Kályhában sült kenyérke ♥   9 hozzászólás


Elkészült az első kályhában sült kenyérkém. Ehhez az kellett, hogy megtanuljak ügyesen begyújtani 🙂 Most már profi vagyok 🙂 Múltkor kaptam a bioboltos barátnőmtől 1 csomag barna rizslisztet kipróbálásra, most őt is belesütöttem a kenyérkébe. Nagyon fini lett ♥

Hozzávalók:
1 1/2 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1/2 csésze fehér liszt
1/2 csésze barnarizs liszt (elhagyható)
2 ek tönkölykorpa
1/2 csésze búzacsíra
1/2 csésze mák
1 tk Himalája só
1 sütőpor
1 kanál kefír
1 kanál bio vaj
1 tk Xilit
Annyi langyos víz, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Addig gyúrjuk, míg a tészta elválik az edény falától. Pici lisztre kiraktam a gyúródeszkára, és kenyérkét formáztam belőle. Bevágtam a tetejét, és lisztezett tepsivel beraktam a kályha felső fakkjába. Kb. 1 óra alatt megsült. Mennyei lett ♥

Mákot igyekszem minden nap enni. Egyrészt, mert imádom, a másik a rengeteg jótékony hatása. Aki naponta eszik mákot, nem ismeri a csontritkulást.
Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású.
A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
A magyar konyha jellegzetes “terméke” a mákos bejgli és a mákos csík, amelyekben Szintén együtt jelenik meg a mák ás a méz.

Még sokféle egyéb módon is hasznosíthatják a megdarált mákot, amely gyakorlatilag mentes az alkaloidáktól, és így teljesen ártalmatlan felnőttek és a gyermekek számára is.

a tokból való kiszórása után – még szárogatni szükséges. Először egész vékony rétegben terítsük ki napos helyen, azután fokozatosan vastagíthatjuk a réteget. A légszáraz mákszemet vászonzacskóban tároljuk. Több évig tartó eltartást azonban nem visel el, mert megavasodik vagy molyok telepednek meg benne.

A mákszemben 40-50% olaj van. Egyes országokban a hidegen kisajtolt olajat étkezési célokra használják.

A mák igen nagy kincs a magyar – és környékbeli országok étkezési kultúrájában. Viszonylag egyszerű termesztési módja, sokoldalú felhasználhatósága és kedvező tulajdonságai tették közkedveltté. Aminosavakban, zsírsavakban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. Régóta tudjuk, hogy lassítja az öregedési folyamatokat. Elősegíti a magas vérnyomás csökkentését. Kedvező zsírsav összetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterinszintjét. Fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jótékony a sebek gyógyulásában. Növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt.
A mák tokja mellett a közvetlenül fogyasztható mákszem is jótékony hatású, mert egészségünk szempontjából kiemelkedő fontosságú vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: B6-, biotin-, E-vitamin, kalcium-, magnézium- és vastartalma kiemelkedő.
Forrás: http://www.global-vitamin.hu/hirek/a-mak-hatasa-a-magasvernyomasra.html

Itt sült felül:

Reklámok

9 responses to “Kályhában sült kenyérke ♥

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nagyon köszönöm a megnyugtató receptet. Ugyanis évekkel ezelött borzalmas epegörcsöm volt és a mentőorvos azt mondta, hogy a máktól van, és soha többé ne egyek mákot mert az epém nem tudja megemészteni. Persze én mostanában azért mégiscsak ettem mákos süteményeket, de kellő lelkifurdalással és félelemmel a várható epe görcsök miatt. Hát nem volt baj, de a félelem megmaradt bennem. Akkor most egyem, vagy ne egyem? Mert még egyszer nem szeretnék olyan szörnyű kínokat….!!!

    ettől függetlenűl gratulálok a kenyérkéhez, csak nem tudom hol is van a kályhában az a “felső rekesz”? Biztosan csináltattál olyat is a kályhádba.
    Én mindezeken túl nagy szeretettel puszillak
    Marika

    zemplényiné marika
    • Marika,
      ilyen mobil cserépkályhát vettem, aminek a felső részében lehet sütni. Tényleg érezhető a különbség a gázsütőben, és az itt sütött között ♥
      Nem is tudom, melyik oldalról közelítsem az epés kérdésedet 🙂 Az első oldal: ha nem eszel disznóhúst, és más húskészítményeket, megfeledkezhetsz az epegörcsről. Persze, nem lehet tudni, most hogy állsz, a puding próbája az evés.
      Másik oldalról: a máknak annyi kiváló élettani hatása van, -főleg nekünk, öreglányoknak- hogy érdemes úgy próbálgatni, ahogy eddig is tetted. Óvatosan, apránként növelni az adagokat. Egyébként ezen hatások eléréséhez elég naponta egy teáskanálnyi mákot megenni….
      Ha te is imádod, szerintem lassacskán szoktasd hozzá magad újra ♥

  2. Hát, hát, hát, igen…….. Disznóhust nem eszem ugyan, de amit és ahogyan hozzájutok, meg kapok, meg kínálnak, stb szóval nem egészen a magam gusztusa szerint étkezem, lévén, hogy örülök annak amit kapok. Néha nem is egészen kedvem szerint valót…. de mit csináljak, a nyugdíj nem gumiból van, nem lehet nyújtani.
    Valószínüleg igazad lehet a mákhoz való szoktatás illetően. Hát időmből kitelik, meg szeretem is…….
    Közben találtam egy honlapot “Gazdaudvar” /remélem jól emlékszem a címére/ abban sok sok jó dolog van a kovász-készítéstől kezdve a zab- és más tejek készítéséig, meg még sok okos, egészsége, és MAGYAR-ÍZ-nek megfelelő dolgok.
    Ebből csak azt láthatod, hogy nem az érdeklődés hiányzik,belőlem, hanem néha az idő, vagy a “találat” nem pontos.
    Köszönöm a biztató soraidat és ne félj !!!!! Rövidesen láthatsz!
    Millió puszi
    Marika

    zemplényiné marika
  3. Hát ez IGEN!!!!! Nagyon örülök neki. Mintha az enyém volna!. Marika

    zemplényiné marika
  4. Csodaszép a kenyered Ildikó, ugye, hogy más íze van, ha természetes tűz mellett sül?

  5. Koszonom, en ezeket nem is tudtam a makrol:) Szinte en nem is eszek makot. Irtad mindennap eszel makot, ezt mindig az etteledbe teszed?

  6. Kedves Ildiko,a kenyerke nagyon guszta,és még mékos is ,nem is tudtam hogy a mék olyan sok mindenre hasznos ezekután jobban oda figyelek és tobbet fogunk enni mákot,Szeretem a receptjeidet,olyan otletessek és nem is jutna az eszembe sokszor milyen hamar el lehet készíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: