Karalábékockák lecsós mártásban   Leave a comment


lecsós karfiol

Folyamatosan teremnek most már a zöldségek a kertemben, és nagyon élvezem a finom, ízletes, pillanatok alatt beszerezhető és elkészíthető nyári lakomákat belőlük 😉 Ráadásul, ami a kertünkben terem, mi ültettük, gondoztuk, az a növény kimondottan azokat az anyagokat, energiákat, információkat szívja magába a földből és a kozmoszból, amire nekünk épp most szükségünk van ♥ Mire megérlelik nekünk a termésüket, az visszasugározza a gondozásukkor nekik adott szeretetünket ♥ Ezért érdemes sokat, és lehetőleg mezítláb járkálni köztük 😉

Hozzávalók 1 személyre:
1/2 karalábé meghámozva, felkockázva
1 kisebb lilahagyma
1 paradicsom
1 paprika
1 teáskanál hidegen sajtolt bármilyen olaj
1 kk pirospaprika
1 pici só (ízlés szerint)
1 csipet majoranna
2 levélke bazsalikom és néhány bazsalikomvirág

Felaprítjuk a hagymát, paradicsomot és a paprikát, meglocsoljuk az olajjal és fűszerezzük. Alaposan összekeverjük, és ráöntjük a tányéron lévő karalábékockákra 😉 Hogy tartalmasabb legyen, áztatott dióval és mandulával ettem 😉 Remek hűsítő és nagyon laktató étel a nyári melegben 😉
Egészségetekre ♥

Ültessünk karalábét!

karalabe

Talán kevesen tudják, hogy a karalábé tulajdonképp egy káposzta féle zöldségnövény, amely igen finom és nagyon egészséges! Konyhakertből nem szabad kihagyni a karalábét, hiszen a gumóját és a levelét is felhasználhatjuk.
A karalábé (brassica oleracea var. gongylodes) a káposzta félék családjába tartozik, valószínűleg a vadkáposzta és a fehérrépa kereszteződéséből jött létre. Az általunk ismert karalábé a növény megvastagodott hajtása, amely fehér, zöld, vagy lila színben pompázik. Akár csak a többi zöldség növénynél itt is van kora tavaszi, nyári vagy őszi fajta, így szinte egész évben élvezhetjük a karalábé lédús finom friss ízét.

Jól társítható a konyhakertben a paradicsommal, babbal és az uborkával, vagy a paprikával. Az utóbbi években a karalábé kicsit mellőzött zöldségnövény lett, legtöbbször a húslevesben találkozunk vele, pedig sok ételhez felhasználhatjuk, sütve, főzve, vagy akár nyersen is.
Mivel igen magas az ásványi anyag és a vitamin tartalma, megtalálható benne a kálium, magnézium, szelén, réz, C-vitamin, B vitamin, sőt a benne található ballaszt és rost anyagok nagyban javítják az emésztést, egészségünkre is jó hatással van. A karalábénak nem csak a jól ismert gumója, de a levelei is felhasználhatók, amelyek még tartalmasabbak, mint maga a gumó.

A karalábé meleg igényes növény ezért a palántákat csak március végén, április elején ültessük ki a szabadföldbe 25*25 cm tő és sortávolságra. Fontos hogy a palántákat nedves talajba ültessük és a nyár folyamán rendszeresen öntözzük, mivel a gyökere a sekély talajban növekszik, sok nedvességet elhasznál a fejlődéshez.
A karalábé gyógyító hatása:

1. serkenti a sejtanyagcserét,
2. vérképző,
3. energiát, életerőt ad,
4. erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésektől,
5. javítja a koncentrálóképességet,
6. frissít,
7. javítja az oxigénellátást,
8. javítja a sejtek légzését,
9. erősíti a szívműködést,
10. hangulatjavító,
11. stresszoldó,
12. fokozza a szervezetből a víz kiürülését,
13. segít a sikeres fogyókúrában,
14. véd az érelmeszesedéstől,
15. megköti a szabad-gyököket.

Vigyázat: a karalábé nitrát tartalmú, a főzöttet sose melegítsük újra!

Forrás: http://viragcenter.hu/index.php/zoldseg/2447-ueltessuenk-karalabet-a-kertbe

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!

Reklámok

Posted 2013. július 31. by eletkert in Nyers ételek, Receptek, Táplálkozás

Tagged with , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: