Mostanában gyógyítós, makrobiotikus ételekkel fogok jelentkezni, ha az időm engedi 😉 Nagyon igyekszem, mert gyönyörűséges ételeket készítek a kisfiamnak, csak nem mindig van időm fotózni 🙂
Hozzávalók a gombóchoz:
1 csésze árpa
1 bélyegnyi kombu
2 csésze forrásvíz
1 nagyobb csipet tiszta só
Tálalásnál néhány levél medvehagyma, 1/2 csokornyi petrezselyem, és 1 teáskanál szezámolajjal vadítottam meg 😉
Az árpát jól megmossuk, éjszakára beáztatjuk, és másnap reggel az áztató vízzel és a többi hozzávalóval kuktában megfőzzük. Forrástól számított 45 perc múlva tökéletes, arany színű, finom, puha, nyári gabonánk lesz, amiből a fantáziánk szerint sok mindent készíthetünk 😉
Ma medvehagymás petrezselyme gombóckák lettek belőle, amik kiválóan illenek az isteni, vérképző kelkáposztához 😉
Amikor az ebédre kerül a sor, felaprítjuk a petrezselymet a medvehagymával, összekeverjük a szezámolajjal, és beledolgozzuk az árpába. Vizes kézzel gombóckákat formálunk belőle.
Kelkáposzta főzelék:
1 kisebb fej kelkáposzta
2 cikk fokhagyma
1 kk őrölt kömény
1 kk szezámolaj
1 ek őrölt arany lenmag
A kelkáposztát megmostam, feldaraboltam, és a robotgéppel apróra aprítottam. Feltettem főni, de az első forrás után leöntöttem róla a vizet. Újból felöntöttem tiszta vízzel, amennyi ellepte, fűszereztem a köménnyel és a sóval. Pár perc forrás után ki is kapcsoltam.
Közben a 2 fokhagymát lereszeltem, és megpirítottam a szezámolajon. Hozzáöntöttem a káposztához, és belekevertem a lenmagot. A lenmag adja az állagát, felszívja a fölösleges vizet 😉
Legyen nektek is ez a finom étel a gyógyszeretek ♥
Kelkáposzta Gyógyító Hatásai:
Aki kalciumhiánnyal küzd, egyen sok kelkáposztát! De nemcsak kalciumban gazdag ez a zöldség, igen sok A-vitamint tartalmaz. Két fajtáját ismerjük: az egyik kékesszürke levelű, a másiknak zöld levelei vannak. A kelkáposzta levelének ásvány- és vitamintartalmát zöld színe határozza meg.
Ez az értékes főzeléknövény az év minden időszakában kapható. Megbecsülendő ásványianyag-tartalma, markáns íze, étvágygerjesztő szép színe.
Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A kelkáposzta (a káposztafélékkel egyetemben) kitűnő rákellenes élelmünk. A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.
Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat. És a kelkáposztában egyszerre van meg a B-vitamin és a szükséges ásványi csatlakozók. Előnye még hogy nátriumban szegény, és 100 gramm energiaértéke csak 30 kcal. Vásárláskor kemény, zárt fejeket válasszunk. A kelkáposzta fűszere a fekete üröm, a majoránna, a kömény, a koriander, a petrezselyem és a fekete bors.
Forrás: http://gyogyitohatasai.blogspot.hu/2009/09/kelkaposzta-gyogito-hatasa.html#.UXJ9y6Lt-l0
Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!
Köszönöm ♥
Nagyon jól néz ki. Mi az a kombu?
A kombu egy tengeri zöldség, ami rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, többek között jódot is tartalmaz, ami nálunk eléggé hiánycikk 😉 Könnyebben puhulnak mellette a gabonák és a hüvelyesek is:)
Szóval, sok mindent tud, és semmilyen íze nincs, ami nálam nagy előny, mert nem szeretem az algás ízeket 😉
http://www.google.com/search?q=kombu&lr=lang_hu&sa=X&tbs=lr:lang_1hu&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=ZNRyUdveBMPRtAafp4HgCw&ved=0CDIQsAQ&biw=1366&bih=667#imgrc=ll_YFEFeSJVGgM%3A%3BgY-r-gPBO_UTQM%3Bhttp%253A%252F%252Fi-cdn.apartmenttherapy.com%252Fuimages%252Fkitchen%252F2009_02_03-kombu.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.thekitchn.com%252Fingredient-spotlight-kombu-75445%3B540%3B444
Köszi az infót.