Ma ez a zöld finomság sikeredett 😉
Hozzávlók:
1 körte
1 sárgarépa
1 nagy marék madárbegy saláta
1 avokádó
forrásvíz igény szerint
Az összetevőket megmossuk, kis darabokra vágjuk, és pici tiszta vízzel összeturmixoljuk, amíg teljesen homogén nem lesz. Akkor fokozatosan adunk a turmixba még annyi vizet, hogy ivólé sűrűségű legyen 😉
Egészségetekre 😉
Az út széléről a királyok asztalára
A mérsékelt égövi Európában őshonos madársaláta vadon, szinte gyomnövényként terem Kis-Ázsiában és a Kaukázusban. Hazánkban a budai hegyekben található meg. Fagytűrő képessége és igénytelensége miatt századok óta az egyszerű nép kedvelt salátafélesége volt. Nemzetközi elismertségre XIV Lajos francia király udvari szakácsa emelte.
Zömök és egészséges
A galambbegy-saláta fontos szerepet tölt be a vitaminokban szegényebb téli hónapokban. B9-vitamin, valamint bétakarotin tartalma révén hatékony a fáradtság és kimerültség kezelésére. A bétakarotin védi bőrünket a nap káros hatásai ellen is.
Gazdag A- és C-vitaminban. Hatóanyagai segítenek a szervezet természetes védekezőképességének megőrzésében. Antioxidánsban gazdag, lassítja a sejtfalak öregedését.
Folsav-tartalma elősegíti a pihentető alvást, és segít az idegesség, stressz okozta panaszok leküzdésében.
Kalóriatartalma alacsony: beilleszthető fogyasztó vagy fitten tartó étrendbe. Ez annál is inkább így van, mivel a galambbegy-saláta 92,8%-a szöveti víz: segít a szervezet hidratálásában és méregtelenítésében.
Vastartalma kiemelkedően magas: sportolóknak, lábadozóknak, időseknek, kismamáknak és gyermekeknek különösen ajánlott. A vas kedvező hasznosulását a gazdag C-vitamin tartalom segíti elő.
Sok benne a kalcium a réz, cink, magnézium és foszfor. Remek étvágyjavító, enyhe hashajtó hatású.
Vásárlási és tárolási tanácsok
A piacon a tőlevélrózsákat árusítják. Általában kisebb-nagyobb gyökérdarabokat is találhatunk a levelek között, ezért a mosásra különösen figyeljünk oda.
Roppanó, bársonyos felszínű leveleket keressünk. A hervadt, foltos, megnyomódott egyedek íztelenek lehetnek. A szín sötétzöld. Téli időszakban sötétebb, tavasszal világosabb lehet. A sárga levélszín nem kívánatos.
Óvatosan kezeljük, mert ha összetörik, íze megkeseredik. Kendőbe tekerve 3-4 napig hűtve tárolható.
Galambbegy-saláta a konyhánkban
Először is vágjuk le az esetleges gyökereket. A madársaláta mosást igényel. Tegyük ezt minél óvatosabban, a viaszréteg ledörzsölése nélkül, rövid áztatással. Mossuk ki a földet.
Csepegtessük le, és máris használhatjuk: a madársalátát elsősorban nyersen fogyasztjuk.
Íze dióra emlékeztető, enyhén borsos. A nagyobb levelek kissé kesernyések.
Markáns ízével a vajas kenyeret is elvarázsolja. Tejfölös túróval keverten, esetleg felkockázott kemény tojással gazdagítva készítsünk belőle krémet.
Kiválóan vegyül gabonakásával.
Ha salátához adjuk, utolsóként tegyük a keverékhez. Ha ecettel vagy citromlével készítjük, hosszabb ideig megmaradnak értékes anyagai.
Illik hozzá a fokhagyma, salottahagyma, grapefruit, spárga, zeller, gomba, káposzta, zöldbab, paradicsom.
Ízét jól kiemeli az olaj, dióolaj.
Kiválóan ízesít rizottót, omlettet, burgonya- és céklasalátát.
Vitamin- és folsavtartalmának nagy részét hő hatására elveszti. Ha már főzzük, válasszuk a kíméletesebb gőzben párolást. Ekkor a színét is megtartja. A leves is jó megoldás, mert akkor a lében elfogyaszthatjuk a kioldódott vitaminokat és ásványi sókat.
Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-madarsalata
ez igen! szuper jól néz ki
Köszi 😉