Diótortácska epersodóval   1 comment


Tegnap ilyen gyönyörű folyton érős epret kaptam a piacon, így azonnal be is indult a fantáziám 🙂


Hozzávalók az alaphoz:
2 marék áztatott dió
1 marék zabpehely
1 marék kókuszreszelék
1/2 citrom leve
2 ek bio méz
1 kk vaníliapor
1 leheletnyi tiszta só
annyi víz, hogy turmixolható legyen.


A hozzávalókat összeturmixoljuk, majd hozzákeverünk még 1 nagy kanál sárga lenmagot, hogy jobban formázható legyen. Ha túl lágy, tehetünk még hozzá kókuszreszeléket is. Hagyjuk állni, hogy megszívja magát a lenmag 😉
Közben elkészítjük az epersodót:
Hozzávalók:
20 dkg friss eper
1 ek bio méz
1/2 citrom reszelt héja
Hosszúkás edénybe tesszük, és botmixerrel összedolgozzuk:)


Megformázzuk a diótortánkat, tányérkákra tesszük, és leöntjük a sodóval. A tetejére tegyünk egy gyönyörű egész epret ♥

Csodás vasárnap délutáni nasizást 😉

Ezt találtam nektek az eperről:
Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagok (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.
Megtalálható benne a szalicilsav, ami az aszpirin egyik hatóanya. Javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére.

Magas C-vitamin tartalma egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét fedezi. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Sok bogyós gyümölcshöz hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölő hatása van. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre.
A gyümölcsök királynőjének nevezik. Az a legenda járja róla, hogy vágyfokozó. Állítólag roppant egészséges, gyógyít, szépít, fiatalít és még csak nem is hizlal. Ugyanakkor az sem biztos, hogy a helyes nevén szólítjuk, sőt, a botanika tudománya szerint még csak nem is feltétlenül gyümölcs. Egyvalamiben azonban mindenki egyetért: nagyon finom. Titkok és tények az eperről.

Amikor a vöröslő, szív alakú gyümölcsök kínálni kezdik magukat a piacon, elkönyvelhetjük, hogy közeleg a nyár, megkezdődött az eperszezon. Sokak szerint ezt a gyümölcsöt tévesen szólítjuk epernek, mert a föld közelében termő lédús szemeket helyesen szamócának kellene mondani, ez azonban csak részben igaz. A finnugor eredetű eper szó ugyanis sokkal öregebb, mint a szamóca. A magyar nyelvemlékekből az derül ki, hogy az eper egyike a legrégebben ismert gyümölcsfajtáinknak, míg a szamóca szó megjelenése jóval későbbre tehető, a nyelvtudósok szerint valószínűleg szláv jövevényszó lehet. Vagyis az eper és a szamóca feltehetően ugyanazt a növényt jelöli, bár abban van igazság, hogy epernek elsősorban az eperfa termését hívták, és amit ma ezen a néven emlegetünk, azt teljes nevén földi eperként kellene mondani.

De még ennél is furcsább, hogy az eper-szamóca, amelyet bogyós gyümölcsnek gondolna az egyszerű földi halandó nem is bogyós, de még csak nem is gyümölcs. A szamócák (Fragaria) nemzetségébe tartozó növények termésében ugyanis, a számos aszmag, – vagyis az egymagvú zárt termés – a kúp alakú, (tehát nem bogyó) húsos vacok felületén egyenletesen oszlik el. A különleges termésfelépítéséből az következik, hogy a szamóca nem gyümölcs, de nem is zöldség. Gyümölcsnek ugyanis a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait nevezzük, míg zöldségnek hívják a növény ehető részeit. Így tulajdonképpen az eper külső felszínén elhelyezkedő magok lennének a gyümölcsök. Ráadásul, az eper illatos rokonsággal is büszkélkedhet, ugyanis a rózsafélék családjába tartozik.
A gyógyító gyümölcskirálynő

Az erre érzékenyeknél az eper a sötét oldalát mutatja, vagyis allergiás reakciót válthat ki, amit csökkenthetünk, ha tejszínnel vagy tejturmixként fogyasztjuk. Szerencsére sokkal több kedvező élettani hatása van, mint kellemetlen: fellelhető benne az aszpirin egyik hatóanya, a szalicilsav, ami miatt javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Ezen felül érdemes fogyasztani antioxidáns vegyületei miatt és azért, mert C-vitamin tartalma magas – napi 15 dkg szamóca bőségesen fedezi egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét. Ennél fogva csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét. A lédús szemeknek vastartalmuknak köszönhetően vérképző szerepük is van, vízhajtó káliumtartalmuknak köszönhetően pedig fokozzák a méregtelenítő folyamatokat, vértisztító hatásuk segít a salakanyagok és a felesleges zsír távozásában. Utóbbi erényük és alacsony kalóriatartalmuk miatt remek fogyókúrás alapanyagnak számítanak.

Nemcsak a gyümölcs büszkélkedhet gyógyító hatással, de a szamóca levele is: teája fertőtlenítő, régóta kezelnek vele bélfertőzést, de ekcéma, vérszegénység kezelésére is javallott, lázcsillapító hatása is ismert. Ráadásul gyökere is megbecsülendő: kivonata vérzéscsillapító, vizelethajtó, főzetével vérhast, hasmenést, külsőleg fagydaganatot és torokfájást gyógyítanak. S hogy a virág se maradjon ki a sorból, elmondhatjuk, hogy virága a komposzt érését gyorsító aktivátor.
Minél kisebb, annál jobb

A piacon járva kiderült, hogy a vásárlók leginkább a nagy szemű import epret szeretik a legjobban, pedig az árusok szerint a szerényebb külsejű, apró szemű szamóca sokszor sokkal édesebb, zamatosabb. Ha nem fogy el azonnal, hűvös, jól szellőző helyen tartsuk, és a zacskóból dobozból is érdemes mihamarabb kiköltöztetni, tálkába telepíteni, ekkor válogassuk át, és szedjük ki a sérült szemeket. Semmiképp ne fedjük le, mert a gyümölcs – magas nedvesség tartalma miatt – könnyen megrohad. Kizárólag a fogyasztás előtt mossuk meg és “csumázzuk” ki. Bár sokan megcukrozva szeretik, érdemes tudni, hogy a cukrozott vagy mézzel megcsurgatott eper könnyen erjed, ezért csak az asztalra kerülés előtt tegyük rá az ízesítőket.
Forrás:http://kuthom.blogolj.net/?p=357

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!

One response to “Diótortácska epersodóval

Subscribe to comments with RSS.

  1. Még elolvastam ezt a diótortácskát is, Sajnos eper már nem kapható nálunk, de nem is tudnék venni 20 dekát, csak egy kilot ahhoz, hogy valamennyi sodót csináljak, mivelhogy mire kész lenne, már a javát megenném. Sajnos, így vagyok a gyümölccsel, akármennyit is veszek, mondjuk 10 kilót, abból csak legfeljebb egy-két kis üvegecske lekvár lehet, mert a többit csak úgy megeszegetem. Higgyétek el nem torkosság, hanem nagyon nagyon szeretem.

    zemplényiné marika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: