Zakuszkás lepényke   4 hozzászólás


Zemplényi Marika tegnap kért tőlem padlizsánkrémes receptet, és szégyen szemre nem találtam az Életkert oldalon. Ma már pótolom is ezt a hiányosságot! Jó étvágyat nektek ♥


Hozzávalók 1 lepénykéhez:
1 marék tönkölyliszt,
1 csipet tiszta só
1 tk búzacsíra
1 tk szezámmag
1 tk kókuszzsír
annyi víz, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.

A hozzávalókat összedolgozzuk, és akkorára nyújtjuk, amekkora a palacsintasütőnk 😉 Ekkor beletesszük a palacsintasütőbe, és kis lángon pirosra sütjük mindkét oldalát.

Hozzávalók a zakuszkához:
1 padlizsán
1 fej vöröshagyma
1 paradicsom
1 paprika
a kk só
1 tk kókuszzsír

A padlizsánt megmostam, és karikákra szeleteltem. A teflonos palacsintasütőben nagy lángon gyorsan megpirítottam.


Mikor kihűlt, lehúzzuk a héját, belereszelünk egy vöröshagymát, belevágjuk a paprikát, paradicsomot, sózzuk, és végül botmixerrel összedolgozzuk 😉

Megkenjük vele az ez alatt megsült lepénykénket, díszítjük még paprikával, paradicsommal, és már ehetjük is 😉 Isteni füstölt íze lett a gázon pörköléstől 😉

A padlizsánról:

Vitaminok, ásványok
C-vitamin, karotin található benne és igen gazdag ásványi sókban, fehérjében és szénhidrátokban.
Élettani hatások
Magas rosttartalmának köszönhetően kedvező hatással van a padlizsán az emésztésre, illetve bizonyos esetekben a stressz csökkentésében is fontos szerepet játszhat.

Származás
Kelet-Indiából származik, ahol már igen régen termesztett növény. Feltehetően innen került Európába (Olaszországba és Görögországba), majd Egyiptomba a Nílus vidékére. Nyugat-Európába későn, a XVII. században került. Amerikába nem sokkal a földrész felfedezése után jutott el. Jelenleg is a déli, meleg éghajlatú országokban termesztik nagy területeken. Bulgáriában, Olaszországban, Romániában, Spanyolországban közismert és közkedvelt zöldségnövény. A nyugat- és észak-európai piacokra is innen kerül. Hazánkban keveset termesztünk belőle.
Érdekesség
Erdélyben vinete néven, központi szerepet tölt be a székely és a román lakosság étkezésében egyaránt.
Jellemzés
A padlizsán hosszúkás alakú, színe a lila egy egészen különös árnyalata. Íze semleges, de elkészítés után kissé füstőssé válik.
Fajtái
Különböző alakú és színű lehet, a sötétlilától egészen a fehérig, bár leggyakoribb a lila. Alakja fajtájától függően igen eltérő. A leggyakrabban látható tojás alakú mellett előfordul hosszabb hengeres és teljesen gömb formájú is.
Energitartalom
27 kcal, 113 kJ/100 gramm
Melyiket vásároljuk?
Legízletesebb a padlizsán, ha fiatal, 5-8 cm átmérőjű, kemény, csillogó, sima héjú, élénk zöld kocsányú és csészelevelű. Amikor a héja fénytelen és nem érte el a teljes színét, még éretlen, kellemetlen fanyar ízű. Ellenben, ha puha, fonnyadt, akkor túlérett vagy régen leszedték, erre mutat a kocsány és a csészelevelek hervadtsága is. Az ilyen padlizsán magja barnás, húsa rágós, kesernyés.
Eltarthatóság, tárolás
Sajnos a friss padlizsán hosszú ideig nem tárolható, szedés után 5-6 napon belül el kell fogyasztani.
Forrás: http://www.gourmandnet.hu/konyha/site.php?tpl=product&id=183

Élettani hatása

Ez a szép színű, érdekes és jellegzetes ízű, a zöldség-főzelékfélék csoportjába tartozó növény jelentős víztartalommal rendelkezik, több mint 90%, ebből következően energiatartalma kicsi, 17 kcal/100 g (72 kJ/100 g). Szénhidráttartalma 2,5 g/100 g, cukorbetegek számára is ajánlható zöldségféle. Kálium-tartalma jelentős és kalcium-, vas-, valamint magnéziumtartalma sem elhanyagolható, élelmi rosttartalma 2,8 g/100g. Nemcsak kitűnő íze és tápértéke miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert a szabad gyökös káros hatásai elleni védelemben szerepet játszó anyagokat, antioxidánsokat is tartalmaz. Emellett görcsoldó, koleszterin csökkentő hatása is lehet, jóllehet ezeket a tulajdonságokat tudományos vizsgálatokkal nem igazolták kellő mértékben.
Forrás: http://www.usok2009.hu/page.php?aid=padlizsan&path=tudta_on

Reklámok

4 responses to “Zakuszkás lepényke

Subscribe to comments with RSS.

  1. Idáig nem mertem leszedni, mert nem tudtam meddig tartható el. Akkor most megyek és leszedem a legnagyobbat, ami akkor, mint egy jokora körte. És akkor meg is csinálom, mert még ma nem is ettem semmi érdemlegeset, csak almát, meg almát, meg almát.
    Majd megírom hogyan sikerült.
    Addig is köszönöm a receptet.
    Marika

    zemplényiné marika
  2. Megígértem, hogy beszámolok a padlizsán krémről. Mindent a recept szerint csináltam, csak kókusz-zsír helyett egy pici olajat tettem bele, meg ugye a hagymát bőven, egy csepp citromot, stb. Az egészben csak a hagyma íze volt ismerős, meg a só, meg a citrom,, a többi semleges. Nem tudom másnak hogyan sikerül, azt hiszem meg fogom szokni, mivel terem most már az én kertemben is. És nem kellenek már azok a markáns ízek, mindenben a szelídséget keressük.

    zemplényiné marika
  3. Ha szabadban sul meg a padlizsan,meg finomabb ize lesz a padlizsankremnek,en hagymat,1 cikk fokhagymat , majonezt es petrezselyem zoldet finomra vagva ,vagy koriander levelet teszek bele,nem semleges az ize,orok kedvenc!

  4. Újabb ötlet! Köszönöm szépen. mivel a fokhagymát is nagyon szeretem, meg a petrezselymet is.
    csak azt nem tudom koriander levelet honnan vehetek?
    Marika

    zemplényiné marika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: