Magos-mazsolás kockák   Leave a comment


mazsi

Némi édességre vágytam, és ezeket találtam itthon 😉 Nyers, egészséges, jeges finomság;)

Hozzávalók:
1 marék áztatott aranymazsola
1 ek áztatott dió
1 ek áztatott szotyi
1 ek kesudió
1 ek zabpehely
1 csipet só
1 ek datolyaszirup (elfogyott a mézem, különben az lenne 😉 )
Ici-pici víz

A hozzávalókat robotgépbe tesszük, és darabos, kemény masszává dolgoztatjuk. Egy pici tepsibe sütőpapírt teszünk, és rálapítjuk kb O,5 cm vastagon.Elkészítjük a csokikrémet a tetejére:
Hozzávalók:
1 ek kókuszolaj
1 ek víz
2 ek Holland kakaópor
1 ek datolyaszirup

A kókuszolajat felolvasztjuk, és alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. Gyorsan rákenjük a masszánk tetejére, és néhány órára betesszük a fagyasztóba. Fogyasztás előtt kockákra vágjuk, és díszíthetjük citromfűvel, mentával, amik istenien mennek hozzá ízben is 😉

Egészségünkre 😉

Mit kell tudnunk a mazsoláról?

mazsola

A mazsola a legelterjedtebb aszalt gyümölcs. A szőlő is – mint a legtöbb gyümölcsünk – a Kaukázus vidékéről származik. Bár rendszeres termesztése a meleg, mediterrán tájakon kezdődött, valószínűleg az egyiptomiak voltak az elsők, akik a szőlőszemeket tartósítás céljából a napra tették ki szárítani és nem bort készítettek belőle. A természetesen készített fajtáknál az eljárás a mai napig sem változott.

B17 vitamin, mazsola, édesítés

A szőlőfürtöket a teljes érésig a tőkén hagyják, a szüret után a szemeket válogatják, és napra kiterítve szárítják.

A szárított szőlő mindenfajtáját mazsolának nevezzük. Vannak világos és sötét, sőt majdnem fekete fajták. Leginkább a mag nélküli, vagy kevés magot tartalmazó szőlőfajták alkalmasak mazsolának. Mazsola szempontjából a legkedveltebb fajták a mag nélküli Sultanas (arany), a barnás Thomson, a fekete Korintiai, de ezeken kívül szinte minden fajta szőlőből is készülhet. A világos mazsolák színét lúgozással és kénezéssel őrzik meg.

Élettani hatása

Az aszalt szőlő, a mazsola ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de szárított formában hatóanyagai koncentrálódtak. A világos és a sötét szemű változatok legfőbb élettani hatásai azonosak, de a sötét szőlőből készült mazsola sokkal értékesebb, mivel nagyobb arányban tartalmaz flavonoidokat, antioxidánsokat, valamint P vitamint. (A P vitamin együtt dolgozik a C vitaminnal testünkben számos betegség leküzdésén.)

A mazsola magas tápanyag tartalma miatt kiválóan alkalmas sütéshez, főzéshez, vagy nassolásra.

Természetes szőlőcukor tartalma folyamatos, egyenletes energiát az egész szervezetnek, különösen az izom-, szív- és agyműködés számára. Teljes tömegéből – fajtától függően – körülbelül 30% gyümölcscukor, 28% szőlőcukor.

Magas rosttartalma gyorsítja a felesleges tápanyagok kiürülését.

A benne levő vitaminok, ásványi anyagok, szerves gyümölcssavak (borsav, almasav, citromsav) erősítik és tisztítják a testet.

Olyan értékes, a szervezet működéséhez állandóan szükséges és elengedhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a magnézium és a foszfor. A mazsola kiváló vasforrás is.

Gyógyhatása

* Magas élelmi rost és gyümölcssav tartalma serkenti az emésztést.

* Kálium tartalma miatt enyhe vízhajtó hatású, tisztítja a keringési rendszert.

* Gyorsan felszívódó energia tartalma csökkenti a fáradtságot, rost tartalma viszont segíti a felesleges cukrok kiürítését.

* Amerikai vizsgálatok szerint a mazsola baktérium- és vírusölő hatású, gyulladásgátló anyagokat is tartalmaz, fogyasztása cukortartalma ellenére is jót tesz a fogaknak és az ínynek. (A Természet mindent komplexen kínál!)

* Egyes kutatások szerint gátolhatja az allergia kifejlődését, ami sejtvédő, antioxidáns hatóanyagaival magyarázható.

* Antioxidáns, rezveratol (csak a sötét fajtáknál) tartalma védi a szervezetet a sejtkárosító anyagoktól, így hathatós segítsék a rák kialakulásának megelőzésében.

* Régen a szőlőt idegerősítőnek tartották. Modern kutatások megerősítették, hogy jelentős B vitamin tartalma hatékonyan segíti az idegrendszer egészséges működését, szőlőcukor tartalma pedig frissíti az agytevékenységet és segít pajzsmirigy alul működés esetén.
Forrás: http://vital-energy.hu/hu/content/18-mazsola-szolo

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: