Hűsítő mentás céklalé   Leave a comment


Már alakul az új cékla, de ez még egy jól megtermett tavalyi példányból készült 😉

Hozzávalók:
1-2 cékla
1 mentaág

A céklát meghámozzuk és felszeleteljük:

Majd átengedjük a présgépen a mentaággal együtt 🙂

Végül felöntjük forrásvízzel, poharakba töltjük, és lassan elkortyolgatjuk 😉 Nagyon finom reggeli ital ♥

Mint tudjuk, a cékla, a magyar aloe vera ♥
A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert, többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.

Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetnünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.

A cékla tápértéke számottevő – éppen ezért a szuperételek egyike. Nem csupán antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz – pl. szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.Gazdag folsav tartalma miatt kismamáknak is nagyon ajánlott.

Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres cékla lé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást.

A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos). Továbbá a cékla lé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.

A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását.

Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt – késlelteti bőrünk öregedését.

A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit. Cukortartalma magas, mégis alacsony a kalóriája – ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás. Glikémiás indexe közepes. A görögök afrodiziákumként is itták a cékla levét – az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló bór (boron) ásványi anyag serkenti a sex hormonok működését.

A cékla hangulatjavító, jó közérzetet biztosít, így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

Bár évezredek óta köztudott a cékla gyógyító és tisztító hatása, manapság egyre kevesebbet fogyasztjuk, akkor is leginkább kiegészítőként vagy díszítésre alkalmazzuk. A cékla legegészségesebb nyersen, de lehet főzni, párolni, grillezni, sütni is.

Íme néhány tipp a változatos felhasználáshoz:

Nyers céklát reszeljük le, és szórjuk rá pl. zöldsalátára, krumpli salátára, babsalátára. Remekül társul reszelt káposztával, szeletelt zellerszárral – keverjük el, majd öntsük le bazsalikomos salátaöntettel. Isteni finom.

A cékla klasszikus párja a torma – akár reszelt friss tormával párosítva, is fogyaszthatjuk.

A cékla ízét gazdagíthatjuk gránátalmával, fekete ribizlivel, almával, naranccsal és málnával is.

Akinek nem ízlik a nyers cékla, próbálja meg a frissen préselt levét – pucoljuk meg, gyümölcscentrifugával préseljük le, kombináljuk sárgarépa, uborka vagy alma préselt levével.

Remek méregtelenítő ital. A cékla ideális zöldség méregtelenítésre, de erre a célra csakis bioterméket fogyasszunk.
Forrás: http://www.csakanoknek.hu/gasztronomia/mit-egyuenk/item/a-cekla-gyogyhatasai

Advertisements

Posted 2012. július 14. by eletkert in Gyógyító italok, Nyers ételek, Receptek

Tagged with , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: