Nyers paradicsomleves   1 comment


Rajztanfolyamunk utolsó napján erősen kánikulai időnk volt, így egy kis nyers, hűvös paradicsomlevessel indítottuk az ebédet 😉

Hozzávalók 5 személyre:
5 db paradicsom
1 csipet oregánó
5 levél bazsalikom a kertből
1 ek citromlé
1 ek méz, vagy Xilit
só ízlés szerint
1 ek hidegen sajtolt olívaolaj
1 liter forrásvíz

Összeturmixoltjuk, és máris tálaljuk 😉 Pici bazsalikomlevéllel tettük fotogénebbé ♥

A paradicsomról:

A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk. Több fajtája ismeretes, a törpe koraitól az őszi nagy termésű; paradicsomig. Színben, ízben is vannak különbözőek, ki-ki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelőt.
Furcsa táplálékunk a paradicsom. Akinek segít, azt egészségessé teszi, akár a legsúlyosabb önpusztító betegségekkel szemben is. Mindent megad a testnek, hogy elérje a gyógyulást, de vannak, akik bizony nem fogyaszthatnak paradicsomot, mert allergiás reakciókat is kiválthat, de szerencsére ők vannak kisebb számban.

A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését, megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. A paradicsom nemcsak kellemes ízű de nagyon jó hatással van az egész testre.

A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi erejében.
Szintén A vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül hatékony a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában.
Az emésztés serkentését egy olyan anyag segíti elő, ami megfőzve igencsak veszélyes a kiválasztó szervekre, mert homok vagy kő formájában lerakodik. Kevés mennyiségben azonban és nyersen szinte elengedhetetlen azok számára, akik emésztési zavarokkal küzdenek. A paradicsom is tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is. Részt vesz továbbá magában az emésztési folyamatban, a táplálék anyagcserei munkájában.
Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomlének, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat. Ez részben szintén A vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz.

Káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak, hogy a benne levő mérget is képes eltávolítani. Kitűnően együttműködik a zöldbab lével, bármely vegyi anyag szervezetből történő eltávolításában.

A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is jó hatással van a testre. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul.
Szinte hihetetlen mi mindenre gyógyír ez a zöldségféle. Azért a legfinomabb és a legegészségesebb mindig az otthon, bio körülmények között termelt paradicsom, bár a termesztése munkaigényes, de azt gondolom a fenti sorokat olvasva, megéri a fáradságot.
Forrás:http://www.fit-on-net.hu/?tn=articles_sub&cid=172041&c=13785

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!

Advertisements

Posted 2012. június 19. by eletkert in Nyers ételek, Receptek

Tagged with , , , ,

One response to “Nyers paradicsomleves

Subscribe to comments with RSS.

  1. Egy apró észrevétel, a paradicsom a nem édes gyümölcsök közé tartozik, nem zöldség.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: