Rakott édesburgonya   Leave a comment


batáta

Egyik nap anyuéknál voltam, és kaptam tőle 2 édesburgonyát, hogy vette, de mégsem tud vele mit kezdeni 🙂 Kaptam az alkalmon, és megcsináltam ezt a szuper finom és laktató ebédet! Csak ajánlani tudom 😉
Eredeti recept Gittánál .

batáta

Hozzávalók:
2 db édesburgonya hámozva
3 szál medvehagyma levél
3 levél saláta
1 ek dió (beáztatva)
2 ek dkg napraforgó mag (beáztatva)
1 kisebb fej lilahagyma,
1 kis szál sárgarépa,
1 karika zellergumó,
5 karika kápia paprika
1 csipet tiszta só
1 csipet bors
1-e csipet bio magyaros fűszerkeverék

Öntet:
2 kanál áztatott tökmag
2 kanál áztatott napraforgómag
1 kanál áztatott dió
1 kanál áztatott mandula
1 leheletnyi só
Pici facsart citromlé
1 cikk fokhagyma
kevés víz

Az édesburgonyát vékony, gyufaszál vékonyra reszeljük.
A diót és a napraforgó magot lecsöpögtetjük, a zöldségeket mossuk, hámozzuk, kisebb darabokra vágjuk. Mindent beteszünk a konyhai robotgépbe, és morzsásra, kicsit pépesre aprítjuk.

Egy pici tortaformába rétegeztem az egészet így: Tegyük a reszelt édesburgonyát a tál aljára, majd simítsuk el rajta a töltelék harmadát. Erre ismét batáta reszelék jön, majd ismét a töltelék. Erre tegyünk apróra vágott zöld salátát, és vékonyan ismét töltelék. A legtetejére a maradék batáta csíkok jönnek, amennyi maradt.

Az öntethez a hozzávalókat kevés vízzel sűrű péppé turmixoljuk.

Tálaláskor levettem a tortaforma oldalát, a tetejére tettem öntetet, 1 szelet kápia paprikát, és pici petrezselymet 😉
Egészségetekre!

edes-burgonya

A batáta, azaz édesburgonya, neve ellenére semmiféle rokonságban nem áll a burgonyafélék családjával. Egy másik növény nemzetségéhez a hajnalka családjába tartozik.Íze sem hasonlít hozzá.
Nagyon sokféle batáta létezik. Az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű, íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta sötét narancssárga húsú, bőre sárgás, pirosas, ill. réz színű. Ennek a típusnak az íze nagyon közel van a legédesebb sütőtök ízéhez. Természetesen mindkét változatnak számos fajtája van, de főzés szempontjából elég ezt a kettőt megkülönböztetni.

A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, és ez a termés is egyben. Ásványi anyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag, sokféleképpen elkészíthető zöldségféle.
Egyetlen közepes méretű édesburgonya szervezetünk számára biztosítja a napi A, és C, vitamint, valamint magas rost tartalom mellett a kálium, magnézium, réz és mangán szükségletet.
Néhány évvel ezelőtt megalakult a Batáta Baráti Kör, melynek kimondott célja, hogy a falubeliek megismerjék az édesburgonya termesztésének minden részét.

A trópusokról hónapokon keresztül tűző napon konténerhajóval szállított batáta silányabb minőségű ahhoz képest, amit mi helyben frissen elő tudunk állítani.

Hasznos tudnivalók

Az édesburgonyát sohasem szabad hűtőszekrényben tartani, mert +10 fok alatt a benne lévő cukor átalakul keményítővé.
Az édesburgonyát csak rozsdamentes késsel szabad vágni, mert a régi vas késektől azonnal feketedik.
A hámozott, ill. felszeletelt batátát felhasználásig tegyük egy tál vízbe. A levegőn hamar oxidálódik.
Forrás: http://bionaturline.hu/batata/index.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: