Gombás és káposztás pite   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Úgy néz ki, holnap egész nap úton leszek, így készültem egy kis “hamuban” sült pogácsával az útra 😉 Sütöttem a kályhában egy gyors pitét, amihez csináltam 2 féle tölteléket: gombát és káposztát 🙂


Hozzávalók a pitéhez:
1 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csésze fehér tönkölyliszt
1 kk tiszta só
1 tojás (vagy 1 ek kukoricakeményítő)
1 kk szódabikarbóna
1 ek tejföl
1/2 dl langyos víz
1 diónyi vaj

A hozzávalókat jól összegyúrjuk, majd kinyújtjuk akkorára, amekkora a tepsink 😉 Tepsit kibéleljük sütőpapírral, amit bezsírozunk kókuszzsírral. Erre jön a nyújtott tészta, a tepsi pedig máris megy a kályhába 🙂 A szódabikarbónának köszönhetően szépen megemelkedik a tésztánk, aminek mindkét oldalát sütjük 10-10 percig. Sajnos nem tudom, ez hány fok volt, de már jól bedurrantottam a kályhába 😉 Hamar készen lett 😉
Mikor meghűlt,, igyekeztem belőle egyforma darabokat vágni, amiket félbe is vágtam, így:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Felét káposztával, másik felét gombával töltöttem meg.

Káposztás töltelék:
1 kisebb fej édeskáposzta
1 ek kókuszzsír
1 tk tiszta só
1 kk őrölt bors

A káposztának leszedjük a külső leveleit, majd a robotgéppel lereszeltetjük. Besózzuk, és 10-15 percre a sorsára hagyjuk. Kinyomkodjuk a levét, majd szép aranybarnára pirítjuk a zsíron. Mikor kész, rátekerjük a borsot, ki mennyit szeret 😉

Gombás töltelék:

25 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 diónyi kókuszzsír
1 kk tiszta só
1 csipet majoranna
a csipet kakukkfű
1 kk bors
1 tk friss, aprított petrezselyem

A hagymát megpucoljuk, megmossuk, és pici kockákra vágjuk, majd megpirítjuk a zsíron. Amíg pirul, megtisztítjuk, és szintén felkockázzuk a gombát. Hozzáadjuk a hagymához, majd mehet bele az összes többi fűszer is. A fokhagymát belereszeljük. Egy kevés vízzel 20 perc alatt készre főzzük 🙂

Egészségetekre ♥

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A káposztáról:

A káposztafélék családjának legismertebb tagjai: a fejes káposzta, a lilakáposzta, a kelkáposzta. Közéjük tartozik a kelbimbó, a kínai kel, sőt a karfiol is. Magyarországon még a savanyú káposzta is idesorolható!

A család minden tagjának magas az A-, B- és C-vitamin-tartalma. Van bennük kalcium, foszfor, kálium, magnézium, vas és folsav is. Csekély kalória-, magas rosttartalmuk miatt igen közkedveltek.

A fejes káposztát már közel 5 ezer éve termesztik, őse a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán vidékéről származik. Az emésztésre és a bélműködésre jótékony hatású, ezt már ókori források is dicsérik. A népi gyógyászatban is sokoldalúan használták: a sebre tett levelek gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásúak. Savanyítását a Vecsés környékén élők fejlesztették tökéletesre. A káposztát szálasra legyalulják, nagy fakádakban sóval, borssal, babérlevéllel esetleg csípős paprikával rétegezve lerakják, alaposan megtapossák, lefedik, és nehéz súlyokkal lenyomatják. Önerjedéssel hagyják kiforrni, megsavanyodni.

A lilakáposzta nyersen salátába keverik, párolva (cukorral, ecettel) barna húsú szárnyasok, vadak kitűnő körete. A kelkáposzta rakottasnak, főzeléknek, levesben a legfinomabb. Készítünk belőle salátát is.

Több változata ismert, és sosem lehet megunni. Kutatások szerint fogyasztása csökkentheti az emésztőszervi és a légzőszervi rákok kialakulásának veszélyét. Egyes szakemberek pedig azt állítják, hogy a káposztában található C-vitamin a gyomor és a nyelőcsőrák ellen véd. Mivel a káposztafélék jobbára csak nyersen fejtik ki ezt az áldásos hatásukat, próbáljunk meg minél többet nyersen enni belőle.

Tulajdonsága: Hajtja a vizeletet, csökkenti a gyulladást, fertőtlenít, méregtelenít.
Belsőleg: Serkenti az immunrendszert. Levét gyomorfekélyre, gyomorégésre, emésztési problémákra javasolják a természetgyógyászok. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szorulás, csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának veszélye.
Külsőleg: A káposztalé gyógyítja a harapást, a csípést, a pattanást, a herpeszt, az ótvart. A káposztapakolás kiváló égésre, övsömörre, herpeszre, horzsolásra, csípésre. A mellkasra helyezve elmulasztja a köhögést, a hasra téve enyhíti a hólyaggyulladást.
Használata: Készítsünk belőle levest vagy forrázatot. Mindkettő jó hatással van az immunrendszerre. Fogyasszuk nyersen, hogy javítsa az emésztést. Pakoláshoz a legzöldebb leveleit használjuk. Először puhítsuk meg őket forró vízben, majd zúzzuk össze sodrófával. Helyezzünk néhány levelet a beteg testrészre, rögzítsük kötéssel. Cseréljük két-három óránként!
Forrás: http://www.mindmegette.hu/a-csodalatos-kaposzta-12358

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat akár néhány száz forinttal ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!
Köszönöm ♥

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: