Csokikrémes sült alma   Leave a comment


Mostanra érett be a rengeteg alma az öreg jonatán fán, de sajnos, hagyták elvadulni, így olyan magasra nőtt, hogy nem tudok felmászni rá. Így jött a létrás-gereblyés megoldás, leszedtem vele mind, de mivel potyogtak, hamar meg kell őket enni 🙂 Nem lesz gond, úgy nézem magam 😀 😀 😀


Hozzávalók 1 tepsinyi adaghoz:
5 gyönyörű, bio alma
fahéj a szóráshoz
fejenként 1 banán
1 evőkanál bio kakaópor

Az almákat megmossuk, felkarikázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk. Megszórtam fahéjjal, és a kályha felső polcára került 😉 Itt a gyengéd tüzes energiák átsütötték, miközben isteni illat árasztotta el az egész házat ♥

Amíg süldögélt, meghámoztam a banánokat, tálba raktam, és megszórtam a kakaóval. Aztán jött a botmixer…

és csokikrém lett a banánból 😉

Mikor megsült az alma, rétegezve, pohárba raktam. Csokikrém, alma, csokikrém, alma, ameddig megtelik a pohár. A tetejére alma kerül, goji bogyókkal díszítve ♥

Az almáról:

Antioxidáns hatás

Az antioxidánsok iránt való érdeklődés egyre inkább fokozódik, hiszen egyre több betegségről (pl. érelmeszesedés, daganatos betegségek, reumatikus gyulladások, asztmatikus betegségek, öregedés, stb.) bizonyosodik be, hogy kialakulásában szerepet játszanak az ún. szabad gyökök, melyek oxidáció révén keletkeznek a szervezetben. Az antioxidánsok ezeket a szabad gyököket fogják meg és kötik le, védve ezzel a szerveket a károsító hatással szemben

Az alma rendkívül jó antioxidáns forrás, különösen a héjában találhatók gazdagon vegyületek (fenolos vegyületek, antociánok, flavonoidok, C-vitamin). Igy “a héjában a vitamin” népi bölcsesség valóban beigazolódott az alma esetében is. Az élelmiszeriparban most azzal próbálkoznak, hogy almahéj port állitanak elő, mivel kiderült, hogy 1 gramm por 220 mg C-vitamin antioxidáns hatásával egyenértékű.

Nem csak az alma, hanem az almal is antioxidáns hatással bir, kimutathatóan gátolja a rossz koleszterin oxidálódását, melyből az érfalat súlyosan kárositó szabad gyökök keletkezhetnek. Tovább fokozható ez a hatás, ha az almalét fekete ribizlilével együtt fogyasztják

Hashajtó hatás

Az alma gazdag rostanyagokban, elsősorban pektinben. A pektin a gyümölcs sejtfalának alkotórésze, vizzel érintkezve zselészerűen megduzzad. A pektin jó tulajdonsága, hogy a bélből nem szivódik fel, viszont rendkivül sok vizet köt meg. Ezáltal lazitja a székletet és megkönnyiti az üritését. Naponta egy-két alma elfogyasztásával elegendő rostanyagot juttathatunk be ahhoz, hogy ne legyenek székrekedési panaszaink. Természetesen nem szabad elfelejtkeznünk a megfelelő vizbevitelről sem, hiszen a rostanyag csak a vizzel együtt képes a szorulást kezelni.

Daganat ellenes hatás

Az alma pektin tartalma révén elsősorban a vastag- és végbéldaganat ellen nyújt védelmet. Ismert tény, hogy az emésztőszervi daganatok jelentős részében az egészségtelen táplálkozás okozza a bajt, melyet az is tetéz, hogy a rákkeltő anyagok csak lassan távoznak a tápcsatornából. Az almahéjban található másik anyag, a cellulóz szintén bélseprő hatású. Az alma rendszeres fogyasztásával ezen káros anyagok egyrész kisebb mértékben szivódnak fel (a pektin felületén megkötődnek), másrészt gyorsabban távoznak (székletüritő gyorsitó hatás). Ha figyelembe vesszük azt a tényt, hogy Magyarország az élen van a vastagbélrákos halálozásban, valamint, hogy az alma nálunk minden évszakban könnyen ls olcsón hozzáférhető, akkkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy e betegség megelőzéséneklegegyszerűbb eszköze itt van a kezünkben, csak használni kell…

Koleszterinszint csökkentő hatás

Az alma pektin tartalma hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkenéséhez is, hiszen a bélben nem csak vizet tud megkötni, hanem táplálékkal bevitt koleszterin vérbe való bejutását is gátolja. Alapos vizsgálatokban kimutatták azt is, hogy a hosszú távú pektin fogyasztás nem káros más, élettanilag fontos ásványi anyagok és nyomelemek felszivódására. Igy ma már a rendszeres almafogyasztás a koleszterinszint csökkentő étkezés egyik alapvető eszközévé vált.

Vércukorcsökkentő hatás

Az alma magas rosttartalma és magas szénhidrát tartalma következtében jó étrendi eleme a cukorbetegek diétájának. Bőséges fogyasztásával csökkenthető a szervezet inzulin felhasználása, valamint hozzájárul a súlycsökkentéshez is. Ez utóbbi a cukorbetegek többségénél elengedhetetlen, hiszen a késői tipusú cukorbetegség egyk leggyokoribb oka az elhizás. Az alma csökkentheti a cukorbetegek gyógyitásának kiadásait, és kiváló eszköze e betegség megelőzésének.

Fogszuvasodás

Habár a közhiedelem még ma is sok helyen úgy tartja, hogy fogmosás helyett esetleg elegendő elrágni egy almát, a vizsgálatok mégis azt mutatják ki, hogy a túl sok alma evése fogszuvasodáshoz vezethet, elsősorban 35 év felett. Olyan termesztők között végeztek felmérést, alol vagy csak almát, vagy csak szőlőt termesztettek, és abból adódóan lenyegesen többet fogyasztottak egyik vagy másik gyümölcsből, mint az átlagember. Az alma foglyukasztó hatása erősebbnek bizonyult még a szőlőénél is. Az alma védelmet nyújt ugyan a szájüregi begeségekkel szemben, fagainkat mégsem védi úgy ahogy korábban gondoltuk.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatbam az almát emésztés elősegitésére, izületi gyulladások gátlására, májbetegségek, vesebetegségek kezelésére, vérhas, láz, rekedtség, álmatlanság valamint köszvény ellen is használják, azonban ezeket a hatásokat mindezidáig tudományos módszerekkel nem sikerült igazolni.

Dr. Gáspár Róbert

Forrás: http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php?a=okoriegeszseg&o=alma_qRiL

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko kukac eletkert.hu
Köszönöm ♥

Advertisements

Posted 2012. november 5. by eletkert in édességek, Nyers és főtt is van benne, Receptek

Tagged with , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: