Napkenyér   Leave a comment


Napkenyér

Ez a kenyérke teljesen élő, és csupa érdekes, finom dolgot tartalmaz, többek között sok értékes növényi fehérjét 😉 Ráadásul, mivel a napon aszalva készült, a “belesült” a nap energiája és rengeteg új információ..♥

Hozzávalók 2 nagyobb tepsihez:
1 nagy bögre 2 napig csíráztatott nyers hajdina
1 nagy bögre arany lenmag
1 saját paradicsom
1/4 cukkíni
1 paprika
1 kk tiszta só
1/2 bögre áztatott szotyi és tökmag vegyesen
annyi tiszta víz, hogy kenhető masszát kapjunk.

A hozzávalókat beletesszük a robotgépbe, először lassú fokozaton, majd a legnagyobbon homogénné turmixoljuk.
Sütőpapírral kibéleltem a 2 legnagyobb tepsimet, és a kezemmel rákentem vékonyan a kenyérmasszát. Ha ügyes vagy, használhatsz erre kialakított kést is, nekem jobban kézre áll a kezem 😀 😀 😀
És mire való a kreatív ruhaszárító??? Voálá 😉 Kivittem a napra, rátettem 2 tepsit, és tüll anyaggal lefedtem, hgy a bogárkák ne szálljanak rá 😉

napkenyér3

napkenyér4

Tegnap egész nap aszalódott, 6-7 órát biztosan. Félidőben megfordítottam az akkor már tartással rendelkező lapokat. Estére sem lett kész, ezért kb 15-15 percet a sütő legkisebb fokozatán, nyitott ajtónál fejeztem be 🙂

napkenyér2
Nem tudom, írtam-e már nektek, miért kell a gabonákat, olajos magvakat felhasználás előtt beáztatni?</strong
“Magvak: – olajos magvak (diófélék, mák, mogyoró, tökmag, napraforgómag, szezámmag, kesudió,stb…) – gabona magvak (árpa, zab, hajdina-bár ez nem gabona,de ide szokták sorolni, stb..) – csíráztatni való magvak (retek, repce, káposzta, brokkoli, hagyma, stb…) A magvakat nyersen, beáztatás nélkül nem szabad fogyasztanunk. Miért fontos beáztatni a magvakat mielőtt fogyasztanánk őket? A magok természetesen tartalmaznak enzimgátlókat és azzal, hogy beáztatjuk őket, nem csak eltávolítjuk belőlük a toxikus enzimgátlókat, hanem megnöveljük a bennük rejlő életet is. A célja ezeknek az enzimgátlóknak, hogy megvédjék a magot mindaddig, amíg nincsenek meg a megfelelő körülmények (napfény, víz, föld, stb..)a növénnyé növekedéséhez. Miután az áztató víz tartalmazni fogja az enzimgátlókat és ez nagyon savas a testünknek, győződjünk meg arról, hogy alaposan leöblítettük tiszta vízzel a magokat, miután elég ideig áztak. Soha ne igyuk meg az áztató vizet! Előre meg tudod csinálni az olajos magvakat, és akkor bármikor elő tudod őket venni, mikor egy recept úgy kívánja vagy csak nassolgatnál belőle. Vagy a másik verzió, hogy csak annyit áztatsz be, amennyit másnap megeszel és akkor nem kell kiszárítani. (…) Fontos! Nem minden kapható mag nyers, sok hántolási eljárást manapság gőzöléssel, hő útján végeznek. Ez esetben a magok már nem számítanak élőnek. Ha már eleve hőnek tették ki őket, akkor az enzimgátlók nincsenek már benne, viszont az értékes enzimek sem, viszont a cél a nyers táplálkozással pont az, hogy enzim gazdag, élő ételeket együnk. Az olyan magvaknál mint a dió, vagy mogyoró nincs probléma, főleg, ha magad töröd meg őket, az a tuti, de mint például a tökmag, vagy kesudió már neccesebb. Ott meg kell alaposan érdeklődni, hogy valóban nyers-e. Vagy például a hajdina vagy a zab, sok helyen gőzölik őket, én próbálkoztam sötét hajdinával az istenért sem csírázott ki, ez egy jó bizonyíték, hogy nem élő. A főzés során azért nem merül fel az enzimgátló kérdés soha, mert ott az enzimekkel együtt elpusztul az enzimgátló is. De miért baj, ha megesszük az enzimgátlót? Egyrészt nem viszünk enzimet a szervezetünkbe, hiszen az enzimgátló meggátolja az enzimek működését a magban, másrészt ahhoz, hogy a szervezetünk meg tudja emészteni ezt az enzimgátlós magot, még plusz enzimeket kell kiválasztania a saját enzimkészletéből, a hasnyálmirigy nagyobb gőzerővel dolgozik, mintha akár főzve enzimek és gátlók nélkül ennénk a diót, stb… Ezért van az, hogy beáztatás nélkül, megüli a gyomrunkat bármilyen olajos mag. Fontos! A pörkölt magvak sem számítanak már élőnek, erre is figyeljünk oda, mikor vásároljuk őket. Egyébként a legjobb módszer megtudni, hogy egy mag élő vagy sem, hogy hagyjuk kicsírázni.(…) Olvastam valahol, hogy a mókusok is úgy eszik a magvakat, hogy először elássák őket, hogy a nedves föld hatására kioldódjanak az enzimgátlók, meginduljon az élet a magban. Tanuljunk a mókusoktól:)” Eddig az idézet. A forrása rawcica.blogspot.com oldala (én egy kicsit rövidítettem rajta). Jó étvágyat!
Forrás: http://antalvali.com/comment/43162/enzimgatlok-kiaztatasa

Legyen csodás a napod!!!

Reklámok

Posted 2013. július 28. by eletkert in Nyers ételek, Receptek, Táplálkozás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: