Körtés-répás zöldturmix   2 hozzászólás


körtés-répás

Ma ez a zöld finomság sikeredett 😉


Hozzávlók:
1 körte
1 sárgarépa
1 nagy marék madárbegy saláta
1 avokádó
forrásvíz igény szerint

Az összetevőket megmossuk, kis darabokra vágjuk, és pici tiszta vízzel összeturmixoljuk, amíg teljesen homogén nem lesz. Akkor fokozatosan adunk a turmixba még annyi vizet, hogy ivólé sűrűségű legyen 😉
Egészségetekre 😉

Az út széléről a királyok asztalára

madárbegy saláta

A mérsékelt égövi Európában őshonos madársaláta vadon, szinte gyomnövényként terem Kis-Ázsiában és a Kaukázusban. Hazánkban a budai hegyekben található meg. Fagytűrő képessége és igénytelensége miatt századok óta az egyszerű nép kedvelt salátafélesége volt. Nemzetközi elismertségre XIV Lajos francia király udvari szakácsa emelte.

Zömök és egészséges

A galambbegy-saláta fontos szerepet tölt be a vitaminokban szegényebb téli hónapokban. B9-vitamin, valamint bétakarotin tartalma révén hatékony a fáradtság és kimerültség kezelésére. A bétakarotin védi bőrünket a nap káros hatásai ellen is.

Gazdag A- és C-vitaminban. Hatóanyagai segítenek a szervezet természetes védekezőképességének megőrzésében. Antioxidánsban gazdag, lassítja a sejtfalak öregedését.

Folsav-tartalma elősegíti a pihentető alvást, és segít az idegesség, stressz okozta panaszok leküzdésében.

Kalóriatartalma alacsony: beilleszthető fogyasztó vagy fitten tartó étrendbe. Ez annál is inkább így van, mivel a galambbegy-saláta 92,8%-a szöveti víz: segít a szervezet hidratálásában és méregtelenítésében.

Vastartalma kiemelkedően magas: sportolóknak, lábadozóknak, időseknek, kismamáknak és gyermekeknek különösen ajánlott. A vas kedvező hasznosulását a gazdag C-vitamin tartalom segíti elő.

Sok benne a kalcium a réz, cink, magnézium és foszfor. Remek étvágyjavító, enyhe hashajtó hatású.

Vásárlási és tárolási tanácsok

A piacon a tőlevélrózsákat árusítják. Általában kisebb-nagyobb gyökérdarabokat is találhatunk a levelek között, ezért a mosásra különösen figyeljünk oda.

Roppanó, bársonyos felszínű leveleket keressünk. A hervadt, foltos, megnyomódott egyedek íztelenek lehetnek. A szín sötétzöld. Téli időszakban sötétebb, tavasszal világosabb lehet. A sárga levélszín nem kívánatos.

Óvatosan kezeljük, mert ha összetörik, íze megkeseredik. Kendőbe tekerve 3-4 napig hűtve tárolható.

Galambbegy-saláta a konyhánkban

Először is vágjuk le az esetleges gyökereket. A madársaláta mosást igényel. Tegyük ezt minél óvatosabban, a viaszréteg ledörzsölése nélkül, rövid áztatással. Mossuk ki a földet.

Csepegtessük le, és máris használhatjuk: a madársalátát elsősorban nyersen fogyasztjuk.

Íze dióra emlékeztető, enyhén borsos. A nagyobb levelek kissé kesernyések.

Markáns ízével a vajas kenyeret is elvarázsolja. Tejfölös túróval keverten, esetleg felkockázott kemény tojással gazdagítva készítsünk belőle krémet.

Kiválóan vegyül gabonakásával.

Ha salátához adjuk, utolsóként tegyük a keverékhez. Ha ecettel vagy citromlével készítjük, hosszabb ideig megmaradnak értékes anyagai.

Illik hozzá a fokhagyma, salottahagyma, grapefruit, spárga, zeller, gomba, káposzta, zöldbab, paradicsom.

Ízét jól kiemeli az olaj, dióolaj.

Kiválóan ízesít rizottót, omlettet, burgonya- és céklasalátát.

Vitamin- és folsavtartalmának nagy részét hő hatására elveszti. Ha már főzzük, válasszuk a kíméletesebb gőzben párolást. Ekkor a színét is megtartja. A leves is jó megoldás, mert akkor a lében elfogyaszthatjuk a kioldódott vitaminokat és ásványi sókat.
Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-madarsalata

Reklámok

Posted 2013. december 14. by eletkert in Gyógyító italok, Nyers ételek, Receptek

Tagged with , , ,

2 responses to “Körtés-répás zöldturmix

Subscribe to comments with RSS.

  1. ez igen! szuper jól néz ki

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: