Cukkíni-spagetti   2 hozzászólás


Maradt tegnapról 1/2 cukkinim, nagyon meleg is van, így ez a finom, hűsítő ebéd lett belőle 😉

Hozzávalók személyenként:
1/2 cukkíni
2 fej vöröshagyma
1 dl nyers paradicsompüré

pirospaprika
3 bazsalikomlevél
pici metélő petrezselyem
1 csipet oregánó
1 sárga paprika
2 evőkanál pirított szezámmag
1 evőkanál kókuszzsír

A cukkínink felét összeturmixoljuk a meghámozott vöröshagymával, és a kókuszzsíron hirtelen megfuttatjuk. Ennyi volt a főzős része 🙂 Hozzáadjuk a pirospaprikát, paradicsompürét, és a fűszereket, és végül belekeverjük a pirított szezámmagot. Ez olyan füstölt szalonnás ízt kölcsönöz neki, ráadásul nagyon egészséges 😉
A robotgéppel spagettit csinálunk a cukkíninkből, és egy részét annak is hozzákeverjük a már kihűlő félben lévő szószunkhoz.
Személyenként 1 maréknyi spagettit tányérkákra teszünk, és jól megpakoljuk a szósszal! Igazi hűsítő, energiát adó étel ebben a nagy melegben ♥

A cukkini víztartalma lényegesen kevesebb, de vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentősebb az uborkáéhoz képest. Mivel mindig – alaposan megmosva – a héjával együtt fogyasztják, ezért nagy mennyiségű védőhatású béta-karotint is tartalmaz. Ne felejtsük el, hogy a klorofilltartalmú zöldségfélék fő alkotórésze a karotin! A cukkini ezenkívül még bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is.
Gyógyhatása: Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát. A cukkini a nyákszerű és keserű anyagaival együtt fokozza a bélműködést, a benne található szelén, C-vitamin és béta-karotin pedig kimondottan jó hatású az immunrendszerre.
Forrás: http://www.ujdieta.hu/index1cc4.html?content=171

A szezámmagról:
A mai gasztronómiában leginkább a kínai és japán ételekhez kötődik a szezámmag használata, de a magyar konyhában is egyre gyakrabban megjelenik. Élettanilag kiemelkedő béltakarító hatása, melyet növényi rostjainak köszönhet. A szezámmag alaposan áttisztítja bélrendszeredet, ezáltal pedig felgyorsítja emésztési folyamataidat is. A béltisztítás révén szervezeted megtisztul a túlsúlyt okozó salakanyagoktól, így a minőségi tápanyagok is könnyebben felszívódhatnak bélfalaidon keresztül.

A szezámmag külső rétegében található továbbá a fitinsav, mely megvédi szervezetedet a rákos folyamatok beindulásától is. Különösen hatékony a vastagbélrák prevenciójában, illetve a melanoma kezelésében. A fitinsav erőteljes antioxidánsként gátolja a rákos sejtek terjedésének sebességét, illetve erősíti az immunrendszert. Emellett még a vas ideális mértékű megkötésében is szerepet játszik, ami szintén fontos a szabadgyökök kialakulásának megelőzésében.

A szezámmagok pirítva a legfinomabbak, de főzéssel is elkészíthetőek. A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi, melyet fogyaszthatsz reggelire gabonapelyhekkel, salátákkal, joghurtokkal, illetve rizsételekhez vagy párolt húsokhoz adva.
Forrás: http://www.femina.hu/fogyokura/beltisztito_kelbimbo_szezammag_articsoka

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!

Reklámok

2 responses to “Cukkíni-spagetti

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nagyszerű! Tehát a cukinni nem csak lecsóba, vagy kirántva ehető, eddig nem mertem nyersen enni. Na most nekilátok, mert éppen van egy szép darab, amit csak “úgy” kaptam a szomszédtól. Kicsit óvatos vagyok az ismeretlen ízekkel, de egyre bátrabb leszek.
    Millió puszi
    Marika

    zemplényiné marika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: