Mindenkitől elnézést kérek a hosszú hallgatásért!! Sajnos beteg voltam, és 3 hétig alig ettem némi gyümölcsön kívül mást. Délelőtt csak a cékla-répa-almalevet tudtam meginni, aztán némi körte, este szőlő. Szóval, semmi megosztásra való fotogén dolog nem volt 🙂
Most már, amint látjátok, kezd megjönni az étvágyam, bár ez meg olyan kettő az egyben kaja volt: ebéd és vacsora egyben, olyan későn jutottam hozzá 😀
Akkor lássuk a titkot 😉
Hozzávalók személyenként:
5-6 rózsa karfiol alaposan megmosva, kisebb darabokra vágva
tiszta só ízlés szerint
1 kávéskanálnyi repceolaj
1-2 csipet majoranna.
A karfiolt lerakjuk a kiolajozott sütőtálra, megsózzuk, és fűszerezzük
Hozzávalók az öntethez:
2 dl tejföl
1 tojás
3 ek teljes tönkölyliszt
1 kk tiszta só
1/2 kk őrölt szerecsendió
1/2 kk őrölt bors
1 kk majoranna
1 kk tárkony
2 cikk fokhagyma reszelve
2 újhagyma kicsire szeletelve
5 dkg kemény sajt reszelve
A hozzávalókat alaposan elkeverjük, majd a tetejére reszeljük a sajtot. 210 fokos sütőben (gáz) 1/2 óra alatt gyönyörű aranybarnára sült a teteje! Ha finomat és laktatót akartok enni, ezt kipróbáljátok 😉
Karfiol jótékony hatásáról:
A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal, ami így a téli időszakban különösen fontos tulajdonsága. Ráadásul a még a mélyhűtés hatására sem veszíti el a vitamintartalmát, így akár egész télre is félre tehetünk ebből a csodás növényből. C-vitaminon kívül B-vitaminokban is gazdag, a B12 vitaminon kívül az összes fajtáját tartalmazza. Amelynek köszönhetően nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük, hanem az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a karfiol fogyasztása.
Ásványi anyagok
Szintén nagyon sok fajtát tartalmaz. Megtalálható benne a kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is. Ezek az enzimek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, de a depressziós tünetek megakadályozásához, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek.
Érelmeszesedés ellen
A karfiol folsav tartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Bizonyos vizsgálatok még azt is kimutatták, hogy a folsav az Alzheimer-kór kialakulását megelőzheti, sőt a kialakult betegség tüneteinek romlását is lassíthatja.
Antioxidáns
Szelén tartalma miatt a káros szabad gyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, de szemünk egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulásának esélyét.
Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/ezert-erdemes-sok-karfiolt-fogyasztanod
No, most kaptam egy jó ötletet. Már napok óta nem nagyon akarok enni, semmit nem kívánok, de ez a recept most meghozta az étvágyamat. OK. Holnap veszek egy karfiolt.
Millió puszi Marika
De örülök Marika!!!
Imádni fogod, és nagyon hamar el lehet készíteni 😉
Hiányoztál. Azért mert nem írok minden nap, még nem jelenti, hogy nem gondolok Rád. Azt hiszem nagyon begubóztál valami “hideg” hangulatba. Melegedj föl. Várj, megsímogatom a fejed, a hátad, kezed, szíved. Nagy szeretettel Marika
Szia Marika 🙂
Nem hideg hangulatba burkolóztam, hanem hideg szobába 😀 Attila most fejezi be a kemencét, és nincs fűtés. 10 fok körül van 😉
Eddig folyamatosan kint dolgoztam, már alig várom, hogy begubózhassak, egy jó meleg szobába 😉
Köszönöm, hogy eszedbe jutottam ♥ ♥ ♥