Sütőtök lé   Leave a comment


Sütőtök lé

Ma végre el tudtam kezdeni az idei első böjtömet 🙂
Ugye tudjátok, hogy a böjt, egy kés nélküli műtét? Önként vállalt lemondás, ami azt mutatja, hogy felvállaltuk a felelősséget a saját életünkért és egészségünkért. Ha van kedvetek, tartsatok velem ♥
Íme az első nagyon finom italom 😉

Hozzávalók:
1 kis darab sütőtök
2 alma

A sütőtököt meghámoztam, darabokra vágtam, és lepréseltem. Nincs már túl sok leve, ezért préseltem még hozzá 2 bio almát is héjastól 😉 Forrásvízzel kétszeresére hígítottam, és már iszom is 😉

Akkor igyuk magunkat egészségesre 😉

sütőtök2

A sütőtök élettani hatásai:

Nemcsak kiváló téli étel, élettani hatása is meglepően sokrétű: pattanásos bőrre, prosztata- és tüdőgyulladásra, valamint cukorbetegség ellen is hatásos a sütőtök.
Sütőtököt először a mexikói indiánok fogyasztottak széles körben, Kr. előtt 7000 évvel, s tőlük került Észak-Amerikába, majd pedig Európába. Szegény emberek kedves eledele volt olcsósága miatt. Gyógyhatását magas vitamin- és fehérjetartalmának, bőséges rosttartalmának köszönhetjük. Rengeteg karotinoidot (A-vitamin) és B1, B2, B3, B5, B6, B9, valamint C-vitamint tartalmaz, a tökmagban antioxidáns E-vitamin található. Nagy mennyiségű ásványi anyagot, például káliumot, magnéziumot és foszfort és cinket tartalmaz. A tökmagban föllelhetők triptofán és fitoszterolok is, és a tökmagolaj esszenciális zsírsavakban gazdag.

A töklé hatékony a téli megfázásos betegségek ellen, segít a légúti váladék felszakadásában, köhögéscsillapító, gyorsítja a hörghurut, tüdőgyulladás gyógyulását.
Nőgyógyászati, húgyúti gyulladások, hüvelyfolyás kezelésében is kedvező hatást tapasztaltak.
Az A- vitamin serkenti a pattanásos bőr gyógyulását, segíti a szürkületi vakság okozta panaszokat. Ásványi anyag-tartalmának köszönhetően az allergiás megbetegedések (köhögés, orrfolyás, könnyezés) enyhítésében előnyös.
a sütőtök segíti a hasnyálmirigy sejtjeinek regenerációját, emeli az inzulintermelést és javítja a vércukorszintet. 1-es típusú cukorbetegeknél az inzulinadag csökkenését figyelték meg. Az inzulin hatásának erősítésében cinktartalma is szerepet játszhat. A tökmag az LDL-koleszterint is csökkenti. A diabéteszben szenvedők számára az antioxidáns tulajdonság is előnyös, hiszen ez lassítja az érelmeszesedés és az öregedés folyamatait.

A B-vitamin elősegíti az idegbántalmak okozta fájdalmak enyhülését. Rosttartalmának köszönhetően emésztést könnyítő hatása van, fokozza az epeürülést.

Elektrolittartalma segíti a szív pumpafunkcióját, kálium és magnéziumtartalma csökkenti (a például vízhajtó kezelés melletti) izomgörcsöket. A sütőtök rendszeres fogyasztása csökkenti a prosztatagyulladás, -megnagyobbodás és daganat előfordulását. Kísérletes körülmények között más daganatok esetében is bíztató eredményeket tapasztaltak.

A fent említett adatok tapasztalati tények, az egyértelmű orvosi kutatási adatok még hiányoznak.
Ám annyi biztos, hogy kedvező összetétele miatt az egészséges táplálkozás része, s mindenki számára legalább hetente ajánlható a sütőtök fogyasztása.
Forrás: http://www.mindennapi.hu/cikk/tudomany/a-gyogyito-tok/2010-12-29/948

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!
Köszönöm ♥

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: