Karalábékockák bazsalikom mártásban   Leave a comment


karalábé

Jön a meleg, egyre több lesz a nyers a fogásaim között 😉 Ez is egy isteni, laktató egytálétel, amihez ehetünk nyers fasírtot, vay bármilyen ropogós finomságot 😉


Hozzávalók:
1 karalábé
1 ek áztatott dió
1 ek áztatott mandula
1 ek áztatott szotyi
1 ek áztatott tökmag
1/2 biocitrom leve
1 tk méz
1 csipet só
5 levélke bazsalikom (+1 a díszítéshez)
1 csipet petrezyelyem

A karalábét meghámozzuk, majd az alsó részét, (ahol keményebb) belekockázzuk a turmixgépbe. Utána küldjük az összes többi hozzávalót, és éppen csak annyi vizet adunk hozzá, hogy vigye a gép. Krémesre turmixoljuk.
Közben felkockázzuk a karalábé másik felét is.
A szószt tányérba öntjük, rászórjuk a karalábét, összekeverjük, majd megszórjuk vágott petrezselyemmel.
Jó étvágyat hozzá 😉

A karalábéról:
karalábé

A karalábénak jó gyulladás csökkentő és antibiotikus hatása van.
A karalábé a káposztafélék családjának tagja. Lágy ízű, édeskés a ropogós gumója, amely nyersen és főtt állapotban egyaránt fogyasztható.

Észak-Európa szülötte. Keresztezéssel jött létre a vadkáposztából és a vad fehérrépából. Magyar neve az írásos emlékekben először 1558-ban említett német “kohlrabi” átvételével alakult ki.

Azon zöldségfélék közé tartozik, amelyek Európából kerültek az amerikai kontinensre.

Számtalan változata ismert. Különböző színű változatainak íze megegyezik, s belül mindegyik húsa fehér.
Ha nem szedik le időben, a gumó elfásodik, és kellemetlenül kemény lesz. Vásárláskor eligazíthatnak bennünket a friss, üde levelek, továbbá próbáljuk ki, hogy héját körmünkkel könnyen be tudjuk-e nyomni, fel tudjuk-e sérteni.

Nagy víztartalmú növény. Fontos ásványi anyaga a szelén, a kálium, kalcium, magnézium, réz és némi vas, a kén, foszfor és klór. Vitaminja az E-, B1- és B6-vitamin, a folsav, pantoténsav és C-vitamin. Növényi rosttartalma karbantartja a bélműködést.

A benne levő nagy mennyiségű kálium teszi lehetővé, hogy a tél folyamán savasba hajló vért kiegyensúlyozza. A karalábénak jó gyulladás csökkentő és antibiotikus hatása van. Ezt a benne levő ásványoknak és az A- vitaminnak köszönheti.

A karalábéval hatunk a légzőszervekre is. Az A-vitamin jótékonyan hat a légzőszervi nyálkahártyákra. Kéntartalma segíti a sebgyógyulást. Érdemes a leveleit is megenni, mivel háromszor annyi vitamin és karotinoid vegyület van benne, mint a gumókban. Minél kisebb a karalábé, annál zsengébb, és minél zsengébb, annál magasabb a vitamin-és ásványi anyag tartalma.

Főzeléknek, levesnek, rántott, rakott és töltött egytálételeknek egyaránt finom összetevője lehet. Felhasználhatjuk salátáknak vagy kenyérre való krémeknek is. A fűszerek közül jól harmonizál vele a borsikafű, boróka, kapor, és a petrezselyem.
Forrás: http://www.gyulaihirlap.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&stype=1&stype2=&menuparam_28=6696&mtitle=A%20karal%E1b%E9

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: