Káposztaleves hajdina-gombóckákkal   Leave a comment


A mai leves meleg is, főtt is, és nyers is 😉 Ja, és nagyon finoooooooom 😀


Hozzávalók:
Pici fej édeskáposzta
1 marék savanyú káposzta
1 közepes fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 kk köménymag
1 kk tárkony
3 babérlevél
2,5 l tiszta víz
1 tk tiszta só
1 diónyi kókuszzsír
2 ek kölesliszt
2 tk pirospaprika
2 sárgarépa
2 csicsóka
petrezselyemzöld
tejföl, vagy magtejföl a tálaláshoz

Gombóchoz:
1 csésze hajdina
2,5 csésze tiszta víz
1 kk tiszta só
2 db krumpli
1 cikk fokhagyma
1 pici lilahagyma
1 diónyi kókuszzsír

A hajdinát megmossuk, jól lecsöpögtetjük, majd megpirítjuk egy picit a diónyi kókuszzsíron. Felöntjük a vízzel, és forrástól számított 20 percig főzzük. Kikapcsoljuk a gázt, és fedő alatt hagyjuk még párolódni. Közben megsikáljuk a krumplikat is, és héjában őket is puhára főzzük.
A hagymákat lereszeljük, és pici kókuszzsíron megpirítjuk őket. Mikor megfőttek a hozzávalók, egy tálban jól összedolgozzuk őket: A krumplit meghámozzuk, és átnyomjuk krumplinyomón. Hozzáadjuk a hajdinát és a pirított hagymákat, és jól elkeverjük. Hagyjuk picit állni, akkor lesz formázható. Ebből rengeteg gombócka lesz, fel lehet használni más ételhez is köretnek 😉

A leveshez a vizet feltesszük forrni, majd beletesszük a sót, fűszereket, a savanyú káposztát, legvégül a vékony csíkokra vágott édes-káposztát. Készre főzzük kb 20 perc alatt. Közben megcsináljuk a laza fokhagymás rántást, majd hozzáadjuk.
A sárgarépát és a csicsókát csíkokra vágjuk a robotgéppel, nem főzzük meg őket.
Tálaláskor a leves tetejére halmozunk belőle, rakunk rá gombóckákat, és tejfölt is lehet, ha szeretitek 😉
Nagyon laktató, finom, egészséges étek ♥ ♥ ♥

A káposzta jótékony hatásai a szervezetünkre:

A fehér káposzta tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint.
Ezeket, az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik. A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagymennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere. A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre. A fehér káposzta rákellenes hatását vizsgálva a legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos – kelés, – fekély gyógyításában értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta. A káposzta hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elõsegítő baktériumok száma. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk káposztát.
Forrás:

http://www.internet-work.hu/cikkhealth/zoldsegekhatasai.html

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥

Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko kukac eletkert.hu
Köszönöm ♥

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: