Lucernás almakoktél   2 hozzászólás


lucernás

Hatalmas boldogság ért ma, mikor kimentem a hátsó portára. A lucerna már legalább 20 cm-re megnőtt! Gyönyörű. friss, egészséges! Rögtön le is szedtem egy csokorral a mai adag almalevemhez!
És a csodás dolgoknak még nincs vége 😉 Tudtátok, hogy március 30-án indul a nyers vegán hónap? Természetesen ki nem hagynám! Ha ti is kedvet kaptatok, a facebook Nyers Valóság oldalán csatlakozhattok 😉 Megéri!!!

A recept nagyon egyszerű, és mint ilyen, csodálatos 😉

Hozzávalók:
1 csokor friss lucerna
1 kg alma
pici forrásvíz a hígításhoz

Gyümölcscentrifugával nyertem ki a leveket, mégpedig úgy, hogy 2 fél alma közé tettem mindig egy kisebb csokor lucernát. Így nem kellett külön a présgépet is használnom 😉 Kicsit hígítottam, de nem sokat, mert valami isteni finom 😉
Egészségetekre!!!

Lucerna vagy alfalfa
Az ösztrogénhez hasonlóan hat

lucerna
Történelem

A takarmány lucerna (Medicago sativa) Ázsiából származik. Az arabok fedezték fel, akik a lovaikat etették vele. Iránban már kb. 2500 évvel ezelőtt is termesztették. Az alfalfa elnevezés is az arab nyelvből származik, jelentése „minden élelem atyja”.

Az alternatív gyógyászatban már évszázadok óta alkalmazzák, mivel nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez illetve annak visszaállításához. A hagyományos kínai orvoslás a lucernaleveleket az emésztési szervrendszer és a vesék megbetegedéseinek gyógyításához használja fel. Indiában az ájurvédikus orvosok is hasonló esetekben alkalmazták ezt a növényt, például emésztési gondoknál. Az észak-amerikai indiánok a lucernát a sárgaság és a túlzott véralvadás gyógyítására használták.

Mit tartalmaz?

Az alfalfa a fehérjék, ásványi anyagok, vitaminok és klorofill rendkívül gazdag forrása. A növény a következő enzimeket tartalamazza: proteázok, lipázok, amilázok, invertázok, pektinázok. Tartalmaz ezen kívül szalicilsavat, kumarsavat, szőlősavat, flavonoidokat, izoflavonoidokat. Jelentős mennyiségben található meg benne C, D, E, K vitamin, A-provitamin, B-vitamin csoport, ásványi anyagok, mint a kalcium, kálium, vas, cink, magnézium, réz, szelén, mangán, foszfor valamint klorofill. A lucerna kiváló rostanyag-forrás. Mindezek az összetevők predesztinálják a lucernát a különböző egészségügyi problémák kezelésére.

Indikáció, egészségügyi problémák

Az alfalfa komplex tápanyagtartalmának köszönhetően segíthet az immunrendszer erősítésében, a fizikai erő és a teljesítőképesség fokozásában, éppen ezért alkalmas a lábadozás támogatására, a nehéz fizikai és pszichikai megterhelésnek kitett embereknek, valamint a sportolóknak is. Magas klorofilltartalma kapcsolatban lehet az idegrendszerre gyakorolt általánosan pozitív, valamint méregtelenítő hatással. Az organikusan kötött ásványi anyagok segítenek a szervezet lúgos környezetének fenntartásában, amely szükséges szervezetünk minden sejtjének helyes és optimális működéséhez.

Az alfalfát leggyakrabban a következő egészségügyi problémák esetén alkalmazzák:

1. vérszegénység,
2. rossz emésztés,
3. étvágytalanság,
4. köszvény,
5. ízületi gyulladás és reuma,
6. gyomorfekély,
7. jól beválik gyomorsav semlegesítésénél is,
8. akut és krónikus húgyhólyaggyulladás.

Anémia

Vérszegénységet a szervezetben a vashiány is okozhat. A leggyakoribb ok a krónikus vérveszteség, mint például menstruáció idején vagy gyomorfekély illetve aranyér következtében. Általános tünetei a fáradékonyság, gyengeség, nehézlégzés. A lucerna magas vastartalmának köszönhetően segíthet a szükséges pótlásban, illetve a hiányzó vas bevitelében.

Köszvény

A köszvény a gazdagok betegségeként volt ismert, mert leginkább azok az emberek kapták meg, akik főleg húst fogyasztottak. A hús, a húskészítmények nagy mennyiségű purint tartalmaznak, amely növeli a vér húgysav koncentrációját. A húgysav kristályok formájában választódik ki, amelyek az ízületekre rakódva gyulladást váltanak ki. A lucerna ásványi anyagainak lúgos reakciója segít a húgysav semlegesítésében, a szervezetből való kiürítésében, így mérsékli a köszvény tüneteit.

Étvágytalanság, rossz emésztés

Az enzimek, amelyek lebontják a fehérjéket, zsírokat és keményítőket megkönnyítik az emésztőrendszer munkáját, így segítik az emésztést. A belek helyes működéséhez hozzájárul a magas rostanyag tartalom is.

Csontok és fogak

Optimális kalcium és további ásványi anyag tartalmának köszönhetően ez a növény segít a csontképzésben a serdülőkorban és a menopuzát követő klimax idején, amikor nélkülözhetetlen az organikusan kötött kalcium bevitele.

Menopauza

A menopauza a nők életében általában 45 és 55 év körül jelentkezik. A petefészkek fokozatosan kevesebb női hormont termelnek (progeszteron, ösztrogén), amely a menstruációs ciklusok rendszertelenségét okozza egészen annak végéig. Főleg a női hormonok szintjének változása váltja ki a jellegzetes tüneteket: hőhullámok, szívdobogás, depresszió, hirtelen hangulatváltozások, aktivitás csökkenése, csontritkulás, stb. Az alfalfa izoflavin tartalmának köszönhetően, amely a szervezetben az ösztrogénhez hasonlóan hat, enyhíteni tudja a menopauza néhány kellemetlen tünetét.

Forrás: http://edesviz.hu/hu/ezo_magazin/rovat/Gy%C3%B3gy%C3%ADt%C3%B3/cikk/lucerna-vagy-alfalfa

Reklámok

Posted 2014. március 25. by eletkert in Gyógyító italok, Nyers ételek, Receptek

Tagged with , ,

2 responses to “Lucernás almakoktél

Subscribe to comments with RSS.

  1. Megint csak köszönet önzetlen segítségedért, amellyel jobbá teszed napjainkat…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: