Milánói tökmakaróni   2 hozzászólás


tökmakaróni

És íme, a második fogás 😉

Hozzávalók 2 személyre:
1/2 kisebb zsenge tök (vagy cukkíni)

A tököt spirálvágóval felcsíkoztuk, majd picit besóztuk, és félretettük a mártás elkészítéséig.

Mártáshoz:
6-7 db kisebb paradicsom
1/2 paprika
1/2 lila hagyma
1 cikk fokhagyma
1 ek áztatatott dió
1 ek áztatott szotyi
1 ek áztatott tökmag
5-6 friss bazsalikomlevél
néhány friss petrezselyemlevél
só ízlés szerint
A hozzávalókat turmixgépbe tettem, majd alaposan összemixeltem. A jobb állag végett végül belekevertem 1 teáskanál darált arany lenmagot is 😉

Tányérkára halmoztam a tökmakarónit, majd rászedtem a mártást. Tálaláskor áztatott mandulával és dióval díszítettem, amit mind meg is ettünk 😉
Egészségetekre!

A LILAHAGYMA GYÓGYÍTÓ HATÁSA

lilahagyma

A lilahagyma világszerte népszerű zöldség. Sokan nem is gondolnák, mennyi tápanyagot, antioxidánst tartalmaz ez a növény, s emellett még baktérium- és vírusölő hatású illóolajokban is gazdag, ezért jól alkalmazható fertőzés, influenza, és más gyulladással járó betegség esetén.

Azok a kéntartalmú vegyületek, melyek egyébként a lilahagyma csípős ízét és illatát is adják, rendkívül hasznosak az emberi szervezet számára, hiszen méregtelenítő és immunerősítő hatásúak, ráadásul az utóbbi évek kutatásai kimutatták, hogy megakadályozzák az elhalt vérsejtek alvadását, összetapadását, sőt, csökkentik az LDL koleszterin- és trigliceridszintet, míg növelik a HDL, vagyis a „jó” koleszterinszintet.
A lilhagyma kiváló kvercetin és antocianin forrás.

A lilahagyma fitotápanyagokban gazdag

A lilahagyma jó forrása a kvercetin nevű flavonoidnak, és az antocianin nevű polifenolnak. Ezek az antioxidánsok megakadályozzák a zsírsavak oxidációját, semlegesítik a szabad gyököket, gátolják a ráksejtek terjedését és növekedését, és erősen gátolják a gyulladások kialakulását.
Testünk számára akkor a legkönnyebb felismerni ezeket az antioxidánsokat, ha természetes formában visszük be azokat, vagyis akkor teszünk a legjobban, ha a kvercetint és az antocianint a lilahagyma fogyasztása révén juttatjuk be szervezetünkbe.

A lilahagyma szintén kiváló forrása a krómnak, mely csökkenti a vércukorszintet és elősegíti a sejtek inzulinérzékenységét. A fejlett világban egyre gyakoribb a krómhiány, mely hosszú távon cukorbetegséghez és szívbetegségekhez vezethet.

Ahhoz, hogy ezekhez a létfontosságú antioxidánsokhoz és ásványi anyagokhoz hozzájussunk, nem szabad leszedni a hagyma külső, de még ehető rétegeit, ugyanis azokban magas arányban vannak jelen ezek az anyagok. Szintén fontos, hogy minél magasabb hőfokon főzzük a vöröshagymát, annál többet veszt antioxidáns tartalmából, illetve a megfelelő tárolás (száraz, hűvös, jól szellőző helyen, és nem a hűtőben, vagy nejlon zacskóban!) is hozzájárul ahhoz, hogy megőrizze hasznos tápanyagait.
Forrás: http://termeszetbaratikor.network.hu/blog/termeszet-barati-kor-blogja/a-lilahagyma-gyogyito-hatasa

Reklámok

2 responses to “Milánói tökmakaróni

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nagyon örülök ezeknek a “tanításoknak”, mivel nem jut eszembe, hogy máshol utána nézek. De ezeket köszönöm.
    Marika

    zemplenyine@marika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: