Nyers epertortácska   6 hozzászólás


epertortácska

Megérkezett végre idén is az eperszezon 😉 Imádom az epret!!! Amíg lesz, addig számíthattok belőle mindenféle földi jóra 😉

Hozzávalók az alaphoz:
1 marék áztatott dió
1 marék áztatott mandula
1 marék áztatott szotyi
1 marék zabpehely
1 tk útifű maghéj
1 ek friss, házi repceméz
1/2 biocitrom reszelt héja
1 leheletnyi tiszta só
1/2 dl forrásvíz (kb)
Mindenki ment a turmixgépbe, és rövid időn belül, sűrű masszává változott 🙂

epertortácska

Egy 9 cm-es tortaformát bevizeztem, és a massza felét belenyomkodtam, majd félretettem.
Közben megcsináltam az epres részt is:
Hozzávalók:
2 marék eper
1 ek kesudió
1 tk repceméz
1 tk útifű maghéj

Őket is krémmé turmixoltam, és ráöntöttem a tortára. A tetejére eperszeletkéket vágtam, és csírázott szotyit szórtam rá.
Végül 1 órára beraktam a fagyóba, majd átraktam a hűtőbe, most ott várja a sorsát 🙂
Érdemes megkóstolni 😉
Elkészítési idő 15 perc

epertortácska

Az a drága eper

szamóca

EPER

Két fő fajtája ismeretes: a faeper és a földieper (szamóca). A faeper a vándorok eledele. Az országutakat szegélyező eperfasorok hosszantartó érési idejük alatt sok szegény ember számára tették elviselhetővé az életet, nyújtottak számukra táplálékot. Sajnos ma már zömében kiirtották őket, alig-alig lelhetők fel, éppúgy, mint az utak mellé telepített cseresznye- és szilvafák. Újra kellene őket telepíteni, mert értéktelen területen nyújtanának értékes gyümölcsöket. Néhány élelmes ember felismerte pénzbeli értékét, és a piacokon árusítja ezeket a gyümölcsöket. Egy-egy fehéreperfa szép lombkoronájával még a családi házak, kertek dísze is lehetne, nem beszélve hasznosságáról. Gondozást szinte nem igényel.

4 g fehérjét, 113 g szőlőcukrot, 8 g organikus sót és 7 g rostanyagot tartalmaz kilogrammonként.

A szamóca, illetve annak nemesített, termesztett változata: a földieper szintén igen értékes gyümölcsféle, sajnos melegházi változata kevésbé az, viszont sokkal drágább.

Üdítő, fiatalító gyümölcs, az első tavaszi gyümölcsök egyike, vértisztító hatása közismert. Jó a májbajok ellen, feltehetően oldja a máj zsírlerakódásait (a koleszterint) is. Intenzív a só oldó hatása, ez az oka annak, hogy a húsevők (a mindenevő életmódot folytatók) kiütéseket kapnak tőle. Túl gyorsan indítja meg a tisztító folyamatokat. Nem szabad ettől megijedni és a mérgeket különféle kenőcsökkel visszatessékelni a bőr alá. El kell viselni a bűnök büntetését, mert néhány nap alatt (folytatva a kúrát) megtisztul a szervezet, a kiütések elmúlnak. Az eperkúra igen eredményesen alkalmazható idült bőrbetegségek (psoriasis), ekcéma esetén. Fogyasztása javasolt a lábadozóknak, húgyhólyag-, vese-, májgyulladásban szenvedőknek. Haszonnal fogyaszthatják a melankóliában, neuraszténiában szenvedők. Számukra azonban ki kell préselni a levét, mégpedig frissen, mert a magok problémát okozhatnak. Különösen jó hatást fejt ki a májgyulladásban, a fertőző májgyulladásban (hepatitis) szenvedő betegek szervezetében.

Szezonban kúraként délelőttre és estére elosztva egy-másfél kilogrammot is elfogyaszthatunk. Cukorral mézel együtt könnyen erjed, tehát ne cukrozzuk! Ha mézzel édesítjük, akkor használjunk erjedésgátló fűszert, vaníliát vagy fahéjat! Különösen értékes az erdei szamóca, illetve a szántóföldi, a szabadban termő földieper.

9 g fehérjét, 6 g növényi zsírt, 72 g szénhidrátot, 7 g szerves sót, 8 g rostanyagot tartalmaz kilógrammonként.
Forrás: http://www.vegetarianus.hu/ujsagok/veghirl/09/eper.html

Reklámok

6 responses to “Nyers epertortácska

Subscribe to comments with RSS.

  1. Azt írod, hogy elkészítési idő 15 perc. csak elfelejtetted után írni, hogy elfogyasztás egy pillanat!!!!!!

    zemplenyine@marika
    • Azért nem egy pillanat 😉 Ez a tortácska a sok fehérjedús mag miatt rendkívül laktató. Ez egy 9 cm-es tortácska, úgy gondolom, négyszeri nasira is bőven elég lesz 😉

  2. NNNNa, jó, legyen négyszerre, na de egymásután……….
    Nem is gondolod, hogy ki vagyok éhezve ilyen finomságokra.!!!

    zemplenyine@marika
  3. Szia!
    MEgkérdezem, hogy hány óráig kell a magvakat áztatni?

    Köszönöm!

    • Szia Ildikó!
      Minél kisebb a magocska, annál hamarabb áznak ki belőle az enzimgátlók. Tapasztalataim szerint a szotyinak elég 2-3 óra, a tökmagnak 4, a mandulának 24, a diónak 48. Van hogy előbb is jó a dió, de ha megkóstolod, és még keserű, akkor van még benne enzimgátló. Ilyenkor a melegben csakis a hűtőben áztasd, mert hamar megsavanyodhat a ok fehérje miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: