Sárgarépás szezámtej   Leave a comment


sárgarépás szezámtej

Ezt az italt, Lénárt Gitta egyik nyersételes könyvében olvastam, és mivel tegnap készült szezámtej, a maradékból kipróbáltam. Bátran merem ajánlani, nagyon finom 😉

Hozzávalók:
3 evőkanál szezámmag (éjszakára beáztatva)
2 kisebb sárgarépa (saját termés 😉 )
forrásvíz

A hozzávalókat kevés vízzel összeturmixoltam, majd felöntöttem. Gitta leszűrte, én így erősen rostosan elkortyolgattam a délelőtt folyamán 😉 Közreadom nektek az eredeti receptet is:
” SÁRGARÉPÁS SZEZÁMTEJ
Magas kalcium tartalma miatt különösen ajánlom ezt a finomságot. (A szezámmag súlyarányosan kalciumban gazdagabb, mint a tehéntej.)
A színe már magával ragadó, és az állaga is finom, selymes. Annak van szerencséje, aki kedveli a kesernyés ízeket, mert könnyebb ezt az italt megszeretni, nem szokványos. Valami van benne, amitől az ember újra és újra megkívánja.
Hozzávalók 1 liter italhoz:
15 dkg szezámmag (egy pár órára beáztatva, hogy az enzimek feléledjenek)
10 dkg sárgarépa
tisztított víz
A magokat a feldarabolt sárgarépával, kevés vízzel simára turmixoljuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy kb. 1 liter legyen. Szűrőzsákkal leszűrjük. A masszához öntünk még egy kis vizet, hogy még több magtejet préselhessünk ki belőle.
Édesíteni nem szükséges, mert a szezámmagnak és a répának jó kis természetes ízei vannak, kár lenne ezeket elnyomni.”
Sárgarépa

repa

A sárgarépalé a zöldséglevek királya!

Kivételesen magas az A-provitamin-tartalma, amit a szervezet A-vitaminná alakít át.

Tartalmaz ezenkívül B-, C-, D-, E- és K-vitamint, valamint sok ásványi anyagot: foszfort, kalciumot, káliumot, nátriumot, és nyomelemeket. A kalcium és a magnézium nyugtatják és megfelelő szinten tartják a bélfal tónusát. Ezek az elemek erősítik a csontokat és a fogakat.

A sárgarépa magas fehérje- és ásványi anyag tartalma előnyös a bőr, a haj, a körmök számára.

A friss sárgarépalé serkenti az emésztést, és enyhén vizelethajtó hatású. A legfontosabb egészségügyi hatása azonban a máj tisztítása és tonizálása. Rendszeres fogyasztása elősegíti a pangó epe és a fölösleges zsírok kiürülését. Csökkenti a koleszterin szintet.

Gyomorfájásra, gyomorhurutra, emésztési zavarokra, puffadásra, székrekedésre, bélgörcsökre, gyomorsavtúltengésre, tüdőrákra gyógyzöldségünk a sárgarépa. Ilyen esetekben reggelente 2-3 közepes sárgarépát nyersen lereszelve fogyasszunk el.

Légúti hurut, influenza, gégehurut megelőzésére 3-4 sárgarépa levet langyosan, éhgyomorra igyuk meg.

Külsőleg: fülfájáskor 2-3 csepp sárgarépalét csepegtessünk a fülbe.

Lereszelt sárgarépa jó mellgyulladásra, gennyes bőrbajokra, idült lábszárfekélyre, égési sebre, orbáncra, fagyásra.

Reszelt alma – reszelt répával együtt reggelire: hatóanyagok együtt eredményesebben szívódnak fel és egymást támogatják.
Forrás: http://www.budapest.zoldsegkosar.hu/a-sargarepa-elettani-hatasa/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: