Töltött cukkíni   Leave a comment


töltött cukkíni

A mai ebédem nagyon laktató volt 😉 Leves megint a sárgadinnye volt, és ez pedig a második fogás 😉 Nagyjából 5 perc alatt elkészült, és természetesen csak a felét tudtam megenni, mert dugig laktam 😉


Hozzávalók a töltelékhez:
1/2 cukkíni
1/2 csésze áztatott lenmag
1/2 csésze áztatott szotyi és tökmag vegyesen
1 maréknyi friss kapor
2 cikk fokhagyma
1/2 lilahagyma
1 csipet majoranna
tiszta só ízlés szerint
1 pici petrezselyemzöld
1/4 citrom leve
1 tk akácméz
annyi forrásvíz, hogy krémes állaga legyen.

A cukkínit megmostam, és kivájtam a közepét. Ezt hozzáadtam a többiekhez, és a robotgéppel krémes állagúra vágtam őket. Közben a cukkínit is megsóztam egy picit, és belepakoltam a tölteléket.
A tetejét megszórta pirított fekete szezámaggal, és 1 paradicsommal és néhány szál virágzó brokkolival tálaltam 😉 Gyönyörű, laktató, és nagyon finom ♥

tcukkíni

Mivel tegnap olvastunk már a cukkíniről, most a tökmagról hoztam egy jó kis cikket 😉 Ebben az ételben sok van belőle, mert a nyers, zsenge cukkínimagot is megesszük a töltelékbe 😉

tökmag1

A tökféléknek általában a kabaktermését fogyasztjuk, de a magjuk is értékes csemege. Azonban ami a sütő- és főzőtöknél csak mellékes, az a héjatlan magvú olajtöknél a fő céllá válik: ezeknek a húsa ehető ugyan, sőt jó hatású tápanyagokban gazdag, de elsősorban a gazdag magtermése miatt termesztik.

A tökmag közvetlen emberi fogyasztásra is alkalmas, de olajat is préselnek (“ütnek”) belőle, majd a visszamaradó “pogácsája” fehérjében dús takarmány. Hidegen sajtolt olaja gyógyszerek, kozmetikumok alapanyaga. A tökmag száz grammja 623 kalóriát tartalmaz. Magas a fehérje- (33,9/100 g) és a zsírtartalma is (50,5/100 g), esszenciális zsírsavakban gazdag. Alacsony viszont a szénhidrát- (3,6/100 g), annál jelentősebb az élelmirost-tartalma. Értékes összetevője a benne lévő nagy mennyiségű magnézium (970 mg/100 g) a kálium (920 mg/100 g), és az E-, F, B1- és B2-, D-vitamin, az Alpha, Béta tocopherol, valamint a szelén, cink és réz is.

Számos betegség megelőzésében jól használható:

Csökkenti a koleszterinszintet, ezzel enyhíti az érelmeszesedés (így a szív- és agyi katasztrófák) és a daganatok kockázatát.

Vértisztító hatású, így köszvény ellen is hatásos.

Férfiak számára különösen ajánlható, mert antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai, köztük a Delta-7 fitoszterol védi őket a prosztata betegségekkel, a daganattal, a gyulladással és a prosztata-megnagyobbodással szemben,

Az sem közömbös, hogy a tökmag fogyasztása “fickósít” vagyis növeli a szexuális kedvet és a teljesítményt, egyfajta természetes potenciafokozó.

Méregtelenítő, májregeneráló, hólyagerősítő hatású, sebgyógyulás-serkentőként, féregtelenítőként és székletkönnyítőként is ismert.

Fogyasztási tippek, ötletek:
Nyersen, pirítva vagy (mértékletesen) sózva közvetlenül is fogyasztható, de a legkülönfélébb ételek kiegészítője lehet. Krémlevesekbe betétként, saláták, péksütemények, müzlik gazdagítására is használható. Természetgyógyászok prosztata panaszok ellen tökmag kúrát ajánlanak: napi háromszor 5-10 szem alaposan elrágva, segít megelőzni a gyulladást és a vizeletpangást. A tökmagból főzött tea máj- és vesebetegség ellen is javallt. A hidegen sajtolt, sötét színű tökmagolaj illatos, pikáns fűszere a salátáknak.

Egyéb tanácsok
Egyszerre nagyobb adag tökmag vagy olaj fogyasztása hasmenést okozhat, úgyhogy inkább rendszeresen, kevesebbet ajánlatos alkalmazni belőle. Horzsolt, vágott sebek gyógyulását meggyorsítja, ha tiszta tökmagolajjal kenik be.

Érdekességek
Tapasztalatok szerint azokon a területeken, ahol sok tökfélét, tökmagot fogyasztanak (pl. Erdélyben), kimutathatóan kevesebb a prosztata megbetegedés.

A népi gyógyászatban a sütőtök magjának tulajdonítottak gyógyító hatást, hashajtóként, béltisztítóként, féregűzőként. A szarvasmarha házilagos gyógyítására is alkalmazták, az apróra tört, pirított tökmagot tejjel töltötték a beteg, nem kérődző állat szájába. Magyarországon a 30-as években és a II. világháború alatt már foglalkoztak olajtök, olajnyerés céljából termesztették.

cikk forrása: http://www.hazipatika.com

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!

Advertisements

Posted 2013. július 27. by eletkert in Nyers ételek, Receptek, Táplálkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: