Káposztás árpa pikáns, magyaros szósszal   Leave a comment


Káposztás árpa

Káposzta, káposzta, minden formában 😉 Imádom!!!

Hozzávalók:

1/2 édes káposzta
1 diónyi kókuszzsír
1 tk tiszta só

A káposztát a robotgéppel apróra szeleteltem, besóztam, és picit hagytam állni. Kicsavartam a levét, és rádobtam a lábosban olvadozó kókuszzsírra. Takarék lángon kb. 1/2 óra alatt megpirult 😉

Gabona:
1 maréknyi főtt árpás barnarizs
1 tk tiszta só
1 bélyegnyi kombu
Elkészítése:
Egyenlő mennyiségű árpát és barnarizst megmosunk, és éjszakára beáztatjuk dupl mennyiségű vízbe. Egy bélyegnyi kombuval (tengeri zöldség rengeteg ásványi anyaggal) és a sóval reggel forrástól számított 3/4 óra alatt készre főzzük. ELoltjuk alatta a gázt, és fedő alatt hagyjuk még párolódni.

Szósz:
1 vöröshagyma
1 paprika
1 paradicsom
1 diónyi kókuszzsír
1 kk pirospaprika
1 csipet tiszta só
2 ek tejföl
A hagymát megmossuk, és megpirítjuk a zsíron. Közben felaprítjuk a paprikát, és azt is hozzáadjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, jól összekeverjük, és rádobjuk az apróra vágott paradicsomot is. Fedő alatt pároljuk 5 percet, majd elkeverjük a tejföllel.

Tálalás előtt a káposztát összepirítom az árpás barnarizzsel, majd 2 kanál segítségével halmokat formázok belőle a tányérkára. Jó alaposan meglocsolom a szósszal, és frissen szedett petrezselyemmel díszítem.
Jó étvágyat hozzá!

Káposztás árpa2

káposzta

Káposzta – gondoltad volna?

A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk.
Mi is van a káposztában?
A vitamin, B vitamin komplex, C-vitamin, U vitamin, K vitamin, kálium, kén, jód, kalcium, foszfor, vas (ezek egyébként minden féle káposztában megtalálhatóak)
Rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén- tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik.
– Az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszerei, a klór és a jód
– A C-vitamin, a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelek kiürülésében segít
Nincs rendben a vastagbél, ha a káposztalé elfogyasztása után, nagy mennyiségű gázok keletkeznek.( Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen.)
– a kálium a szívnek jó
– a kálcium a fogaknak is
– a vas pedig a vérnek
– Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére.
– A cukorbetegek számára ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert, fogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben.
– A káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre.
A legjobb eredményeket az emésztőszerveken jelentkező rákos – kelés, – fekély gyógyításában káposztával érték el !!!
A gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a – csak gyógyszeres kezeléssel gyógyítottaké. Mert a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére.
Régen, hörghurutra is használtuk…Azon kívül, hogy nagyanyámnál, télen- nyáron ettük (főzve, savanyítva, reszelve, nyersen) –ha köhögtünk, akkor a mama vasalt egy-két káposztalevelet, rárakta azon-melegibe a mellünkre, hátunkra aztán jól betekertek lepedőbe …és reggelre sokkal jobb volt minden
Természetesen a reumás testrészeket is ezzel borogatták
A káposzta hatására emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elősegítő baktériumok száma. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításában is segít
Szuperül használ:
– idegeink csillapítására
– a stresszes helyzetekre (a túlzott aggodalom enyhítésére)
– a depresszió oldására
– az alvási zavarok megszüntetésére
– fogyás segítésére
– hajhullásra
– segíti a sebgyógyulást (főleg a K vitamin miatt)
– méregtelenítő
– hashajtó
A kelkáposztának a C és E vitamin tartalma kimagasló !

A savanyú káposzta: (Forrás: Hölgyvilág, 2001/3).
– Tejsavbaktériumokat, rostokat tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, szabályozza a bélműködést, és egészségessé teszi a bélflórát.
– A C-vitamin-, mangán-, réz- és cinktartalma erősíti az ellenálló képességet a vírusok és a baktériumok ellen.
– Vas-, fluor- és folsavtartalma hozzájárul a vérképzéshez. Különféle vitaminjai erősítik a csontokat, fogakat és az immunrendszert.
– Akár három kilót is veszíthet öt nap alatt a súlyából az, aki étrendjébe iktatja a savanyú káposztát. Fogyaszt, salaktalanít, erősíti az ellenálló képességet, értékes tápanyagokat tartalmaz és nagyon olcsó.
– Tejsavbaktériumokat, rostokat tartalmaz. Méregteleníti a szervezetet, szabályozza a bélműködést, és egészségessé teszi a bélflórát.
– A C-vitamin-, mangán-, réz- és cinktartalma erősíti az ellenálló képességet a vírusok és a baktériumok ellen.
Vas-, fluor- és folsavtartalma hozzájárul a vérképzéshez. Különféle vitaminjai erősítik a csontokat, fogakat és az immunrendszert.
Forrás: http://kerekegeszember.hu/cikkek/kaposzta-gondoltad-volna/

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: