Brokkolis ital   Leave a comment


A mai ebédem ez az enyhén fűszeres, nagyon fini nyers krémleves ♥

Hozzávalók:

2 rózsa brokkoli
1 kisebb sárgarépa
5 karikányi póréhagyma
1 ici-pici cikk fokhagyma
1 ek. csíra
1 karika avokádó
1 ek lenmag
3 dl melegített forrásvíz

Összeturmixoljuk, és már ihatjuk is ezt a habos finomságot ♥

A brokkoli név olasz eredetű, jelentése káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert. A tavasszal vetett zöldségnövény élénk, haragoszöld hajtásain fejlődnek ki a virágrózsák. Vannak világos, sőt fehéres változatai is.

A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra.

A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g, és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel többet.

A brokkoliban található szulforafánnak jelentős szerepe van sejtjeink öregedési folyamatainak lassításában. Ez egy nagyon erős savlekötő, illetve lúgosító anyag, ami védi a vért, a vérereket és számos más, létfenntartó szervet. A brokkoli az egyik leghatásosabb öregedést gátló zöldség.

Igazi multivitamin és multi-ásványianyag bomba. Sok benne a magnézium és a kálium, béta-karotin, tartalmánál fogva pedig jótékonyan hat a szemre, a bőrre és az idegrendszerre is. Nyomelemek közül legnagyobb mennyiségben a vérképzésben szerepet játszó vas, és a fertőzések ellen ható szelén található meg benne.

Főzéskor ügyelni kell, hogy a szárnak több időre van szüksége a megpuhuláshoz, a bimbók viszont pillanatok alatt szétfőnek. Ezért a bimbós részeket csak a forrás után kezdődő 8-10 percnyi főzés után tegyük a főzővízbe, és ne hagyjuk benne 4-6 percnél tovább.

Úgy tűnik, nyers hajtásaiban még több rákellenes anyag található, ezért újabban nyersen, salátának, salátaösszetevőnek is fogyasztják.

Összefoglalva a brokkoli hatása

– regenerálja a leégett bőrt

– csökkenti a sejtkárosító molekulák számát

– védi a szívet

– segít a rákmegelőzésben

– védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől

– aktivizálja az immunrendszert

– erősíti a csontot

– védi a szemet

– gyomorfekély elleni küzdelem harcosa

– méregtelenít
Forrás: http://www.mithogyankell.hu/egeszseg/49/etrend/432_hogyan-hat-a-brokkoli-a-szervezetre

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: