Cékla-édeskömény lé   Leave a comment


Ez a mai ebédem, nagyon nagyon finom!!! ♥ Előtte fini fenyőrügy teát kortyolgattam 😉

Hozzávalók:
1 cékla
1 pici darab édeskömény
2,5 dl forrásvíz

A céklát megpucoltam, az édesköménnyel együtt megmostam, és a présgépen lepréseltem. A tömény levet duplájára hígítottam forrásvízzel. Már kortyolgatom is 😉

Váljék egészségetekre ♥

Cékla, a magyar Aloe Vera

A cékla rendkívüli ásványi anyag és vitamin forrásunk lehet így a tél kezdeténél. Nagyon sokan a céklát ételek mellé mint savanyúságot, vagy uborkahelyettesítőt használják, pedig a cékla élettani hatása már nagyon régóta ismert. A középkorban Anglia területén a cékla szolgált eledelül a betegeknek és az idősebbeknek, mivel a leve nagyon könnyen emészthető.
Azt hogy ennyire jó egészségre gyakorolt hatása van szervezetünkre nézve, a benne lévő számos ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhető.
Magas a kálium tartalma, ami hozzásegíti a test fiziológiai táplálását, így ezáltal nőni tud az állóképesség, könnyebben fejlődnek az izmok, de emellett gazdag még foszforban, kalciumban, vasban, kénben, nátriumban, valamint antioxidáns tulajdonságú A-B-és C vitamin tartalma miatt. Kiváló vérképző és terhes kismamák is nyugodtan fogyaszthatják folsavtartalma miatt, ami a magzat fejlődéséhez nagyon fontos.
Nem véletlen így, ha a cékla a leginkább előtérbe helyezett “gyógyító” növényként ismert zöldség. Ha sárgarépával keverjük, akkor nagyon jó májtisztító hatása van, főleg azért mert segít lebontani azokat a zsírokat, amik a májban felhalmozódtak. Valamint segíthet mérsékelni a túlzott alkoholfogyasztás negatív tüneteit.
Érdemes tudni, hogy a céklalé segíti leküzdeni az influenzát és a náthát. Céklával ugyanakkor tisztítókúrát is tarthatunk, ha rendszeresen fogyasztjuk javulhat tőle közérzetünk. Illetve ha vannak refluxos, vagy savtúltengéstől gyomorpanaszaink, akkor a céklalé fogyasztása során megszűnhetnek. Csökkentheti azon betegségek kialakulásának kockázatát, amik a bélcsatornában pangó, hosszú ideig álló táplálékok és toxikus anyagok miatt van. Hozzájárul a máj és a belek épp működéséhez, meggyorsítja a mérgek és salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.
És itt van egy orvosi kutatás eredménye 1961-ből, amikor is dr. Ferenczi Sándor azzal kísérletezett, hogy a céklalének milyen hatásai vannak a tumoros betegségekre. A kutatások bebizonyították, hogy a kemoterápián átesett páciensek (akiknek állapota a kezelés hatására romlott) jelentős javulást mutattak néhány hetes kúra után.
A cékla egyúttal magas kalcium tartalma miatt a lúgosító zöldségek táborába tartozik, így kifejezetten ajánlott olyan embereknek fogyasztani, akik szeretnének méregteleníteni, lúgosabban táplálkozni, és ezzel különböző problémájuk kezelni, hiszen testünk úgy is az enyhén lúgos tartományban érzi jól magát. Céklalét pedig nagyon könnyen előállíthatunk egy gyümölcscentrifuga segítségével, vagy valamelyik bioboltban is be tudjuk szerezni.
Forrás: http://lugositas.202.hu/cekla

Advertisements

Posted 2012. október 2. by eletkert in Gyógyító italok, Nyers ételek, Receptek

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: