Gombapecsenye   4 hozzászólás


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-10 fok van kint, igazán jól esett ez a finom, fűszeres, meleg étel ♥

Hozzávalók:
25 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 diónyi kókuszzsír
1 kk tiszta só
1 csipet majoranna
a csipet kakukkfű
1 kk bors
1 tk friss, aprított petrezselyem
2 ek zabpehely

A hagymát megpucoljuk, megmossuk, és pici kockákra vágjuk, majd megpirítjuk a zsíron. Amíg pirul, megtisztítjuk, és szintén felkockázzuk a gombát. Hozzáadjuk a hagymához, majd mehet bele az összes többi fűszer is. A fokhagymát belereszeljük. Egy kevés vízzel 20 perc alatt készre főzzük, végül beleszórjuk a zabpelyhet, elkeverjük, és fedő alatt hagyjuk, hogy jól megszívja magát. Mikor kihűlt, megszórjuk a petrezselyemmel.

Petrezselymes barna rizzsel és bébi savanyított kukoricával ettem. Nagyon nagyon jól laktam 😀 😀 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A gombákról:

gomba

A gomba hasznos az elhízás ellen, mert energiaszegény és nagy telítőértékű. Teljes értékű fehérjetartalmával kiválóan kiegészíti növényi eredetű táplálékainkat, ugyanakkor egymagában nem pótolja sem az energiaadó alaptápanyagokat, sem a fehérjeforrásainkat. A gomba legfőbb szerepe a táplálkozásunkban elsősorban az, hogy az ételek ízletességét fokozza, kiváló ízesítő hatásán kívül a legváltozatosabban elkészíthető zöldségféle.

Az általánosan “kalapos gombák”-ként ismert bazídiumos gombák csoportjában, olyan új hatóanyagokat fedeztek fel, amelyek gyógyászati alkalmazása nagy jelentőségű. Ezek a hatóanyagok korunkban jelentős betegségek gyógyításában hoztak átütő sikert, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a különböző daganatos megbetegedések és az AIDS.

A klinikai vizsgálatok sok esetben bizonyították egyes, a népi gyógyászatban már régen használt gombák gyógyhatását. Ezek közül a gombák közül talán a legfontosabb a shii-take, amelyet már a Ming-dinasztia idejében, mint “életelixírt” tartottak számon a kínai orvosok. Újabban Észak-Amerikában és Európában is megkezdték termesztését.

Ma már Magyarországon is foglalkoznak shii-take termesztéssel, elsősorban exportcélokra. Ennek a gombának a vérlipidszint-csökkentő hatását a hatvanas években fedezték fel japán kutatók. Bebizonyították, hogy az 5%-nyi shii-take gombával kiegészített étrend 24—45%-kal csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a triglicerid- és foszfolipidszintet. Mivel a magas vérzsírszint egyike a jóléti államokban népbetegségnek számító érrendszeri megbetegedések legfontosabb rizikófaktorainak, a felfedezés óriási jelentőségű.

A gomba koleszterinszint-csökkentő hatóanyaga, az eritadenin (más néven lentizin, vagy lentinacin) kémiailag 2(R),3(R)-dihidroxi-4-(9-adenil)-vajsav.
Hasonló hatású anyagokat tartalmaz sok más gomba is, pl. a késői laskagomba a téli fülőke, sőt egyes nem ehető gombák is, mint pl. a bükkfatapló.
A pecsétviaszgomba, koleszterinszint-csökkentő, gyulladásgátló, és májvédő hatásáért lanosztán típusú triterpénjei, a ganoderánsavak felelősek.

Egyes gombáknak jelentős vérnyomáscsökkentő hatásuk is van, mint pl. a már említett pecsétviaszgombának, vagy a bokrosgombának. Az érrendszeri betegségek gyógyításában alkalmazzák egyes gombák véralvadásgátló hatását is. A téli fülőke trombolitikus hatású proteázai immobilizált formában a műerek falába beépítve érpótló műtéteknél gátolják a vérrögök képződését. Egyes gombáknak vércukorszint-csökkentő hatásuk is van. A gyapjas tintagombát, sikerrel próbálták ki cukorbetegség kezelésére.

A nagygombák gyógyászati alkalmazásának legfontosabb és legújabb eredményei a daganatos betegségek elleni küzdelemben születtek. Már az ötvenes években ismertették az óriás pöfeteg hatóanyagának, a calvacinnak vírus- és tumorgátló hatását. Nagyon sok gombafaj bizonyult aktívnak influenzavírusok, polyomielitis (gerincvelő-gyulladás) és ECHO-vírusok ellen az ehető gombák között is, mint pl. az ízletes vargánya, vagy a barna gyűrűs tinóru. Hasonlóan hatnak egyes taplógombák vizes kivonatai, főzetei is.

A rákellenes hatást elsősorban azok a 20-500 ezres mólsúlyú, 1,3 és 1,6 kötésű, béta-D-glukánokból álló gomba poliszacharidok idézik elő, amelyek a szervezet immunreakcióit erősítik. Hatásukra nő a T-limfociták és a T-helper (segítő) sejtek száma, valamint az interferontermelés. Az immunstimulánsok hatására a szervezet, hatásosan pusztítja a vírusokat és a rákos sejteket.
Az immunstimuláns hatású gombák között is elsőrendű helyet foglal el a shii-take. Legfontosabb hatóanyaga, a lentinán nevű poliszacharid, egyike a leghatásosabb rákellenes vegyületeknek. A lentinán jelentősen megnövelte a hepatomás (májsejtrákos) egerek túlélését. A humán rákterápiában gyomor-, végbél-, tüdőrák, valamint hepatomák, fibrosz*rkómák és leukémia gyógyításában alkalmazták sikerrel.

A lentinánhoz hasonló szerkezetű, és hatású glukánokat sok más bazídiumos gombából is kimutattak. Ilyen pl. a pecsétviaszgomba, amely a már említett aktív triterpének mellett antitumor hatású glukánokat is tartalmaz. Ebből a nálunk is élő, de a mérsékelt övben mindenütt elterjedt gombából Kínában gyógyító “gombateát” főznek.

A Távol-Keleten ennek az Európában még alig hasznosított fajnak a gyógyászati célra történő mesterséges termesztésével is foglalkoznak. Megemlíthető még a rákellenes anyagokat termelő gombák között a késői laskagomba, a hasadt lemezű gomba, a lepketapló és sok más taplógomba.

A nagygombák immunstimuláns poliszacharidjaival újabban igen biztató eredményeket értek el a HIV-pozitív betegek körében. A gomba hatóanyagokkal való kezelés késlelteti vagy megakadályozza az AIDS kifejlődését, és a már kialakult szindróma esetében is javulást eredményez.
Forrás: http://www.hotdog.hu/worldgeo/orvostudomany/a-gombak-gyogyhatasa

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Köszönöm ♥

Reklámok

4 responses to “Gombapecsenye

Subscribe to comments with RSS.

  1. Én is nagyon szeretem a gombát. Csak sajnos van egy szőrnyű bajom vele.Nem tudom megemészteni. Valahányszor eszem, akármilyen keveset is, egy óra múlva kihányom. Bocsánat, de így van szó szerint. Az orvos szerint valamiért nem tudom megemészteni. Édesanyám is ugyanígy volt, meg a testvérem is. Lehet, hogy ez valami családi örökség? /Bárcsak mást örököltem volna……../
    Állítolag vannak ilyen érzékenységek. Na de pont ez????????????
    Tudtok-e valamit erről?

    maria.kozm@gmail.com
  2. De jól néz ki.Én is gyakran csinálok.Sokszor erdei gombából.

    Körtvélyessy Andrea

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: