
1/2 ek tökmag
A magokat megpörköljük, és kávédarálón ledaráljuk. Összekeverjük vaníliával , és ebben hempergetjük meg a gombócokat. A maradékot a tetejére szórjuk:)

17 responses to “Cseresznyés kölesgombóc

Subscribe to comments with RSS.

  1. Mondtam én, hogy Te remek dolgokat tudsz készíteni!
    Most had csináljak egy kis reklámot a himalája sónak! Kb 2 hónapja csak ezt használom, persze sokkal kevesebb kell belőle, mint a bolti sóból. Viszont már a neve is annyira tetszik, hogy rossz nem is lehet. Szóval, az a helyzet, hogy azóta a vérnyomásom is rendeződik. Igaz, hogy az olajat is lecserréltem kókusz-zsírra, meg a cukrot is elhagytam! És mit gondoltok? Egyik sem hiányzik. Meg a magas vérnyomás yem.
    Szóval muszály volt megosztanom ezt a tapasztalatomat.
    Drága Ildikóm! millió puszi neked. Marika

  2. ez nagyon jól hangzik csak nem látszik :)))

  3. Ez igen!!!! Csudajó ötlet, a jövő héten már próbálom is! 🙂

  4. szia Ildi,
    a vanília mit jelent pontosan? Nálunk ilyet nem kapni, csak vaníliarudat a bioboltban, zacskóban meg vaníliás cukrot, gondolom, te nem arra gondoltál… egyébként sajnos megint lekerültem a levelezőlistádról, de hát végül is itt is meg tudom nézni a recepteket… 🙂 puszi

  5. Én nem vagyok annyira elájulva a himalája sótól, mert ha megcsinálod vele a só próbát, akkor kiderül, hogy elég sok benne a kálium.

  6. Szia Marika!
    Nagyon örülök a sikereidnek! Igazán jól csinálod!!! És a jutalom a sok finomság mellett, hogy mellékesen egészséges is leszel:)

  7. Zsuzska!
    A vanília ebben az esetben és csakis most vaníliás cukrot jelent, mert sajnos nem kaptam mást. A vanília rúd is tökéletes, de a legkényelmesebb a bio vanília por, ha be tudod szerezni: http://gyogyseged.hu/edesitoszerek/vanilia/rapunzel-bio-bourbon-vaniliapor-3805.html
    Már fel is vettelek a levelezőlistára újra. Elnézést, ha kimaradtál.
    Örülök, hogy újra itt vagy!!!!

    • köszi! egyébként én egyfolytában voltam itt… 🙂 de a levelező listás változat még egyszerűbb:) pusz
      vacsira megcsinálom ezt a kölest.

  8. Anna!
    Mit jelent a sóteszt? Mennyi az a sok kálium??? Nekem nagyon bejön a Himalája só!!!
    Köszi a válaszod!
    Ildi

  9. Én is a Tejfalussy András írásában olvastam a nátrium-kálium arányról, és úgy emlékszem, hogy a sótesztről is ír. Olvassátok el. A keresőben megtalálható. Igazából a sóteszt csak annyi, hogy egy vödörbe raksz valamennyi vizet, és abban belerakod egy edénybe a sót, pár napig otthagyod. Ha a só összeáll a nedvesség hatására, akkor sok benne a kálium. Eddig nekem a Nyírség só a legjobb, van kilós és 5 kilós kiszerelésben is, igazi kősó.

  10. Ildi kérésére kicsit hozzáteszek :

    http://forum.2esely.hu/gnm/index.php?topic=14.0

    Itt olvashattok jó pár érdekes dologról -nem árt egy vérkép amiben a natrium-kálium , magnézium -kálcium pontos értékei szerepelnek -ezek után már tudható miböl szenved az ember hiányt –
    sima UV fénynél láthatoak a kálium kristályok

  11. Nagyon szépen köszönjük Csabi!!!
    A te véleményed a Himalája sóról???

  12. Nagyon jó -ezt az ajánlott topicban ki is fejtem ,értékekkel -az a lényeg minél természetközelibb legyen a só -ne legyen feldolgozva -darabos himalája az igazi !!

  13. Kedves Hozzászólók!
    A himalája só másra is jó: nekem pl. nagyon jó hatást gyakorol az arcbőrre. Tömény só-oldatot készíthetünk belőle: egy kis üvegbe pár darabka sókristályra vizet öntünk, majd
    hagyjuk oldódni. Ez az oldat nem romlik meg, szobahőmérsékleten tárolható. Esténként ezzel tömény oldattal vatta-pamacsot átitatva, bekenegetjük a tiszta arcunkat, és hagyjuk így megszáradni. reggelre szépen leszárítja a pattanásokat, anélkül, hogy a bőrt kiszárítaná! Legelőször az oldat picit csípheti az arcunkat, (nem feltétlen) és a szem környékét kerüljük el! Természetesen szabályozza a bőr víz háztartását, káros mellékhatása nincs. Sőt, szép puha lesz az arcbőr, hidratált hatást érzünk inkább! Próbáljátok ki, rendszeresen ezt alkalmazva, a serdülőkori pattanásokat is szépen lehet vele kezelni!

    • Kedves Békésiné! (sajnos, nem írtad a kereszt nevedet)
      Nagyon szépen köszönjük a beszámolót a Himalája sóról! Rendkívül tanulságos! Egy kérdés: a szárazabb arcbőrre is jó?
      Ildikó

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: