Szilvásgombóc (nyers)   2 hozzászólás


Szilvásgombóc

Tegnap leszedtem az utolsó kosár sárga szilvámat, és gondoltam, ne maradjon már a szezon gombóc nélkül 😉 Csináltam kölesest és ezt a nyerset is, mert a tegnapi zabtejszín készítésből maradt épp ennyi zabrostom 😉
A zabtejszín receptjét itt olvashatjátok: https://eletkert.wordpress.com/2011/02/12/zabtejszin-nyers/

Hozzávalók másfél gombóchoz 😀
1 kis tálka zabrost
1 ek kókuszreszelék
1 tk méz
2 szilva
1 kk fahéj

A szilvát megmossuk, kimagozzuk, és megszórjuk a fahéjjal. A többiekből formázható tésztát készítünk. Kiveszünk belőle egy kicsit a tenyerünkre, ellapítjuk, és rátesszük a szilvát. Ráhajtjuk a tészta oldalait, és felül kipótoljuk, ha kell. Formás gombóccá alakítjuk, és meghempergetjük egy kis xilites darált mogyoróban. EZ lesz a prézli 😉

Prézli:
1 tk Xilit
1 marék pörkölt földi mogyoró
Kávédarálón összedaráljuk:) Így néz ki:
szilvásgombóc

Kellemes nasizást 😉

A szilváról hozok nektek most okosságokat 🙂

szilva
A szilva gyógyhatásai

Vidéken járva nem ritka, hogy olyan ringló és szilvafák mellett visz el utunk, amelyek bánatosan szórják le gyümölcsüket a földre. Senki nem szüreteli le őket, senki nem eszi meg kincset érő termésüket. A “potyadék” gyümölcsöt nem becsüli senki, de a még fán lévőt sem. Pedig ha az emberek – a fogyókúrázókról nem is beszélve – tudnák, hogy milyen kincset vesztegetnek el…
Koleszterincsökkentő:
A vér koleszterin tartalma nem számít betegségnek, mert nem okoz fájdalmat de végzetes lehet, mert a vérerek elveszítik rugalmasságukat, a salak hatására a vér járata beszűkül , emelkedik a vérnyomás. A szilva és az aszalt szilva tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vér koleszterin szintjét.
Veseműködést serkentő:
A leáztatott aszalt szilvát főzzük úgy húsz percig. A kihűlt lének rendkívül magas ásványtartalma van. Ha naponta fogyasztunk ilyen lét, serkenthetjük vele a vese működését. A káliumnak és a szerves nátriumnak közös egymásra való hatásából alakul ki a szervezet vízháztartásának szabályozása.

Belső vérzésekre:
Belső vérzések kialakulásának több oka lehet. Ha a szervezet nem kap elegendő nyers gyümölcsöt és zöldségfélét, belső vérzés jelentkezhet. A gyógyszer rá az ásványokkal és vitaminokkal való ellátás, így hasznos lehet az aszalt szilva is.
Emésztési zavarok:
A máj leterheltségének első jele az emésztési zavarok megjelenése. Ha nem teszünk valamit az emésztéssel, a szervezet tovább romlik, a tehet mind nagyon lesz, mert a vér megtelt salakanyaggal. A szilvában az ásványok és vitaminok olyan mennyiségben vannak jelent, hogy az elfogyasztása után hamarosan jelentkezik az eredmény. A gyomorba kerülve a szilva serkentőleg ha a gyomor működésére, és a belek mozgására. A szilvában levő mangán hatására a szervezetben az emésztést segítő enzimek lökést kapnak. Emésztési zavarok esetén baj lehet a vas lekötésével akkor is, ha vaskivonatot szedünk. A természetes forrásból, az aszalt szilvából, a vas felszívódása sokkal sikeresebb.

Az aszalt szilvának nagy a fajlagos gyümölcscukor és rosttartalma. Jellegzetes színanyagai az anticiánok. Talán leginkább hashajtó hatását ismerik, amelyet rosttartalmának köszönhet – akár frissen, akár aszalt szilva formájában fogyasztjuk.

Áldásos emésztőrendszeri hatások:
A szilva több okból kifolyólag is nagyon hasznos tápláléka tud lenni szervezetünknek.

A friss szilva segíti a szép bőr kialakulását és megmaradását. A gyümölcs olajos héjában jelentős mennyiségű többszörösen telített zsírsav található, ami védi a gyümölcsöt a kiszáradástól, és megakadályozza a baktériumok növénybe hatolását. Nem hiába hívják a szilvát “kék gyümölcscsodának”, mivel magas ballasztanyaga salaktalanítja a beleket, megszünteti a székrekedést. Megköti a felesleges zsírokat, mielőtt azok a bélből felszívódna, felhalmozódnának a hasfalban, derékon, csípőtájékon, combon – tehát még a fogyni vágyók is nyugodtan ehetik.

Nem véletlen hát, hogy fogyókúrázóknak melegen ajánlják. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó, és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek.

Fáradtságűző
Fáradságűző, regeneráló, frissítő kúrát is tarthatunk a szilvával. Kifejezetten nyugtató hatású. Nagyon fontosak az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.
Forrás: http://users.atw.hu/szatmariszilva/szilva.html

Ha tetszik az oldal, kérlek támogasd a munkámat ♥
Kállay Ildikó
Bankszámlaszámom: 11773188-07475519
Paypal: ildiko@eletkert.hu
Ha úgy érzed a barátaidat is érdekelni, segíthetsz az oldal megosztásával is ♥
Legyen csodás a napod!!!

Advertisements

Posted 2013. augusztus 25. by eletkert in édességek, Nyers ételek, Receptek, Táplálkozás

2 responses to “Szilvásgombóc (nyers)

Subscribe to comments with RSS.

  1. Drga Ildikm! A Facebook-fle fiokomat szeretnm megszntetni, mivel nem tudok bejelentkezni, mg a megjtott jelszt sem fogadja el. Megbizhatatlan, ezrt megszaktom ezt a vonalat. Elnzst, de rhatsz a sajt vonalamra is. Szeretettel Marika

  2. Minden recepted kitűnő. A Facebookból kilépek. Millió ölelés Marika

    zemplényiné marika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: