Böjti hetek   3 hozzászólás


Pénteken Jucussal belekezdünk egy 10 napos böjtbe. Ez az őszi nagytakarítás lesz, kihasználva az évszak nyújtotta rengeteg finom gyümölcs tisztító, regeneráló hatását.
Akinek kedve van, tartson velünk! Csatlakozhattok hozzánk a facebook böjtös csoportjába is:


De addig is kedvcsinálónak naponta osztok meg veletek cikkeket, ami megerősíthet a döntésetekben ♥

Íme a mai :

A rendszeres böjtölés az egyik legjobb egészségmegőrző módszer. Aki már próbálta tudja, hogy az egész szervezetre hat. Tehermentesíti az emésztőrendszert. A szilárd táplálék emésztéséhez szükséges energia a regenerációra fordítódik, így erősítve a salaktalanítás folyamatát is.
Böjtölés hatása a szervezetre
A böjt teljes, vagy részleges tartózkodás ételektől. Valamennyi egyházban megtalálható megtalálható vallásos gyakorlat. Az aszkézis (önmegtartoztatás) gyakori formája. A nagyböjt a katolikus egyházban a hamvazószerdát követő 40 napos szigorított böjt.”- írja az Új Magyar Lexikon.

A rendszeres böjtölés az egyik legjobb egészségmegőrző módszer. Aki már próbálta tudja, hogy az egész szervezetre hat. Tehermentesíti az emésztőrendszert. A szilárd táplálék emésztéséhez szükséges energia a regenerációra fordítódik, így erősítve a salaktalanítás folyamatát is.

Nagyon fontos különbséget tenni koplalás és böjt között. A böjt mindig egy tudatos, bizonyos ideig tartó lemondást jelent a szilárd ételekről. Több formája létezik. A legszigorúbb, a tiszta vízböjt, amikor csak vizet és teákat lehet inni, de manapság sokkal elterjedtebbek a léböjtkúrák, amelyes során frissen facsart zöldség és gyümölcsleveket, vizet és salaktalanító teákat ihatunk.

Mi az előnye a bötjölésnek?
A böjt ideje alatt fokozatosan indul el a salaktalanítás folyamata. Ennek különböző jelei vannak. Pattanások jelennek meg a bőrön, az izzadság, a vizelet szaga megváltozik. A magas vérnyomás gyorsan csökken, a kísérő tünetek is enyhülnek. A rövid éhezések fokozzák az életképességet, a szervezet immunrendszere is hatékonyabban működik.

További előnye a böjtnek, hogy nemcsak testi megtisztulást eredményez, hanem lelki, szellemi fejlődésünket is elősegíti. Ezért tanácsos a kúra során a lelki nyugalom. Keressünk olyan elfoglaltságot, amely lazító hatású mind testileg, mind szellemileg. Kerülni kell az erős fizikai munkát, az intenzív testmozgást (edzés, sport), valamint a megfeszített szellemi munkát.

Általában azok szokták ellenezni a böjtöt, akik még soha nem próbálták. megpróbálnak lebeszélni, óvnak bennünket a böjt káros hatásaitól. A böjt alatti kellemetlenségek elkerülhetők, ha kellő rákészüléssel kezdünk neki mind testben, mind lélekben.

A böjt mai változatát nevezehetnénk lékúrának is, hiszen a frissen facsart levek vízzel higított formája alkotja a napi folyadékbevitel kb. felét. Ezekkel elegendő gyümölcscukor kerül a szervezetbe ahhoz, hogy a vércukorszint ingadozása elmaradjon, ezáltal közérzetünk is kellemesebb marad. Ezenkívül főleg a zöldségek friss levével bázisokhoz is jut a szervezet, amelyek a felszabaduló savak közömbösítésében játszanak fontos szerepet.

A böjt első napjaiban a májban tárolt szénhidrát, a glikogén bomlik el és a vérbe kerülve energiát szolgáltat. A későbbiekben, amikor a szervezet észleli, hogy kívülről nem érkezik energiaforrás, átáll egyfajta belső táplálkozásra és megkezdi a zsírraktárak bontását. A zsírban raktározódott salakanyagok ekkor kezdenek felszabadulni, és ezért nagyon fontos, hogy mindig álljon rendelkezésre elegendő bázis a semlegesítésükre. Ezzel kivédhetőek a böjtkrízis kellemetlen hatásai. Az izmok leépülésének elkerülése érdekében minden nap át kell mozgatni a testünket, ugyanis amit használunk, az nem sorvad el. Ezalatt olyan mozgásokra gondoljunk, mint egy laza futás, jóga, pilates, könnyű súlyzós edzés, vagy aki rendszeresen sportolt előtte, a szokásos edzés, csak könnyített változatban.

Betegség gyógyítására alkalmazott gyógyböjtöt, amely akár 21-28 napos is lehet, csak orvosi felügyelettel és irányítással szabad végezni.

Nem ajánlott a böjt, vagy csak gondos orvosi felügyelet mellett, daganatos betegeknél, cukorbetegségben, és tuberkulózis esetén.

Forrás: http://dietinfo.hu/article.php?article_id=452

Reklámok

Posted 2012. szeptember 11. by eletkert in Írások, Közhírré tétetik

3 responses to “Böjti hetek

Subscribe to comments with RSS.

  1. ILDIKÓNK, KÖSZÖNJÜK! TOVÁBBOSZTHATÓ A CSOPORTBAN IS A CIKK? SZÉP ESTÉT NEKED 🙂

  2. Köszi Ildikó, követni fogom. Puszi Anna

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: