Jégsalis almakoktél   Leave a comment


almakoktél1

Sok minden történt velem az utóbbi néhány hónapban, és sajnos nem pozitív dolgok 😦 Ezek a lelki sebek most már kezdenek fizikailag is megmutatkozni, ezért úgy döntöttem, elejét veszem a betegségek hadának 🙂 Mától bevonulok a saját szanatóriumomba, és megkezdem a gyógyulást 😉 Tudatos lemondás ez a szilárd ételekről azért, hogy tehermentesítsem a szervezetemet az emésztés alól, és így minden erejével a regenerálódásra tudjon összpontosítani. Felhasználja közben a tartalékokat, kisöpri a felesleges dolgokat… Intelligens szervezetünk tudja, hogy mit csinál, csak meg kell engedni neki ♥
Ha időm engedi, felteszem nektek az italaimat, lehet akár csatlakozni is, megosztva a tapasztalatokat 😉
Csodás nyarat kívánok nektek is ♥

Hozzávalók:
2 alma
1 maréknyi jégsalátalevél
2 dl forrásvíz

Az almát és a salátát megmostam, és gyümölcscentrifugán kipréseltem. Felengedtem forrásvízzel és már kortyolgattam is 😉
Nagyon finom!!!!

almakoktél2

A zöld leveles növényekről:

salata08

A levelek legkiválóbb összetevője a klorofill, amely igen erőteljes méregtelenítő és lúgosító hatással van a szervezetre. A levelek további jellemzője, hogy magas ásványi anyag tartalommal rendelkeznek (kivétel nélkül mindegyiknek igen magas a kálcium tartalma!), így jelentős szerepük van a szervezet mikrotápanyag ellátásában. A zöld levelek legtöbbjének az értékes antioxidánsként számontartott karotinoid tartalma sem elhanyagolható. A másik fontos különbség, hogy a levelekben ugyan nincs keményítő (amely viszont a gyökerekben pl. van), ellenben a levelek kalóriára vetítve értékes fehérje (aminosav) tartalommal bírnak.

A salátalevelekben a kalcium és a magnézium előfordulási aránya a szervezetben való hasznosításához a legideálisabb. Kiemelkedő a K-vitamin tartalma és ha megfigyeljük a saláta vitamintartalmát, megállapíthatjuk, hogy a zöldségfélékhez viszonyítva nagyon gazdag B-vitaminokban, amely az agy és az idegek egyik legfontosabb tápanyaga. Ennek a vitaminnak egyik tulajdonsága az is, hogy nyugtatja az idegeket, és pozitív hatással van az összes agyi és idegi működésre, ezért bátran fogyasztható minden idegi eredetű zavarra vagy betegségre. Alvászavar esetén, ha már elegünk van a szintetikus altatókból, amelyeknek számos mellékhatását tapasztaltuk, próbálkozzunk meg a salátalé fogyasztásával. A fejfájáson is segít belsőleg, de külsőleg alkalmazva is:

A kicentrifugázott saláta-lébe ha belecsöppentünk néhány csepp rózsaolajat, és külsőleg használva bekenjük halántékunkat és a végtagok hajlatait, a legmélyebb szorongás is eltűnik, és nyugalom veszi át a helyét. Ez a “gyógyszer” a stresszt is feloldja.

Szintén a B-vitaminoknak köszönhető, hogy a saláta kitűnően támogatja az emésztést és a bélflóra munkáját. Serkenti a kiválasztást, a keményítő és a fehérjék emésztését, valamint az anyagcserét. A K-vitamin teszi lehetővé, hogy négy féle fehérje előállításában is segédkezhet.

A kalcium és magnézium megfelelő arányának köszönhetően a saláta jótékonyan hat az izmok és a csontozat fejlődésére és karbantartására. A magnézium meggátolja a kalcium kioldását a szervezetből, ami akkor következik be, ha a vér elsavasodik. Ha az izmokban van elegendő kalcium, a szív működése is jobb, valamint ez hatással van a vesék működésére.

Az A- és C-vitamin kombinációjának köszönhető, hogy rendkívül jó hatással van a salátalé a légzőszerv nyálkahártyáira. A köhögés csillapodik és csökken az inger a tüdők hörgőiben egy-egy pohár salátalé elfogyasztása után.

A magas kálium tartalmának köszönhetjük, hogy a saláta hozzájárulhat a tavaszi méregtelenítéshez is, ha beillesztjük a tisztítókúra részeként. A sav-lúg egyensúlyt állíthatjuk helyre, amivel megteremthetjük a gyógyulás, illetve az egészségünk alapjait. A salátával nemcsak tisztítjuk, de ritkítjuk is a vért, valamint arra ösztönözzük a szervezetet, hogy új vérsejteket állítson elő, ugyanakkor a vér kötődése is erősödik a saláta fogyasztásával. Mindezt K-vitamin tartalmának is köszönhetjük.

A saláta általában nyersen, vagy kissé meglankasztott formában kerül az asztalra (ez emeli B vitamin tartalmát). Igyekezzünk minél zöldebb leveleket használni, különösen, ha kicentrifugázzuk. Ha ugyanis csupán a lét fogyasztjuk, annak a külső, kissé keményebb levelek is megfelelnek, amelyeket általában le szoktuk fejteni. Használjuk az egész növényt, de ne áztassuk sokáig vízbe. (Soha egyik élelmünket se áztassunk, kivéve az arra javasolt száraz hüvelyeseket, gabonákat és bizonyos magvakat.)

Rózsaszirommal, citromfű levéllel, tisztított vízzel vagy Tündérvízzel, egy kevés rózsavízzel, és egy pici mézzel összeturmixolva kiváló idegnyugtató és fejfájás csillapító üdítőitalt készíthetünk. Bármilyen zöldturmixba kiváló!

Salátaként lehetőleg citrommal vagy balzsamecettel, almaecettel és valamilyen szűzolajjal ízesítsük, ne pedig a hagyományos cukros-ecetes salátalével, mert a cukor agyoncsapja a saláta sav-bázis egyensúly beállító hatását.

Egyéb saláta fajták

Szintén nagyon ismert és főként tavasszal népszerű zöldekről van szó. Tápanyag tartalmuk fajtánként változó, nagyjából olyan, mint a fejessalátáé. Azonban érdemes folyamatosan fogyasztani őket, hisz számtalan fajtája kapható szinte egész évben a fejes salátán kívül is: római saláta, jégsaláta, metélő saláta, tépősaláta, fodros saláta, stb.

Felhasználása salátaként a leggyakoribb, bátran keverjük más levelekkel/zöldségekkel a salátában. Öntetnek citrom levét, zöld fűszereket, és nagyon kevés olajat javaslok. Bátrak kísérletezhetünk a salátaféléket turmixokban is felhasználni. A saláták (főleg minél haragos zöldebb levelű) keserűek lehetnek, de más zöldeket/több gyümölcsöt felhasználva elnyomható a túlzott keserűség.

Forrás: http://antalvali.com/zold-levelek-es-levelzoldsegek-szerepe-az-egeszseges-taplalkozasban.html#Fejessal_ta__Lactuca_sativa_

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: