Sült gesztenye   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tél, hó, hideg, télapó…. és sült gesztenye!!!!! ♥

Hozzávalók:
25 dkg gesztenye
1 db cserépkályha 😀 😀 😀

A gesztenyét beáztatjuk 1 éjszakára, majd bevagdaljuk. Mikor már jól átmelegedett a kályha, tepsibe rakjuk, és berakjuk a sütőtérbe 😉 20-25 perc alatt ilyen gusztára sül ❤
Tehetjük a zsebünkbe, hogy melegítse szánkózás közben a kezünket, de meg is ehetjük, ha úgy tetszik 😉 Kinek, melyik jön be 🙂

megerett_a_gesztenye_870100_59910

Gesztenyéről:

A szelídgesztenye gyógyhatásáról meglehetősen keveset tudunk, bár a népgyógyászat elég kiterjedten alkalmazza különféle betegségek kezelésére. A vadgesztenyéből viszont olyan kivonatot készítenek, melynek hatóanyagai jól a vénás megbetegedéseket, különös tekintettel a visszér betegségekre és a vénás keringési elégtelenségre.

Gombaölő hatás

A szelídgesztenyéből olyan gombaölő anyagot sikerült kivonni, mely számos gombás megbetegedést okozó mikroorganizmust képes elpusztítani. Annak ellenére, hogy ez az anyag fehérje természetű, még viszonylag magasabb hőmérsékleteken is ( 40 ⁰C) megőrzi hatékonyságát. Ráadásul azt is igazolták, hogy képes gátolni az AIDS kórokozójának, a HIV vírusnak egyes enzimeit is. Ezek a felfedezések elsősorban a gyógyszergyártásban lehetnek hasznosak. Az nem ismert, hogy az gesztenye fogyasztásával milyen előnyös hatásokat gyakorolhat a szervezetre.

Csecsemőtáplálás

A szelídgesztenye nagyon sokféle aminosavat tartalmaz, melyből aztán a szervezetben felépülnek az fehérjék. Csecsemőkorban ezen aminosavak legfőbb forrása a tej. Előfordulhat, hogy az anyatejet tehéntejjel kell pótolni, viszont a tejcukor-érzékenység következtében ez sok esetben nem járható út. Ilyenkor próbálkoznak szójatejjel vagy más megoldásokkal. Kimutatták, hogy a gesztenyéből készített püré nagyszerűen pótolja a csecsemők számára szükséges aminosavakat, és viszonylag ritkán alakul ki vele szemben allergia. Természetesen ez a megoldás a mai modern tápszerek ismeretében nem feltétlenül a legelsőként választandó, de minden esetre megfontolás tárgyát képezi.

Népgyógyászati felhasználás

A népgyógyászatban a szelídgesztenye főzetét, köhögésre, megfázásra, valamint asztmára adják, míg a nyersen fogyasztott gesztenyével hasmenést kezelnek. Azonban ezeket a hatásokat tudományos módszerekkel nem bizonyították.

Dr. Gáspár Róbert
Forrás: http://okoriegeszseg.shp.hu/hpc/web.php?a=okoriegeszseg&o=gesztenye_hqTC

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko kukac eletkert.hu
Köszönöm ♥

Reklámok

Posted 2012. december 5. by eletkert in Főtt étel, Receptek

Tagged with

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: