Karfiol felfújt   4 hozzászólás


Karfiol felfújt

Mindenkitől elnézést kérek a hosszú hallgatásért!! Sajnos beteg voltam, és 3 hétig alig ettem némi gyümölcsön kívül mást. Délelőtt csak a cékla-répa-almalevet tudtam meginni, aztán némi körte, este szőlő. Szóval, semmi megosztásra való fotogén dolog nem volt 🙂
Most már, amint látjátok, kezd megjönni az étvágyam, bár ez meg olyan kettő az egyben kaja volt: ebéd és vacsora egyben, olyan későn jutottam hozzá 😀
Akkor lássuk a titkot 😉

Hozzávalók személyenként:
5-6 rózsa karfiol alaposan megmosva, kisebb darabokra vágva
tiszta só ízlés szerint
1 kávéskanálnyi repceolaj
1-2 csipet majoranna.
A karfiolt lerakjuk a kiolajozott sütőtálra, megsózzuk, és fűszerezzük

Hozzávalók az öntethez:
2 dl tejföl
1 tojás
3 ek teljes tönkölyliszt
1 kk tiszta só
1/2 kk őrölt szerecsendió
1/2 kk őrölt bors
1 kk majoranna
1 kk tárkony
2 cikk fokhagyma reszelve
2 újhagyma kicsire szeletelve
5 dkg kemény sajt reszelve

A hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd a tetejére reszeljük a sajtot. 210 fokos sütőben (gáz) 1/2 óra alatt gyönyörű aranybarnára sült a teteje! Ha finomat és laktatót akartok enni, ezt kipróbáljátok 😉

Karfiol felfújt

Karfiol jótékony hatásáról:

karfiol

A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal, ami így a téli időszakban különösen fontos tulajdonsága. Ráadásul a még a mélyhűtés hatására sem veszíti el a vitamintartalmát, így akár egész télre is félre tehetünk ebből a csodás növényből. C-vitaminon kívül B-vitaminokban is gazdag, a B12 vitaminon kívül az összes fajtáját tartalmazza. Amelynek köszönhetően nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük, hanem az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a karfiol fogyasztása.
Ásványi anyagok
Szintén nagyon sok fajtát tartalmaz. Megtalálható benne a kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is. Ezek az enzimek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, de a depressziós tünetek megakadályozásához, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek.

Érelmeszesedés ellen
A karfiol folsav tartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Bizonyos vizsgálatok még azt is kimutatták, hogy a folsav az Alzheimer-kór kialakulását megelőzheti, sőt a kialakult betegség tüneteinek romlását is lassíthatja.

Antioxidáns
Szelén tartalma miatt a káros szabad gyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, de szemünk egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulásának esélyét.
Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/ezert-erdemes-sok-karfiolt-fogyasztanod

Reklámok

4 responses to “Karfiol felfújt

Subscribe to comments with RSS.

  1. No, most kaptam egy jó ötletet. Már napok óta nem nagyon akarok enni, semmit nem kívánok, de ez a recept most meghozta az étvágyamat. OK. Holnap veszek egy karfiolt.
    Millió puszi Marika

    zemplényiné marika
  2. Hiányoztál. Azért mert nem írok minden nap, még nem jelenti, hogy nem gondolok Rád. Azt hiszem nagyon begubóztál valami “hideg” hangulatba. Melegedj föl. Várj, megsímogatom a fejed, a hátad, kezed, szíved. Nagy szeretettel Marika

    zemplényiné marika
    • Szia Marika 🙂
      Nem hideg hangulatba burkolóztam, hanem hideg szobába 😀 Attila most fejezi be a kemencét, és nincs fűtés. 10 fok körül van 😉
      Eddig folyamatosan kint dolgoztam, már alig várom, hogy begubózhassak, egy jó meleg szobába 😉
      Köszönöm, hogy eszedbe jutottam ♥ ♥ ♥

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: