Nyers zöldségpaprikás barnarizzsel   Leave a comment


zölfdségpöri

Igen hidegre fordult az idő, melegebb, teltebb ételre vágytam 😉 Ez az étel laktató, vitamin-, és enzimdús. Jó étvágyat kívánok hozzá nektek is ♥

Hozzávalók személyenként:
1 sárgarépa
1 nagyobb rózsa karfiol
5-6 karika póréhagyma
1 ek olívaolaj
1 csipet tiszta só
1 kk pirospaprika
1 maréknyi főtt barnarizs
1 adag apróra vágott petrezselyem

A hagymát összekeverjük az olajjal, sóval és pirospaprikával. A karfiolt pici rózsákra szedjük, a répát lereszeljük, és hozzákeverjük a hagymához, majd megszórjuk a petrezselyemmel.
A rizst forrón tálaljuk hozzá, és nagyon jól illik ehhez az ízvilághoz a savanyú káposzta is 😉

A barna rizs elkészítése:
1 rész barna rizs
2 rész víz
1 csipet só
1 bélyegnyi kombu (elhagyható)

Forrástól számított 1 órán belül készen van. Utána is hagyjuk fedő alatt, hogy a szemek szépen különváljanak.

A tél természetes gyógyszere: savanyú káposzta!
A savanyú káposzta klasszikus C-vitamin-forrás. Beszerezhetjük piacon, reformboltokban, de házilag is előállítható, és különösen könnyű elkészíteni: Savanyú káposzta elkészítése
Az erjedés folyamán a tejsavbaktériumok és élesztőgombák a káposzta cukortartalmának nagy részét tejsavvá alakítják, ami a bélrendszert fertőtleníti és segít megelőzni a megbetegedéseket.
Az emberi szervezet számára rendkívül fontosak a ballasztanyagok is, mivel ezek az emésztés folyamatát segítik. Érdekes módon a fejes káposzta 28 napig tartó erjesztése során a ballasztanyagok mennyisége nem csökken.
A tejsav képződése az erjedő káposztában olyan értéknövekedést eredményez, ami a többi beltartalmi anyagra nincs káros hatással.
Az utóbbi években több élelmiszernek – így a savanyú káposztának is – vizsgálják a „bioaktív anyagtartalmát” (ezeket rákellenes anyagoknak is nevezik), amelyek rendszeres fogyasztás esetén nemcsak kivédik a rákos megbetegedéseket, hanem a betegség előrehaladását is gátolják.

Életfontosságú beltartalmi anyagok
Táplálkozástudománnyal foglalkozó tudósok kutatásai kimutatták, mi minden található a savanyú káposztában. A nagy ballasztanyag-tartalom és a fontos tejsavbaktériumok mellett antibakteriális hatású anyagok egész sorát tartalmazza, így vitaminokat, ásványi anyagokat, folsavat és nem utolsósorban glükózinolátokat. A vonalaikra ügyelő vagy egészégi okokból fogyásra kényszerülő személyeknek a savanyú káposzta ideális táplálék.
17 kalória/100 g energiatartalmával kalóriaszegény tápláléknak számít, amelynek jó telítő hatása van és különösen a téli hónapokban, amikor gyakran kényszerülünk import zöldségek fogyasztására, jelentős C-vitamin-ellátás jelent.

Ballasztanyagok
A ballasztanyagok táplálkozásfiziológiai szempontból értékes anyagoknak minősülnek.
A csoportot nagy molekulájú szánhidrátok, így a sejtfalakat alkotó cellulóz és hemicellulóz, valamint a sejtek vázát képező pektinek és ligninek alkotják.
Az emésztési folyamatban részt vevő enzimek révén nem bontódnak le, de mint „együtt bekerülő ballasztanyagoknak” igen jelentős szerepük van.

Élénkítik a bélmozgást és a bélben – mint egy szivacs – vizet vesznek felés ezáltal a bélfalra nagy nyomást gyakorolnak.
Ez a béltartalom gyorsabb kiürülését segíti, ami azzal az előnnyel jár, hogy a nem kívánatos salak- és méreganyagok, valamint a betegséget okozó baktériumok a szervezetből gyorsabban kiürülnek.
További rendkívül fontos mellékhatás, hogy a ballasztanyagok más anyagok, pl. a zsírok emésztéséhez nélkülözhetetlen epesavak megkötésére is képesek. Ennek eredményeképpen a szervezet több epesavat termel, amihez felhasználja a vérben lévő koleszterintartalékot és így a koleszterinszint csökken.
A ballasztanyagokban gazdag diétával kimutathat módon csökkenthető a táplálkozással összefüggő anyagcsere megbetegedések és funkcionális zavarok (pl. túlsúly, bélrenyheség, bélvertikulózis (sérv), diabetes mellitus (cukorbetegség), szív- és keringési betegségek, köszvény) súlyossága. Mindezen betegségek az iparilag elállított, rostszegény élelmiszerek fogyasztásával függnek össze.

Tejsavbaktériumok – egészségmegőrzők a káposztában
A savanyú káposzta tejsavtartalma a tejsavbaktériumok tevékenysége révén keletkezik a káposztalevelekben.
100 g friss káposztára számítva átlag 1600 mg tejsav keletkezik. Ez a „jobbra forgató tejsav” megegyezik az emberi szervezetben jelenlévő tejsavval, amely a bőr alatti savas védőrétek alkotóeleme és a nyálkahártyákban fontos védőhatást fejt ki.
Az emberi szervezet a savanyú káposzta tejsavtartalmát jó hatásfokkal képes felvenni, amely ezáltal hozzájárul az egészséges bálflórához. Az enyhén savanyú közegben a tejsavbaktériumok elnyomják a káros bélbaktériumokat. Egyes természetgyógyászok szerint a bél megbetegedésére egész sor betegség vezethető vissza. A modern tudomány ismeretei szerint ez az állítás sok szempontból igazolható.

Másodlagos növényi anyagok
A káposzta és a savanyú káposzta nagy számban tartalmaz ún. másodlagos (szekunder) növényi anyagokat, amelyeknek jelentős egészségmegóvó hatást tulajdonítanak.
Ebbe a csoportba tartoznak a fejes káposzta aromáját, ízét, színét befolyásoló, ill. meghatározó vegyületek. Az íz- és aromaanyagok esetében glükozinolátokról, szulfidokról és fenolsavakról van szó.
A világosságra káposztafajták színanyagai a flavonoidok. A tudósok egyre gyakrabban foglalkoznak ezeknek az anyagoknak a hatásmechanizmusával, és így – többek között – megállapították, hogy ezek az anyagok a kártevőkkel és beteg fitoösztrogénekkel szemben védenek. Emellett növekedést szabályozó (fitoösztrogén) hatásuk is van, mint az emberi szervezetben a hormonoknak.
Ezért nevezik őket „bioaktív” anyagoknak. Megállapították, hogy az emberi szervezetre is jótékony hatással vannak.
Többek között antimkrobiális, antioxidatív és az immunfunkciókat befolyásol hatásuk befolyásolja a véralvadást, segíti az emésztést és a rákos megbetegedéseket is gátolja. Tehát, ha savanyú káposztát fogyasztunk mindezekkel a kedvező hatásokkal számolhatunk.
Glükozinolátok nemcsak a káposztában, hanem a Brassicaceae család több tagjában, így a különféle káposztafajtákban, sárgarépában, retekben is találhatók. A glükoinolátok lebontásakor kéntartalmú származékok keletkeznek, ezek jelentősen befolyásolják az aromát és emellett antimikrobiális hatásuk is van.
Bizonyos fenolsavaknak, így a hidroxifahéjsavnak gátló hatást tulajdonítanak egyes rákbetegségek kialalakulásában. Ugyanígy a flavonoidok is csökkentik a rák rizikóját. Laboratóriumi kísérletek egyértelműen igazolták, hogy mind a fenolsavak, mind a flavonoidok képesek gátolni a rákos megbetegedést annak minden stádiumában, az öröklődő faktorokat, a tumor növekedését, sőt a metasztázisok (áttételek) kialakulását is. Mindezt állatkísérletekkel is alátámasztották. Egy finn tanulmány 1000 vizsgálati személynél tárta fel egyértelműen a falvonoidok felvétele és a rák rizikójának csökkentése közötti összefüggést.
A flavonoidok ezen kívül a szívkoszorúér-megbetegedések kockázatát is csökkentik.

Vitaminok
A savanyú káposzta valóságos vitaminbomba, jelentős mennyiségű C-vitamint, folsavat, B6- és K-vitamint tartalmaz. A vitaminok is „bioaktív” anyagok, mivel az emberi szervezet életfontosságú funkcióiban vesznek részt. A vitaminok között legismertebb a C-vitamin, amelyből a savanyú káposzta 100 g-onként kb. 20 mg-ot tartalmaz. A felnőtt ember napi szükséglete 75 mg, így egy adag köret formájában elfogyasztott savanyú káposztával a napi szükséglet egyharmada fedezhető. Dohányosok – a legújabb vizsgálatok szerint ennek kétszeresét igénylik, napi 150 mg-ot. Akut megbetegedések, magas láz esetén a napi fogyasztást 1000 mg-ra kell emelni. A C-vitamin hatékony antioxidáns, amely képes megkötni a (pl. túlhevített zsiradékokból vagy grillezett, füstölt húsokból származó) feleslegben jelenlévő szabad gyököket. A szabad gyökök az emberi szervezetben a sejteket károsítják.
Amint az általánosan ismert, a C-vitamin erősíti az immunrendszert, óv a teljesítőképesség-csökkenésétől és javítja a vas felvételét a táplálékból. Ez utóbbi ismeret a húsfélék és a savanyú káposzta együttes fogyasztására ösztönöz. Az ember szervezete a növekedés időszakában, valamint terhesség és szoptatás alatt többletet igényel folsavból, amely a sejtosztódásban és a sejtek megújulásában játszik szerepet. Ezért a folsav hiánya a testnek azokon a tájain lép fel, amelyeken jelentős mértékű a sejtosztódás, pl. a vörös és fehér vérsejteknél, a bél nyálkahártyáján, vagy a nemi szerveknél.
Egészség a savanyú káposztában – első pillantásra
– A ballasztanyagok javítják az emésztést és csökkentik a koleszterinszintet.
– A tejsavbaktériumok elnyomják a káros baktériumokat és megóvnak a gyomor- és bélráktól.
– A másodlagos beltartalmi anyagoknak antibakteriális hatása van, gátolják a rák kialakulását és csökkentik a szívkoszorúér-betegségek kockázatát.
– A C-vitamin erősíti az immunrendszert.
– A K-vitamin segíti a sebek gyógyulását.
– A kálium fenntartja a vízháztartás egyensúlyát és feszesen tartja az izmokat.
– A cink ébren tartja a védekező rendszert.
– A savanyú káposzta kalóriaszegény.

Fogyókúra savanyú káposztával

Az egészséges életmódban időről-időre be kell iktatni egy diétás napot. Ez nemcsak a belek tisztítja, hanem csökkenti a felesleges kilókat is. Ha a téli hónapokban kissé túlettük magunkat, tavasszal könnyen leadhatjuk a felesleget, ha rövid időközönként egy-egy „tudatos étkezési napot” tartunk vagy néhány napon át vigyázunk az elfogyasztott kalóriákra. A savanyú káposzta kiválóan megfelel diétás tápláléknak. Nagy ballasztanyag-tartalmával telítettség érzését kelti, aminek a fogyókúrás diétában igen kellemes hatása van.
Forrás: http://www.ideal.hu/sectionegeszseg/86-elj-egeszsegesen/110276-savanyu-kaposzta-es-egeszseg.html

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!
Köszönöm ♥

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: