Mákos töktészta   Leave a comment


mákos töktészta

Nagyon gyorsan nő a tök a kertben, mindenfélét kitalálok már a hasznosításukra 😀 Ez nagyon fini volt 😉

Hozzávalók:
1/2 pici friss tök
1 bögrényi mák
2 tk kókuszvirág cukor
2 ek darált dió
1 csipet só

A tököt meghámoztam majd Nelly legyalulta. Ez az összedolgozás 😉 Besóztam picit, majd állt addig, amíg az első fogást megettük. Akkor kicsavartam a levét,
és tányérkára pakoltam.
A mákot megdaráltam a cukorral, összekevertem némi darált dióval, és meghintettük vele a “tésztát.

Mi fán terem a főzőtök?

tök

A tökfélék feltűnően formagazdag családjába tartozó főzőtök rokona többek között a sokféle színben termesztett sütőtök, a csillagtök és az uborka. Fagyasztva egész évben kapható, frissen június és október között találkozhatunk vele a piacon.

A messziről jött kedves ismerős

A mindennaposnak, megszokottnak tartott tökfőzelék alapanyaga távolról érkezett: régészeti adatok alapján nyolc-tíz ezer évvel ezelőtt vették termesztésbe Közép-Amerikában. A bennszülött indiánok által „három nővérnek” nevezett, három őshonos, együtt termesztett növény (bab, kukorica, tök) egyike: a talajt nitrogénben gazdagító bab felkapaszkodott a kukorica szárára, alant az árnyékban pedig kúszott a tök. A tökfélék a spanyolok közvetítésével kerültek Európába az Újvilág meghódítása után.

Élettani hatások

A tökről a tápanyagban gazdag sütőtök jut eszünkbe, mivel a főzőtököt azonban éretlenül fogyasztjuk, beltartalmi értékei elmaradnak téli társától.

Zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma alacsony, jelentős viszont rosttartalma, amellyel elősegíti az emésztőrendszer működését. A főzőtök fontosságát kiemelkedően magas szerves sótartalma adja, amely által hozzájárul az emésztőnedvek képződéséhez, serkenti a hasnyálmirigy és a máj működését, hatásosan véd a krónikus fáradtság ellen. Csökkenti a vércukor-szintet, enyhíti a hiperaktivitás tüneteit. Purintartalma igen alacsony, ezért köszvényes betegeknek kifejezetten javasolt. Ásványianyag-tartalma (nátrium, szelén, mangán, réz és cink) elősegíti a kalcium csontokba történő beépülését, magas szöveti-víz tartalma pedig kiváló folyadékforrás.

Tökvirág

A tök virága is ehető: nyersen salátában, töltötten, önmagában, vagy akár bundázva és olajban sütve is. Ha termesztünk otthon tököt, próbáljuk ki. Elsősorban hímivarú virágot válasszunk fogyasztásra, amely keskeny nyéllel kapcsolódik a szárhoz – a termős virág nyele vaskos; s az alján látható a későbbi termés kezdeménye.

A főzőtök vásárlása és tárolása

Fényes felszínű, puha tapintású, méretéhez képest nehéz főzőtököt válasszunk.
A héj színe fajtafüggő.
Ha látszik a szármaradvány, nézzük meg azt is: élénksége friss szedésről tanúskodik.
A kemény héjú tök lehet, hogy túlérett, lehet, hogy régen szedték le.
A tök nyomásra, erősebb tapogatásra érzékeny, ezért óvatosan vigyük haza. Felvágás nélkül, hűtőszekrényben, laza zacskóban tároljuk. Így lassíthatjuk az utóérési folyamatot.
A gyalultan árusított tököt alaposan vizsgáljuk meg, mivel romlandó. Egy napon belül használjuk fel.
Forrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-fozotok

Reklámok

Posted 2014. július 9. by eletkert in édességek, Nyers ételek, Receptek, Táplálkozás

Tagged with , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: