Fokhagymás-tejfölös kukorica   Leave a comment


Rengeteg kukorica van a kertecskémben, most érnek folyamatosan. Tegnapról maradt 3 cső főtt kukoricám, és gyorsan ebédet akartam belőle 😉 Sikerült! Ha valami nagyon nagyon finomat szeretnétek enni, ezt feltétlen próbáljátok ki 😉

Hozzávalók személyenként:
1 cső kukorica (főtt, vagy nyers)
1 evőkanál magtejföl, vagy sima tejföl
1 csipet tiszta só
1 csipet pirospaprika
1 cikk fokhagyma

A kukoricaszemeket levágjuk a csőről, és egy nagyobb tálba tesszük, hogy könnyen tudjuk majd keverni. Belereszeljük a fokhagymát, és jól összekeverjük a többi hozzávalóval. Tálkákba tesszük, és áztatott dióval díszítjük.
Nagyon finom, laktató energia- és fehérjebomba 😉

A kukorica élettani hatásai:
Egyik fontos táplálkozás-élettani jelentőségét magas fehérje- és szénhidráttartalma adja. A cukortartalom a zsenge kukoricában a legmagasabb.

A benne rejlő fehérje mennyisége a hüvelyesekhez hasonlóan magas, zsírtartalma viszont négyszerese a zöldborsónak.

Több vitamint, elsősorban B1, B2, B3, C és E vitamint tartalmaz, ennél fogva szerepe van az idegrendszer ép működésében, a bőr védelmében, az anyagcsere megfelelő működésében, a csontok, fogak és vérerek egészségének megőrzésében.

A benne rejlő ásványi anyagok közül kalcium, magnézium, kálium, vas, cink és a réz említhető, melyek az optimális szív- izom- és bélműködést segítik. A kalcium csontjainkat, a cink az immunrendszerünket erősíti és védi bőrünket.

A kukorica torzsavirágzatában levő virágok hosszú bibéi, melyek a termés kialakulása után is kilógnak a fellevelek közül, fontos gyógyító hatással rendelkeznek, annak ellenére, hogy ezeket rendre eldobjuk. Népiesen kukoricabajusznak nevezzük. Gyógyító anyagain túl C és K vitamint is rejt magában. A húgyhólyagra, vékonybélre és a májra jótékony vizelethajtó, kőoldó, gyulladáscsökkentő hatása révén. Használják a prosztata és a hasnyálmirigy gyulladásos megbetegedéseinek csökkentésére.

A népi gyógymód receptje szerint körülbelül másfél teafilternyi mennyiségű szárított vagy friss kukoricabajuszt 2 csészényi vízzel kell leforrázni, ebből naponta háromcsészényit ihatnuk.

Különféle bőrbetegségekre, ekcémára, pikkelysömörre, korpára lehet gyógyír, a bőrt pedig puhává és rugalmassá varázsolja. Nagy arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, így kedvezően hat a szív-és érrendszerre, csökkenti a káros koleszterinszintet.

A pattogatott kukorica felszívja a felesleges gyomorsavat, így savtúltengésben szenvedők bátran fogyaszthatják.
Forrás: http://borostyan.net/2011/07/19/a-kukorica-elettani-hatasai/

Reklámok

Posted 2012. augusztus 20. by eletkert in Receptek, Táplálkozás

Tagged with , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: