Málnaleves kesugombóckákkal   Leave a comment


málnaleves

Évi túrógombócos málnalevese ihletett meg, el is határoztam, hogy megcsinálom a nyers, vegán változatát 😉 Emlékezetből készült, ezért eshetett meg, hogy kifelejtettem a mentát, de azért nagyon nagyon finom lett 😉

Hozzávalók személyenként:
1 maréknyi friss málna
3-4 szem áztatott mandula
1 ek agavé szirup (vagy méz)
2,5 dl forrásvíz

Összeturmixoljuk, és tálkába öntjük, és hűtőben tároljuk ebédig.

A gombóchoz:
1 maréknyi kesudió,
1 ek áztatott, tisztított mandula
1 tk vaníliapor
1 ek agavé szirup (vagy méz)
0,5 dl forrásvíz
2 tk útifű maghéj

Homogénné turmixoljuk, majd hozzákeverjük az útifű maghéjat is. Várunk néhány percet, amíg formázható állagú lesz, majd a kezünkkel gombócot formázunk belőle, és beletesszük a finom, hideg málnalevesbe 😉 Remélhetőleg, ügyesebben csináljátok majd, mint én, és nem lögybölitek össze a gyönyörű, hófehér gombóckákat a levessel, mert azonnal rózsaszínre színezi 😀
Jó étvágyat hozzá 😉

A napokban írtam a málnáról, nézzünk most egy gyakori hozzávalóját a nyers konyhának, mégpedig a kesudiót 🙂 Még ennél is gyakoribb lenne nálam, ha nem spórolnék vele annyira a borsos ára miatt 😀 (5000Ft/kg)

kesudio

A kesudió (Anacardium occidentale), az olajos magvak közé tartozik és kiemelkedő egészségügyi hatásai vannak.

A kesudióban található legfontosabb vitaminok, elemek: B2, B3, B6, vitamin, biotin, folsav, jód, mangán, magnézium, kálium, kalcium, vas, szelén és cink.

A kesudió gazdag B vitaminokban, melyek segítenek az idegek és izmok megfelelő működésében, és szabályozzák az étvágyat.

A kesudió természetes jódforrás, melyet azért érdemes a jód pótlása céljából fogyasztani, mert Magyarország jódban szegény terület, ezért ahogyan tudjuk, pótoljuk a jódot. A kesudió fogyasztásával jódot is juttatunk a szervezetbe, mely a jódhiányból fakadó betegségek megelőzését szolgálja.

A kesudió gazdag magnéziumban, ami idegesség esetén nyugtatóan hat, egy komoly vizsga előtt elrágcsálni egy marék kesudiót mentőöv lehet. Nyugtató hatása érvényes a pihentető alvás megteremtésekor is, amikor valaki feszült, ingerült lefekvés előtt, 10-15 szem kesudió elfogyasztása után megnyugszik, és másnap kipihenten ébred.

A kesudió gazdag cinkben, ami az immunrendszer helyes működéséhez szükséges, meghűléses időszakokban a cinket pótolhatjuk táplálékkiegészítő készítményekkel, melyek segítenek a betegség gyors leküzdésében, de a kesudió fogyasztásával természetes módon vértezhetjük fel immunrendszerünket a kórokozókkal szemben.

A kesudió gazdag kalciumban, a csontok építőkövét jelentő ásványi anyagban. Éppen ezért a csontritkulás megelőzése céljából is fogyasztható a kesudió.

Emellett gazdag vasban, mely a vashiánnyal küzdők számára nyújthat megoldást.

A kesudió tartalmaz olyan zsírsavakat, melyek a koleszterin szintet csökkentik.

A legújabb kutatások a kesudió fogyókúrára gyakorolt jótékony hatásáról számolnak be, miszerint a rendszeres kesudió fogyasztás csökkenti az éhségérzetet, ezáltal kevesebbet eszik a fogyni vágyó.

Fontos megemlíteni, hogy kesudió kizárólag csak egy éves kor felett adható a kisbabáknak, mivel a piciknél az idő előtt adott kesudió, a mogyoróhoz hasonlóan allergiát vált ki. Tapasztalatok azt mutatják, hogy még súlyosabbat mint a mogyoró. A kesudióra allergiás gyerekeknek, minden kesudió fogyasztás után szenvedniük kell az alábbi tünetektől: gyakori zihálás, esetenként extrém nehézlégzés és eszméletvesztés is előfordulhat. Nagy rizikó a súlyos szív-érrendszeri betegségekre is.

Tormási Anna
Dietetikus
Forrás: http://www.mezvirag.hu/a-kesudio-jotekony-hatasai/

Advertisements

Posted 2014. július 20. by eletkert in édességek, Nyers ételek, Receptek

Tagged with , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: